Ευρωβαρόμετρο: Μόλις το 9% των Ελλήνων θεωρεί ότι η χώρα οδεύει προς τη σωστή κατεύθυνση

Ευρωβαρόμετρο: Μόλις το 9% των Ελλήνων θεωρεί ότι η χώρα οδεύει προς τη σωστή κατεύθυνση
Απόλυτα απογοητευμένοι από την πορεία της Ελλάδας εμφανίζονται οι πολίτες της χώρας
Απόλυτα απογητευμένοι εμφανίζονται οι Ελληνες σύμφωνα με τα στοιχεία του Ευρωβαρόμετρου που δόθηκαν στη δημοσιότητα.
Όπως αποκαλύπτεται μόλις 9% των πολιτών θεωρεί πως η Ελλάδα οδεύει στη σωστή κατεύθυνση, ποσοστό που είναι το χαμηλότερο στην ΕΕ, ενώ μόλις το 2% των Ελλήνων πιστεύει πως η κατάσταση στην οικονομία είναι καλή, σε αντίθεση με το 91% σε Γερμανία και Ολλανδία.
 

Σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο οι Έλληνες πολίτες θεωρούν σε ποσοστό 22% ότι η φωνή τους μετράει στην ΕΕ, ενώ το 57% των Ελλήνων πολιτών θεωρεί ότι η χώρα έχει ωφεληθεί από τη συμμετοχή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Οι Έλληνες πολίτες καταλαμβάνουν την τελευταία θέση ανάμεσα στα 27 κράτη – μέλη και στο ερώτημα της λειτουργίας της δημοκρατίας στη χώρα, καθώς μόνο το 28% εμφανίζεται ευχαριστημένο από τη λειτουργία των θεσμών στην Ελλάδα, σε αντίθεση με το 91% των Δανών και το 85% των Λουξεμβούργιων.
 

Αντίθετα τα 2/3 των πολιτών της Ε.Ε. δηλώνουν πεπεισμένοι ότι η χώρα τους έχει επωφεληθεί από την ιδιότητα του μέλους στην κοινότητα.
Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό από το 1983, το οποίο μάλιστα έρχεται σε μία περίοδο κατά την οποία η Βρετανία βρίσκεται στην πόρτα της εξόδου, οι ευρωσκεπτικιστικές δυνάμεις σε ορισμένες από τις μεγαλύτερες οικονομίες βγαίνουν αισθητά ενισχυμένες στην κάλπη και η κόντρα Ανατολής- Δύσης για θέματα Κράτους Δικαίου, ανεξαρτησίας θεσμών και αντιμετώπισης του προσφυγικού καλά κρατεί.
 

Στην Ελλάδα, το Ευρωβαρόμετρο αποκαλύπτει αύξηση του ποσοστού των πολιτών, που αποτιμούν θετικά τη συμμετοχή της χώρας στην κοινότητα, αλλά και ανησυχία για την πορεία των πραγμάτων.
Συγκεκριμένα το 45% των πολιτών θεωρεί θετικό το γεγονός ότι η χώρα είναι μέλος της ΕΕ, ποσοστό αυξημένο κατά 11 ποσοσταιίες μονάδες σε σχέση με την καταμέτρηση της προηγούμενης χρονιάς, ενώ ένας στους τρεις έχει ουδέτερη άποψη. Αρνητικά αποτιμούν τη συμμετοχή το 21% (έναντι 12% στην ΕΕ) σε σχέση με 31% την περσινή χρονιά.
Αυξητική είναι και η τάση μεταξύ των Ελλήνων που πιστεύουν ότι η φωνή τους μετράει στην ΕΕ.
Ειδικότερα, το 22% των πολιτών δηλώνουν ότι η φωνή τους μετράει στην ΕΕ, καταγράφοντας αύξηση 6 ποσοστιαίων μονάδων σε σύγκριση με την περσινή δημοσκόπηση.
Πάντως, η Ελλάδα καταγράφει πολύ χαμηλότερο ποσοστό σε αυτόν τον τομέα σε σύγκριση με τον μέσο όρο στην ΕΕ που ανέρχεται σε 48%, σημειώνοντας αύξηση της τάξης του 5%. Παράλληλα, το 15% των Ελλήνων πολιτών δηλώνουν ότι τα πράγματα πάνε προς τη σωστή κατεύθυνση, σε αντίθεση με το 68% που πιστεύουν ότι πάνε προς λανθασμένη κατεύθυνση.
Όσον αφορά τη σημασία που δείχνουν στις επερχόμενες Ευρωεκλογές τον Μάιο του 2019, το 41% των Ελλήνων, έναντι 49% των πολιτών στην ΕΕ, δηλώνει πως αυτές είναι υψίστης σημασίας.
 

Σε ερώτηση για τον κύριο λόγο συμμετοχής στις ευρωεκλογές το 48% των Ελλήνων πολιτών απάντησε ότι είναι το καθήκον τους ως πολίτες, το 50% ότι ψηφίζουν συστηματικά στις εκλογές, το 23% ότι θέλουν να υποστηρίξουν την κυβέρνηση της χώρας τους και το 43% ότι αισθάνονται Ευρωπαίοι πολίτες.
Σε ό,τι αφορά τα θέματα που απασχολούν τους πολίτες και που θα ήθελαν να συζητηθούν στις προεκλογικές εκστρατείες, οι Έλληνες βάζουν ως προτεραιότητα την οικονομία και την ανάπτυξη (81%), την καταπολέμηση της ανεργίας στους νέους (76%) και το μεταναστευτικό ζήτημα (59%).
Ωστόσο, οι μισοί Ευρωπαίοι (49%) αναφέρουν ως θέμα προτεραιότητας τον αγώνα κατά της τρομοκρατίας, ακολουθούμενο από την ανεργία των νέων (48%), τη μετανάστευση (45%) και την οικονομία και ανάπτυξη (42%).
Το 46% των Ευρωπαίων πολιτών, έναντι μόλις 29% των Ελλήνων πολιτών, δηλώνει ικανοποιημένο με τον τρόπο που λειτουργεί η δημοκρατία στην ΕΕ, ενώ απογοήτευση δηλώνει το 42% των πολιτών στην ΕΕ και το 66% των Ελλήνων.
H έρευνα για το Ευρωβαρόμετρο που έγινε για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο διεξάχθηκε από τις 11 μέχρι 22 Απριλίου 2018. Την ανέλαβε η εταιρία Kantar Public μέσω προσωπικών συναντήσεων με 27.601 πολίτες της ΕΕ στα 28 κράτη μέλη. Στην Ελλάδα έλαβαν μέρος 1.016 άτομα.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS