Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Καθαρή έξοδος και ατέλειες στα μέτρα για το χρέος... αυτοκτονία για τα ελληνικά ομόλογα – Υποχρεωτικά λύση με υβριδικό ΔΝΤ

Καθαρή έξοδος και ατέλειες στα μέτρα για το χρέος... αυτοκτονία για τα ελληνικά ομόλογα – Υποχρεωτικά λύση με υβριδικό ΔΝΤ
Όμως μια υβριδική παρουσία του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα το οποίο θα στηρίζεται και στο ελληνικό κεφαλαιακό απόθεμα που ακόμη δεν έχει φθάσει στα επιθυμητά επίπεδα θα μπορούσε να αποτελέσει μια λογική λύση για την Ελλάδα.
Η εντυπωσιακά ανησυχητική εκτίναξη των αποδόσεων των ομολόγων σε Ιταλία στο 2,41% στην 10ετία λόγω της πολιτικής κρίσης, η μεγάλη επιδείνωση στην Ελλάδα στο 4,50% αποτελεί ξεκάθαρη προειδοποίηση ότι η Ελλάδα δεν θα τα καταφέρει να βγει από τα μνημόνια με καθαρή έξοδο.
Μπορεί οι αποδόσεις των ομολόγων στην 10ετία να ξεπεράσουν και το 5% κλείνοντας εκ νέου τις πόρτες για νέο έξοδο στις αγορές.

Το clean exit μόνο με το ελληνικό capital buffer χωρίς έστω την παρουσία του ΔΝΤ ακόμη και με υβριδικό τρόπο, θα ήταν αυτοκτονία.
Ο συνδυασμός πολιτικής κρίσης στην Ιταλία, οι ρευστοποιήσεις στις αναδυόμενες αγορές όπως είναι και η ελληνική, οι πιέσεις στα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών και βεβαίως η αβεβαιότητα στην Ελλάδα για την μεταμνημονιακή εποχή εκτίναξαν τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων στο 4,5% με 5,10% για διάστημα 10 έως 25 χρόνια.
Η εκτίναξη αυτή λίγο μόλις διάστημα πριν την έξοδο της Ελλάδος από τα μνημόνια είναι μια άριστη προειδοποίηση ότι η Ελλάδα θα αυτοκτονήσει εάν επιλέξει την καθαρή έξοδο.
Δεν υπάρχει έννοια καθαρής εξόδου από την Ελλάδα.
Οι λύσεις είναι δύο προληπτική πιστωτική γραμμή ή συμμετοχή του ΔΝΤ όχι όμως ως τεχνικός σύμβουλος στην μεταμνημονιακή Ελλάδα αλλά με πιο ενεργό ρόλο στην ελληνική οικονομία.
Η προληπτική πιστωτική γραμμή θα στηριχθεί από τον ESM τον Μόνιμο Μηχανισμό Στήριξης θα διαθέτει 10-15 δισεκ. κεφάλαιο και θα ενεργοποιείται μόνο εάν οι συνθήκες το απαιτήσουν.
Όμως απαιτείται έγκριση από τα κοινοβούλια της ευρωζώνης και της Γερμανίας.
Η πιστωτική γραμμή ή ECCL είναι κατά μια έννοια ένα υποτυπώδες μνημόνιο το οποίο πολιτικά θα ενταφίαζε τον ΣΥΡΙΖΑ.
Ταυτόχρονα η λύση αυτή δεν θα άρεσε στην Ευρώπη γιατί πιστωτική γραμμή το οποίο είναι εργαλείο πριν καταλήξει μια χώρα σε μνημόνιο θα θεωρηθεί όντως από τις αγορές από την μια εξασφάλιση αλλά και αποτυχία.
Αποτυχία της Ελλάδος που σύρεται σε πιστωτική γραμμή αποτυχία της ΕΕ που δεν κατάφερε με 3 μνημόνια να επιλύσει το ελληνικό πρόβλημα.
Η ΕΚΤ στηρίζει μια υβριδική πιστωτική γραμμή και είναι σταθερά θιασώτης αυτής της λύσης που ωστόσο ούτε η Γερμανία ούτε η Ελλάδα επιθυμούν.
Όμως μια υβριδική παρουσία του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα το οποίο θα στηρίζεται και στο ελληνικό κεφαλαιακό απόθεμα που ακόμη δεν έχει φθάσει στα επιθυμητά επίπεδα θα μπορούσε να αποτελέσει μια λογική λύση για την Ελλάδα.
Δεν θα χρειαστούν εγκρίσεις κοινοβουλίων αλλά άπαξ και θα πέσει το βάρος στο ΔΝΤ είναι εύλογο να πάρει πιο καθαρή λύση για το ελληνικό χρέος για να μπορέσει να εκδώσει και έκθεση βιωσιμότητας DSA.
Πλέον η πλειοψηφία των διεθνών επενδυτών ενώ αρχικά έβλεπαν την καθαρή έξοδο ως προτιμητέα λύση, εσχάτως λόγω της κρίσης της Ιταλίας θεωρούν ότι η Ελλάδα δεν θα πρέπει να ρισκάρει το οικονομικό της μέλλον.
Η καθαρή έξοδος θα είναι αυτοκτονία για τα ελληνικά ομόλογα.
Υποχρεωτικά λύση με υβριδικό ΔΝΤ για λόγους ασφαλείας  
Ταυτόχρονα μαζί με το ΔΝΤ η Ευρώπη θα πρέπει να αποφασίσει σοβαρά για την ρύθμιση του ελληνικού χρέους κάτι που μέχρι τώρα δεν φαίνεται στον ορίζοντα.

Τα μέτρα για το ελληνικό χρέος έχουν σοβαρές ατέλειες – Εφάπαξ μέτρα 20%, τμηματικά 80%, επιμήκυνση 10ετή, εξόφληση ΔΝΤ

Η προτεινόμενη λύση για το ελληνικό χρέος που θα παρουσιαστεί επίσημα στο Eurogroup στις 21 Ιουνίου 2018 εμφανίζει πολλές σκιές και ακόμη περισσότερες ατέλειες.
Με βάση πηγές σε στελέχη που συμμετείχαν σε τεχνικά κλιμάκια για το ελληνικό χρέος έχει αποφασιστεί το 20% των προτεινόμενων μέτρων να δοθεί εφάπαξ μετά τον Αύγουστο του 2018 ωστόσο το 80% των μέτρων ο βασικός πυρήνας των μέτρων ελάφρυνσης θα δοθούν τμηματικά σε βάθος ετών και έναντι ανταλλαγμάτων.
Δηλαδή για κάθε ένα μέτρο ελάφρυνσης από το σκέλος του 80% υποχρεωτικά θα προηγούνται μεταρρυθμίσεις, μέτρα και άλλες παρεμβάσεις από τις ελληνικές κυβερνήσεις και θα ακολουθούν τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους.
Με βάση αυτή την μέθοδο αφενός κρατούν σε ομηρία την Ελλάδα αφετέρου τα μέτρα ελάφρυνσης τίθενται υπό όρους.
Το σημαντικότερο όλων με την προτεινόμενη οπισθοβαρή μέθοδο 20% αρχικά και 80% τμηματικά και σε βάθος ετών είναι ότι επί της ουσίας δεν θα μπορεί να γίνει αποτίμηση σε παρούσες αξίες.
Όσοι σπεύσουν να αποτιμήσουν τα μέτρα για το ελληνικό χρέος ας ληφθεί υπόψη ότι η έννοια αναγωγή σε παρούσες αξίες θα είναι έωλη.
Το πρώτο στοιχείο λοιπόν που έχει μείζονα πολιτική σημασία είναι ότι η Ελλάδα δεν θα πάρει μέτρα εφάπαξ μια και έξω ώστε να έχουν ουσιώδη και άμεση επίπτωση στο χρέος και στην βιωσιμότητα του.
Όμως και τα υπόλοιπα μέτρα για το ελληνικό χρέος δεν πείθουν για την αποτελεσματικότητα τους.
Η επιμήκυνση των δανείων που έχουν χορηγηθεί θα είναι 10 χρόνια.
Ο ESM θα αποπληρώσει τα 8 από τα 10 δισεκ. που είναι τα δάνεια του ΔΝΤ προς την Ελλάδα.
Το ΔΝΤ θα διατηρήσει ένα ελάχιστο ποσό δανείων περίπου 2 δισεκ. ώστε να διατηρήσει το Ταμείο τον ρόλο του δανειστή.
Ταυτόχρονα θα επιστραφούν και τα κέρδη από τα ομόλογα ANFA δηλαδή τα ελληνικά ομόλογα που κατέχουν οι ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες και η ΕΚΤ.
Το ΔΝΤ θα εκδώσει έκθεση βιωσιμότητας DSA στην οποία θα αναφέρει ότι έως το 2030 το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο και από το 2030 έως το 2060 με βάση ορισμένες παραδοχές θα μπορούσε να καταστεί βιώσιμο.
Ουσιαστικά δεν θα αναφέρει ότι έχει γίνει βιώσιμο το χρέος, ωστόσο θα εγκαταλείψει την αναφορά ότι είναι εξαιρετικά μη βιώσιμο το χρέος

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης