Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ευρωζώνη: Σε χαμηλά 18 μηνών υποχώρησε το επιχειρηματικό κλίμα τον Μάιο 2018 - Στις 54,1 μονάδες ο PMI

Ευρωζώνη: Σε χαμηλά 18 μηνών υποχώρησε το επιχειρηματικό κλίμα τον Μάιο 2018 - Στις 54,1 μονάδες ο PMI
Το επιχειρηματικό κλίμα στην Ευρωζώνη κατέγραψε επιβράδυνση για τέταρτο συνεχόμενο μήνα
Περαιτέρω επιβράδυνση σημείωσε η επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη για τον Μάιο του 2018, σύμφωνα με τα σημερινά (23/5) στοιχεία της Markit, καθώς οι εταιρείες εμφανίζονται λιγότερο αισιόδοξες απέναντι στους ερχόμενους μήνες.
Ειδικότερα, ο σύνθετος δείκτης PMI διαμορφώθηκε στις 54,1 μονάδες, έναντι 55,1 μονάδων τον Απρίλιο του 2018, γεγονός που αποτελεί το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δεκαοκτώ μηνών, ενώ η δείκτης κατέγραψε επιβράδυνση για τέταρτο συνεχόμενο μήνα.
Η δραστηριότητα υποχώρησε τόσο στον μεταποιητικό κλάδο, όσο και στον κλάδο υπηρεσιών, με τους σχετικούς δείκτες να υποχωρούν σε χαμηλά δεκαοκτώ και δεκαέξι μηνών αντίστοιχα.
Παράλληλα, ο ρυθμός ανάπτυξης των νέων επιχειρήσεων επιβραδύνθηκε για πέμπτο συνεχόμενο μήνα, υποχωρώντας στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Οκτώβριο του 2016, ενώ οι περιορισμένες παραγγελίες οδήγησαν σε πτώση των εξαγωγών.
Ενώ οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες και οι διακοπές του Πάσχα επηρέασαν σημαντικά την επιχειρηματική δραστηριότητα για το δίμηνο Φεβρουαρίου-Απριλίου, τα στοιχεία του Μαΐου επηρεάστηκαν από τον υψηλό αριθμό αργιών.
Η στελέχωση του ιδιωτικού τομέα δέχθηκε πλήγμα από την αβεβαιότητα που αφορά τις προοπτικές των επιχειρήσεων, καθώς ο δείκτης αισιοδοξίας υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων δεκαοκτώ μηνών.
Η αισιοδοξία των επιχειρήσεων υποχώρησε τόσο στον μεταποιητικό κλάδο όσο και στον κλάδο υπηρεσιών, παραμένοντας ωστόσο πάνω από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο.
Μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης, η μεγαλύτερη επιβράδυνση σημειώθηκε στη Γερμανία, με τον PMI να υποχωρεί σε χαμηλά είκοσι μηνών, ενώ επέκταση στη Γαλλία ήταν η ασθενέσθερη των τελευταίων δεκαέξι μηνών.
«Ο δείκτης PMI για τον Μάιο έφερε μία ακόμα σειρά απογοητευτικών αποτελεσμάτων, ωστόσο χρειάζεται προσοχή όταν παρουσιάζουμε τα στοιχεία», υπογραμμίζει ο επικεφαλής οικονομολόγος της Markit, Chris Williamson, προσθέτοντας ότι «παρά την πτώση του δείκτη σε χαμηλα δεκαοκτώ μηνών, η έρευνα παραμένει σε επίπεδο σύμφωνο με την οικονομία της Ευρωζώνης, η οποία αναπτύσσεται σε σχετικά σταθερό ρυθμό λίγο πάνω από το 0,4% το δεύτερο τρίμηνο».
«Η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας συνεχίζεται επίσης κατά τη διάρκεια του έτους με ισχυρούς ρυθμούς και η αισιοδοξία για τιε επιχειρηματικές προοπτικές παραμένουν πάνω από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο», πρόσθεσε ο οικονομολογος της Markit.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης