Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Eurobank: Θα συνεχιστούν οι θετικοί ρυθμοί της οικονομίας - Oριακή αύξηση ισοζυγίου αγαθών και υπηρεσιών

tags :
Eurobank: Θα συνεχιστούν οι θετικοί ρυθμοί της οικονομίας - Oριακή αύξηση ισοζυγίου αγαθών και υπηρεσιών
Η αύξηση του ισοζυγίου αγαθών, προερχόμενη κυρίως από την επίδοση των κατηγοριών των καυσίμων και των πλοίων, υπεραντιστάθμισε την πτώση του ισοζυγίου υπηρεσιών
Για οριακή αύξηση του ισοζυγίου αγαθών και υπηρεσιών και ενίσχυση των δεικτών κύκλου εργασιών στο χονδρεμπόριο, τα αυτοκίνητα και τη βιομηχανία το α΄τρίμηνο του 2018, κάνει λόγο η Eurobank στην εβδομαδιαία ανάλυσή «Επτά ημέρες Οικονομία», τονίζοντας ότι θα συνεχιστούν οι θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος (ΤτΕ), το ισοζύγιο αγαθών και υπηρεσιών, δηλαδή η διαφορά ανάμεσα στο σύνολο των εξαγωγών και των εισαγωγών, παρουσίασε οριακή ετήσια αύξηση της τάξης των €4,8 εκατ. το 1ο τρίμηνο 2018 από οριακή μείωση -€11,1 εκατ. το προηγούμενο τρίμηνο.
Η αύξηση του ισοζυγίου αγαθών, προερχόμενη κυρίως από την επίδοση των κατηγοριών των καυσίμων και των πλοίων, υπεραντιστάθμισε την πτώση του ισοζυγίου υπηρεσιών.
Η τελευταία προήλθε κυρίως από τη μείωση του ισοζυγίου λοιπών υπηρεσιών, δηλαδή της κατηγορίας που δεν περιλαμβάνει τις ταξιδιωτικές και τις υπηρεσίες μεταφορών (βλέπε Σχήμα 1).


Σε ότι αφορά την ετήσια μεταβολή του συνόλου των εξαγωγών και των εισαγωγών τα στοιχεία είχαν ως εξής: ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής των εξαγωγών διαμορφώθηκε στο 11,7% ή €1.202,8 εκατ. το 1ο τρίμηνο 2018 παρουσιάζοντας ελαφρά επιβράδυνση σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο.
Ποια ήταν η συνεισφορά των επί μέρους κατηγοριών αγαθών και υπηρεσιών στην προαναφερθείσα αύξηση;
Όπως παρουσιάζεται στο Σχήμα 2, η κατηγορία των αγαθών εξαιρουμένων των καυσίμων και των πλοίων είχε την υψηλότερη συνεισφορά με 5,9 από τις 11,7 ποσοστιαίες μονάδες (ΠΜ) αύξησης του συνόλου των εξαγωγών.



Ακολούθησαν τα καύσιμα με 3,1 ΠΜ, οι υπηρεσίες μεταφορών με 1,7 ΠΜ, τα πλοία με 0,8 ΠΜ και οι ταξιδιωτικές υπηρεσίες με 0,7 ΠΜ.
Η συνεισφορά της κατηγορίας των λοιπών υπηρεσιών ήταν αρνητική και διαμορφώθηκε στις -0,4 ΠΜ. Συνεπώς, οι κατηγορίες των αγαθών χωρίς καύσιμα και πλοία και των καυσίμων συνεισέφεραν το 76,9% ή €920,1 εκατ. της ετήσιας ενίσχυσης των εξαγωγών το 1ο τρίμηνο 2018.
Στην πλευρά της χρέωσης των εξωτερικών συναλλαγών της ελληνικής οικονομίας, οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών έτρεξαν με μικρότερο ρυθμό – σε ποσοστιαίους και σε απόλυτους όρους – σε σύγκριση με τις εξαγωγές.
Πιο αναλυτικά, ενισχύθηκαν σε ετήσια βάση κατά 8,4% ή €1.198,0 εκατ. το 1ο τρίμηνο 2018 από 10,1% ή €1.379,6 το προηγούμενο τρίμηνο.
Όπως και στην περίπτωση των εξαγωγών, η κατηγορία των αγαθών χωρίς καύσιμα και πλοία απέσπασε τη μερίδα του λέοντος σε όρους συνεισφοράς στην ετήσια ενίσχυση των εισαγωγών.
Πιο συγκεκριμένα, συνεισέφερε τις 5,2 από τις 8,4 ποσοστιαίες μονάδες αύξησης των εισαγωγών, ήτοι το 61,9%. Αξίζει να σημειώσουμε, ότι η απόλυτη και η σχετική βαρύτητα της συγκεκριμένης κατηγορίας αγαθών στην άνοδο των εισαγωγών ήταν υψηλότερη από την αντίστοιχη των εξαγωγών και ως εκ τούτου το ισοζύγιο των αγαθών χωρίς καύσιμα και πλοία συρρικνώθηκε σε ετήσια βάση κατά -€138,0 εκατ.
Τέλος, η συνεισφορά των υπολοίπων κατηγοριών αγαθών και υπηρεσιών στην ετήσια αύξηση των εισαγωγών το 1ο τρίμηνο 2018 είχε ως εξής: οι υπηρεσίες μεταφορών συνεισέφεραν τις 1,2 από τις 8,4 ποσοστιαίες μονάδες αύξησης των εισαγωγών και ακολούθησαν οι λοιπές υπηρεσίες με 0,8 ΠΜ, τα καύσιμα με 0,7 ΠΜ και οι ταξιδιωτικές υπηρεσίες με 0,5 ΠΜ.
Τέλος, η συνεισφορά των πλοίων ήταν οριακά αρνητική.
Βάσει των προαναφερθέντων στοιχείων μπορεί να εξαχθεί κάποιο συμπέρασμα για τη συνεισφορά των καθαρών εξαγωγών στον ετήσιο ονομαστικό ρυθμό μεγέθυνσης της ελληνικής οικονομίας το 1ο τρίμηνο 2018;
Όπως έχουμε αναφέρει σε παλαιότερα τεύχη του δελτίου 7ημέρες ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ (7ΗΟ), τα στοιχεία του ισοζυγίου αγαθών και υπηρεσιών που δημοσιεύει σε μηνιαία βάση η ΤτΕ βασίζονται στη μεθοδολογία του ισοζυγίου πληρωμών (6η έκδοση του εγχειριδίου για το ισοζύγιο πληρωμών του ΔΝΤ).
Τα αντίστοιχα στοιχεία που δημοσιεύει σε τριμηνιαία βάση η ΕΛΣΤΑΤ (παράλληλα με εκείνα του ΑΕΠ) βασίζονται στη μεθοδολογία των εθνικών λογαριασμών.
Στα Σχήματα 3&4 παρουσιάζουμε τις δύο χρονολογικές σειρές σε όρους ετήσιας μεταβολής (εκατ. €) και συνεισφοράς στον ετήσιο ονομαστικό ρυθμό οικονομικής μεγέθυνσης.
Παρατηρούμε ότι η γενική τάση που ακολουθούν οι δύο σειρές είναι παρόμοια, ωστόσο υπάρχουν τρίμηνα που καταγράφονται ποιοτικές και ποσοτικές αποκλίσεις. Λαμβάνοντας υπ’ όψιν τα παραπάνω δεδομένα, δύναται να υποστηριχτεί ότι η οριακή αύξηση του ισοζυγίου αγαθών και υπηρεσιών το 1ο τρίμηνο 2018 (στοιχεία ΤτΕ) αποτελεί μια ένδειξη ότι η εγχώρια ζήτηση αποτέλεσε την κυρίαρχη συνιστώσα της ετήσιας μεταβολής του ονομαστικού ΑΕΠ το 1ο τρίμηνο 2018.
Τα σχετικά στοιχεία αναμένεται να δημοσιευτούν στις 4 Ιουνίου 2018. Δύο πρόσφατες δημοσιεύσεις της ΕΛΣΤΑΤ – παράλληλα με τις ήδη υπάρχουσες ανακοινώσεις στοιχείων για το 1ο τρίμηνο 2018, όπως δείκτης οικονομικού κλίματος, δείκτης PMI για τον τομέα της μεταποίησης, δείκτης κύκλου εργασιών στη βιομηχανία κ.α. - συνηγορούν υπέρ της συνέχισης στο 1ο τρίμηνο 2018 των ετήσιων θετικών ρυθμών μεγέθυνσης που σημείωσε η ελληνική οικονομία το περασμένο έτος.





Επί παραδείγματι, όπως παρατίθεται στο Σχήμα 5, ο δείκτης κύκλου εργασιών στο χονδρικό εμπόριο παρέμεινε σε ανοδική τροχιά σε όρους ετήσιας μεταβολής για 7ο συνεχές τρίμηνο (για 8ο σε όρους τριμηνιαίας μεταβολής) και ο δείκτης κύκλου εργασιών στον τομέα εμπορίας αυτοκινήτων σημείωσε αύξηση 17,2% και 4,6% σε ετήσια και σε τριμηνιαία βάση αντίστοιχα.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης