Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

DBRS: Μειώνεται το ρίσκο στην Πορτογαλία - Κίνδυνος τα υψηλά επίπεδα εταιρικού χρέους και NPLs

tags :
DBRS: Μειώνεται το ρίσκο στην Πορτογαλία - Κίνδυνος τα υψηλά επίπεδα εταιρικού χρέους και NPLs
DBRS: Μειώνεται το ρίσκο στην Πορτογαλία - Κίνδυνος τα υψηλά επίπεδα εταιρικού χρέους και NPLs
Με την σημαντική μείωση του ρίσκου και την πορεία προς την οικονομική σταθερότητα της Πορτογαλίας αναφέρεται στο εβδομαδιαίο του newsletter - infographic ο καναδικός οίκος αξιολόγησης DBRS.   
Όπως φαίνεται στο παρακάνω διάγραμμα, η DBRS βλέπει ευνοϊκά την πρόοδο που έχει σημειώσει η Πορτογαλία όσον αφορά την αντιμετώπιση δύο κρίσιμων τομέων για την χρηματοπιστωτική σταθερότητας
Πρώτον, τα υψηλά επίπεδα τόσο του εταιρικού χρέους όσο και των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) έχουν σταδιακά μειωθεί.
Τα εταιρικά NPLs, τα οποία αντιπροσωπεύουν σχεδόν τα δύο τρίτα των συνολικών NPLs του τραπεζικού συστήματος, σημείωσαν την μεγαλύτερη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων το 2017.
Η βελτίωση των οικονομικών συνθηκών και των προσπαθειών των τραπεζών να «καθαρίσουν» τους ισολογισμούς τους, βοήθησε στη μείωση του όγκου των μη εξυπηρετούμενων δανείων στον πορτογαλικό τραπεζικό τομέα κατά τους τελευταίους 18 μήνες.
Δεύτερον, ο πορτογαλικός τραπεζικός τομέας βρίσκεται πλέον σε καλύτερη οικονομική θέση.
Οι τράπεζες, εξαιρουμένης της Novo Banco, επέστρεψαν στην κερδοφορία κέρδος το 2017.
Οι πορτογαλικές τράπεζες εκμεταλλεύτηκαν επίσης τις ΑΜΚ προκειμένου να ενισχύσουν το επίπεδο μετρητών που διαθέτουν για κάλυψη NPLs.
Ως αποτέλεσμα, το επίπεδο των αποθεμάτων σε μετρητά (cash coverage ratio) έφτασε στο 49,3% το δ' τρίμηνο του 2017 από 45,3% το β' τρίμηνο του 2016.
Η DBRS θεωρεί ότι υπάρχουν άλλοι δυνητικοί κίνδυνοι για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.
Η Κεντρική Τράπεζα της Πορτογαλίας, Banco de Portugal, υιοθέτησε πρόσφατα ορισμένα μέτρα, όπως τα συνιστώμενα όρια για τους δείκτες δανειακής αξίας (LTV), τους δείκτες εξυπηρέτησης του χρέους προς εισοδήματα (debt service-to-income, DSTI) και την αρχική ωρίμανση των νέων στεγαστικών δανείων, ως απάντηση στην αύξηση των στεγαστικών δανείων, την αύξηση της καταναλωτικής πίστης και την επιτάχυνση των τιμών των κατοικιών κατά το 2017.
Παρά την πρόοδο, οι κύριοι κίνδυνοι για την οικονομική σταθερότητα της Πορτογαλίας παραμένουν τα υψηλά επίπεδα εταιρικού χρέους και τα NPLs.
Έτσι, σύμφωνα με την DBRS πρέπει να γίνουν περισσότερα για την μείωσή τους σε πιο αποδεκτά και διαχειρίσιμα επίπεδα.
Παρ 'όλα αυτά, με το εταιρικό χρέος και NPLs να μειώνονται και την ανάλαμψη του τραπεζικού συστήματος η χρηματοπιστωτική σταθερότητα της Πορτογαλίας βελτιώνεται.
Κατά την άποψη της DBRS, οι προσπάθειες της Πορτογαλίας να αντιμετωπιστούν οι κίνδυνοι για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα αποδίδουν.
 

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης