Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Η ανάπτυξη της οικονομίας και οι επενδύσεις σε βγάζουν από τα Μνημόνια

Η ανάπτυξη της οικονομίας και οι επενδύσεις σε βγάζουν από τα Μνημόνια
Η ανάπτυξη πήγε ..περίπατο όπως και οι επενδύσεις αφού η εγχώρια  οικονομία δεν μπορούσε να  δώσει υποσχέσεις για καλύτερες ημέρες
Η έξοδος από τα Μνημόνια είναι μια ιστορική  στιγμή για την Ελλάδα καθώς τον Αύγουστος του 2018 ολοκληρώνεται το 3ο Μνημόνιο που φέρνει την υπογραφή του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ και να σημειωθεί έλαβε ψήφο από τα κόμματα της Βουλής που είχαν ευρωπαϊκό  προσανατολισμό τον Αύγουστο του 2015.
Η είσοδος της Ελλάδας στα Μνημόνια αρχικά το 2010  έγινε διότι είχε χαθεί κάθε δημοσιονομικός έλεγχος και είχαμε αποκλειστεί  από τις αγορές καθώς τα επιτόκια που μας έδιναν ήταν απαγορευτικά  έως ληστρικά καθώς οι επενδυτές δεν είχαν καμία εμπιστοσύνη στη χώρα και το τίμημα ήταν τα υψηλά επιτόκια.
Μέτα από οχτώ χρόνια αιματηρών θυσιών του ελληνικού λαού  επήλθε τάξη στα δημοσιονομικά αλλά  όμως παραμερίστηκαν τα θέματα που θα έβαζαν  τη οικονομία σε τροχιά ανάπτυξης εξαιτίας της φορομπηχτικής πολιτικής που χτύπησε κόκκινο.
Η ανάπτυξη πήγε ..περίπατο όπως και οι επενδύσεις αφού η εγχώρια  οικονομία δεν μπορούσε να  δώσει υποσχέσεις για καλύτερες ημέρες.
Οι επιχειρήσεις που είχαν εξαγωγικό προσανατολισμό στάθηκαν στα πόδια τους αλλά πλήρωσαν το τίμημα του ρίσκου της χώρας όταν αναζητούσαν από τράπεζες χρηματοδότηση αποδεχόμενες  υψηλά επιτόκια δανεισμού σε σχέση με τον ανταγωνισμό.
Με απλά λόγια η έξοδος από τα Μνημόνια θα είναι το πρώτο τέστ για την χρηματοδότηση της χώρας από τις αγορές.
Η εγχώρια  αγορά ομολόγων  όμως μφανίζει άνοδο των επιτοκίου  με  το δεκαετές  να  ξεπερνά το 4,5%.
Να  θυμίσουμε ότι η χώρα μπήκε στα Μνημόνια διότι δεν μπορούσε να πληρώνει  επιτόκια δανεισμού υψηλότερα του 6%.
Λοιπόν η επιτυχής έξοδος  από τα Μνημόνια θα κριθεί από την στάση των αγορών και το ύψος του επιτοκίου;
Η ελληνική κυβέρνηση που στην παρούσα φάση είναι των ΣΡΙΖΑ  ΑΝΕΛ όπως και η επόμενη  θα θέλει να «πουλήσει» σχέδιο αυξήσεων των μισθών των συντάξεων και  πιθανόν να επιθυμούν, να ανοίξουν διάπλατα  τις  πόρτες του Δημόσιου Τομέα με προσλήψεις
Ένα είναι βέβαιο ότι καμία κυβέρνηση  δεν μπορεί να κάνει όλα αυτά που μας έφεραν στα Μνημόνια αλλά αν το κάνουν να μη το  …μάθουν οι αγορές!
Το κλειδί των εξελίξεων όμως κρατά το ΔΝΤ που ήταν ο καλύτερος σύμμαχος της χώρας λέγοντας από το 2010 ότι το χρέος δεν ήταν βιώσιμο.
Μέχρι και σήμερα αυτό υπερασπίζεται αλλά οι Γερμανοί έχουν τη δική τους ατζέντα η οποία έρχεται σε αντίθεση με αυτά που υπερασπίζεται  το ΔΝΤ.
Στο ενδεχόμενο το ΔΝΤ να διατυπώσει αρνητική έκθεση για τη  βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους είναι ζητούμενο πώς θα το εκλάβουν οι αγορές.
Πρόσφατα αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών  είπε ότι οι αγορές δεν χρειάζονται το ΔΝΤ καθώς γνωρίζουν τι πραγματικά  συμβαίνει με το χρέος όπως και με τα νέα δημοσιονομικά δεδομένα της χώρας.  
Ωστόσο η κυβέρνηση  για να έχει το κεφάλι της ήσυχο φτιάχνει «μαξιλάρι» το οποίο ανέρχεται στα 12,3 δισ. ευρώ και αφορά τα ταμειακά διαθέσιμα.
Το ζητούμενο λοιπόν δεν είναι η χώρα μετά το Μνημόνιο να κάνει αυτά  που έκανε πριν το Μνημόνιο αλλά διαμορφωθεί ένα αναπτυξιακό σχέδιο το οποίο θα είναι ικανό να προσελκύει επενδύσεις καθώς η ουσιαστική έξοδος από τα Μνημόνια περνά από την ανάπτυξη και την ενίσχυση του ΑΕΠ.  

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης