Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κέρδη 1,2% για τον χρυσό, με τα «βλέμματα» σε ΗΠΑ - Β. Κορέα - Στα 1.304,40 δολ. ανά ουγγιά

Κέρδη 1,2% για τον χρυσό, με τα «βλέμματα» σε ΗΠΑ - Β. Κορέα - Στα 1.304,40 δολ. ανά ουγγιά
Με κέρδη 1,2% έκλεισε ο χρυσός, καθώς οι επενδυτές στράφηκαν στα ασφαλή καταφύγια
Με κέρδη έκλεισε σήμερα (24/5/2018) ο χρυσός, καθώς οι επενδυτές στράφηκαν στα ασφαλή καταφύγια, στον απόηχο της είδησης ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, ακύρωσε τη σύνοδο κορυφής με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας, Kim Jong Un, ενώ περαιτέρω ώθηση στο πολύτιμο μέταλλο προσέφερε και η αποδυνάμωση του δολαρίου.
Με επιστολή του στον ηγέτη της Βόρειας Κορέας, ο αμερικανός πρόεδρος υπενθύμισε ότι αν ο Kim αναφέρεται στις πυρηνικές δυνατότητες της χώρας του, «οι δικές μας είναι τόσο μαζικές και ισχυρές που προσεύχομαι στο Θεό να μην τις χρησιμοποιήσουμε ποτέ».
«Δυστυχώς, λόγω του θυμού και της ανοιχτής εχθρότητας στην πρόσφατη δήλωσή σας, νιώθω ότι είναι ακατάλληλο, στην παρούσα φάση, να πραγματοποιηθεί αυτή η συνάντηση που προγραμματίζεται εδώ και καιρό», τονίζει ο Trump.
Υπενθυμίζεται ότι η συνάντηση είχε προγραμματιστεί για τις 12 Ιουνίου στη Σιγκαπούρη.
Παράλληλα, ο αμερικανός πρόεδρος, σε δηλώσεις του αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση της ακύρωσης, έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι «ο αμερικανικός στρατός παραμένει ανά πάσα στιγμή έτοιμος», σε περίπτωση που υπάρξει οποιαδήποτε πρόκληση από την πλευρά της Β. Κορέας.
Τόνισε, πάντως, ότι δεν υπάρχει κάποιος λόγος ανησυχίας, αν και οι κυρώσεις ενάντια στη Β. Κορέα θα παραμείνουν.
Ταυτόχρονα άφησε ανοικτό και το ενδεχόμενο η συνάντησή του με τον Kim να γίνει κάποια στιγμή στο μέλλον.
Εν τω μεταξύ, η απροσδόκητη ανακοίνωση από τον Λευκό Οίκο ήρθε λίγες ώρες αφότου η Βόρεια Κορέα κατέστρεψε τις πυρηνικές της εγκαταστάσεις, στο πλαίσιο των δεσμεύσεών της για την αποκλιμάκωση της έντασης στην κορεατική χερσόνησο.
Έτσι, η τιμή του συμβολαίου του χρυσού παραδόσεως Ιουνίου έκλεισε με κέρδη 1,2% ή 14,8 δολ., στα 1.304,40 δολ. ανά ουγγιά, ξεπερνώντας τα 1.300 δολ. για πρώτη φορά σε διάστημα μεγαλύτερο της μιας εβδομάδας.
Την ίδια ώρα, το ευρώ ενισχυόταν κατά 0,4% έναντι του δολαρίου, στο 1,174 δολ., ενώ το αμερικανικό νόμισμα υποχωρούσε κατά 0,7% έναντι του γιεν, στα 109,3 γιεν.
Σημειώνεται ότι το αποδυναμωμένο δολάριο τείνει να προσφέρει ώθηση στα εμπορεύματα που συνδέονται με το νόμισμα, όπως ο χρυσός, καθώς καθίσταται φθηνότερη η αγορά τους από κατόχους άλλων νομισμάτων.
Εν τω μεταξύ, στο επίκεντρο παραμένουν οι φόβοι για έναν εμπορικό πόλεμο, στον απόηχο της είδησης ότι η αμερικανική κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να ξεκινήσει έρευνα στις εισαγωγές αυτοκινήτων, επικαλούμενη λόγους εθνικής ασφάλειας.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Donald Trump, τα αμερικανικά αυτοκίνητα πλήττονται από πολύ υψηλότερους δασμούς σε σύγκριση με εκείνους που επιβάλλονται στα ευρωπαϊκά.
Οι ευρωπαϊκοί δασμοί στα εισαγόμενα αυτοκίνητα από τις ΗΠΑ και άλλες χώρες εκτός ΕΕ ανέρχονται στο 10%, ενώ οι αμερικανικοί δασμοί στα αυτοκίνητα που εισάγονται από την Ευρώπη διαμορφώνονται μόλις στο 2,5%.
Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Jyrki Katainen, χαρακτήρισε «ακατανόητη» τη συσχέτιση μεταξύ των εισαγωγών οχημάτων και της εθνικής ασφάλειας στις ΗΠΑ.
«Είναι προφανές ότι κάτι τέτοιο θα ήταν αντίθετο προς τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου και είναι πολύ δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι θα δημιουργηθεί οποιαδήποτε απειλή για την εθνική ασφάλεια», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Katainen, προσθέτοντας εν συνεχεία ότι «είναι πολύ δύσκολο να το κατανοήσουμε».
Στο επίκεντρο παραμένουν και οι δηλώσεις αξιωματούχων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed), με τους επενδυτές να προσπαθούν να εντοπίσουν ενδείξεις σχετικά με τις επόμενες κινήσεις νομισματικής πολιτικής.
Ο πρόεδρος της Fed του Ντάλας, Robert Kaplan, δήλωσε σήμερα ότι η κεντρική τράπεζα θα πρέπει να αυξήσει τα επιτόκια περίπου τέσσερις φορές πριν φτάσει σε επίπεδο ισορροπίας.
Μιλώντας μία ημέρα αφότου η κεντρική τράπεζα εξέδωσε τα πρακτικά από τη συνεδρίαση του Μαΐου, ο Kaplan δήλωσε ότι η Fed έχει να κάνει ακόμα δουλειά για να είναι σε θέση να πει ότι το επιτόκιο αναφοράς βρίσκεται σε επίπεδο που να μπορεί να θεωρηθεί «ουδέτερο» για την ανάπτυξη.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Fed της Ατλάντα, Raphael Bostic, δήλωσε ότι πιστεύει ότι η Fed πλησιάζει στο τέλος του κύκλου αυξήσεων των επιτοκίων.
Το λεγόμενο ουδέτερο επιτόκιο, δήλωσε, είναι πιθανώς γύρω στο 2,25% έως 2,75%, γεγονός που θα συνεπαγόταν άλλες τρεις με πέντε αυξήσεις.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης