Τελευταία Νέα
Οικονομία

Το CSU απομακρύνεται από το δόγμα Schaeuble για συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα

Το CSU απομακρύνεται από το δόγμα Schaeuble για συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα
Διαχωρίζει τη θέση της από τη μέχρι τώρα «σκληρή στάση» του πρώην υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας, η Χριστιανική Ενωση (CSU)
Η διαδικασία αλλαγής στάσης της Χριστιανικής Ένωσης (CSU) στο θέμα της Ελλάδας αναφορικά με τη συμμετοχή του ΔΝΤ βρίσκονται στο επίκεντρο δημοσιεύματος της γερμανικής εφημερίδας Suddeutsche Zeitung.
Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι υπάρχει μία αλλαγή στάσης που βρίσκεται σε εξέλιξη στους κόλπους της κοινοβουλευτικής ομάδας της Χριστιανικής Ένωσης απέναντι στην Ελλάδα σύμφωνα με την οποία δεν θα θεωρείται πλέον απαραίτητη προϋπόθεση η οικονομική συμμετοχή του ΔΝΤ ώστε να εγκρίνει πιστώσεις προς την Αθήνα.
Για την γερμανική εφημερίδα δυο είναι οι λόγοι αυτής της αλλαγής: «Αναμφίβολα μετά την αποχώρηση του W. Schaeuble υπάρχει μια πιο ελεύθερη σκέψη.
Ο τόνος του θηριοδαμαστή έχει εξαφανιστεί.
Κανείς δεν υπαγορεύει πλέον λεπτομερώς μέτρα λιτότητας, κανείς δεν απειλεί με εκφράσεις τύπου ‘το παιχνίδι τελείωσε’. Αντ‘ αυτού και οι δυο πλευρές αναζητούν ρεαλιστικούς συμβιβασμούς.
Κι ένας τέτοιος συμβιβασμός είναι να μην απαιτείς πλέον από το ΔΝΤ να πληρώσει.
Υπάρχουν αρκετοί πόροι, αρκούν και χωρίς το ΔΝΤ».
Ακόμη, η εφημερίδα επισημαίνει πως τα κίνητρα της Χριστιανικής Ένωσης έχουν να κάνουν με την εξυπηρέτηση των δικών της κομματικών συμφερόντων.
«Η Χριστιανική Ένωση βρίσκεται σε μια παγίδα, την οποία η ίδια κατασκεύασε.
Εάν η Χριστιανική Ένωση παρέμενε στο δόγμα Merkel – Schaeuble ότι το ΔΝΤ θα πρέπει να συνεισφέρει οπωσδήποτε για την Αθήνα, θα έπρεπε να στηρίξει αυτή τη συνεισφορά και να είναι έτοιμη στη βουλή να προχωρήσει σε ελάφρυνση του χρέους που θα έφθανε σε διψήφια ποσά δισεκατομμυρίων.
Το τίμημα για αυτό θα ήταν πολύ υψηλό.
Οι πολιτικοί αντίπαλοι θα θριαμβολογούσαν για αποτυχία στο θέμα της Ελλάδας και οι ψηφοφόροι θα απομακρύνονταν.
Είναι κατανοητό ότι οι βουλευτές προτιμούν να χειραφετηθούν από την πολιτική Merkel, Schaeuble και ΔΝΤ παρά να διακινδυνεύσουν ψήφους διαγράφοντας χρέη στο Νότο.
Και κυρίως στη Βαυαρία όπου το φθινόπωρο έχουν εκλογές».



wwww.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης