Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γερμανία: Συνεχίζεται η επιβράδυνση της επιχειρηματικής δραστηριότητας και τον Μάιο 2018 - Στις 53,1 μονάδες ο PMI

Γερμανία: Συνεχίζεται η επιβράδυνση της επιχειρηματικής δραστηριότητας και τον Μάιο 2018 - Στις 53,1 μονάδες ο PMI
Ο κλάδος υπηρεσιών στη Γερμανία υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 20 μηνών
Περαιτέρω επιβράδυνση κατέγραψε το επιχειρηματικό κλίμα στη Γερμανία τον Μάιο του 2018, σύμφωνα με τα σημερινά (23/5) στοιχεία της Markit, με τον δείκτη να υποχωρεί στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων είκοσι μηνών.
Ειδικότερα, ο σύνθετος δείκτης PMI υποχώρησε στις 53,1 μονάδες, έναντι 54,6 μονάδων τον Απρίλιο του 2018, καταγράφοντας πτώση για τέταρτο συνεχόμενο μήνα, ενώ απομακρύνθηκε ακόμα περισσότερο από τα υψηλά επτάμισι ετών στα οποία βρέθηκε κατά την έναρξη του τρέχοντος έτους.
Καθοριστικό ρόλο διαδραμάτισε ο κλάδος υπηρεσιών της χώρας, ο οποίος υποχώρησε στις 52,1 μονάδες, έναντι 53 μονάδων τον προηγούμενο μήνα, γεγονός που αποτελεί το χαμηλότερο επίπεδο από τα τέλη του 2016.
Παράλληλα, ο μεταποιητικός κλάδος επιβραδύνθηκε στις 55 μονάδες, έναντι 57,4 μονάδων τον Απρίλιο 2018, με τις νέες παραγγελίες να καταγράφουν περαιτέρω επιβράδυνση από τα επίπεδα ρεκόρ στα οποία βρέθηκαν τους προηγούμενους μήνες.
Ο ρυθμός δημιουργίας νέων επιχειρήσεων στη χώρα ήταν το βραδύτερος των τελευταίων τριών ετών, ενώ αντίθετα η στελέχωση του ιδιωτικού τομέα συνέχισε την ανοδική της πορεία, παραμένοντας αυξημένη σε σχέση με τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο.
Ωστόσο, η αισιοδοξία των επιχειρήσεων απέναντι στους επόμενους δώδεκα μήνες, παρέμεινε στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων δεκαοκτώ μηνών, εν μέσω προβληματισμών για υπερθέρμανση της οικονομίας και πολιτικής αβεβαιότητας.
«Τα στοιχεία για το PMI δείχνουν ότι η πρόσφατη επιβράδυνση στον ιδιωτικό τομέα της Γερμανίας συνεχίστηκε τον Μάιο, καθώς η επιχειρηματική δραστηριότητα αναπτύχθηκε με τον ασθενέσθερο ρυθμό των τελευταίων δεκαοκτώ μηνών τόσο στον μεταποιητικό κλάδο όσο και στον κλάδο υπηρεσιών», τόνισε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Markit, Phil Smith.
«Η ασθενέσθερη ανάπτυξη στις παραγγελίες και η περαιτέρω πτώση της αισιοδοξίας των επιχειρήσεων δείχνουν ότι η οικονομία κουβαλάει λιγότερη δυναμική σε σχέση με τα τέλη του 2017», πρόσθεσε ο οικονομολόγος της Markit.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης