Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Moody’s: Credit positive η χορήγηση άδειας για πώληση δανείων στην Κύπρο

tags :
Moody’s: Credit positive η χορήγηση άδειας για πώληση δανείων στην Κύπρο
Θετικά αποτιμά η Moody’s τη χορήγηση άδειας στην B2 Kapital
Η χορήγηση άδειας -στις 10 Μαΐου 2018- από πλευράς κεντρικής τράπεζας στη B2 Kapital για πώληση δανείων, αναμένεται να επιδράσει θετικά (credit positive) στην πιστοληπτική ικανότητα των εγχώριων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, αναφέρει σε έκθεσή της η Moody’s.
Η Ελληνική Τράπεζα συμφώνησε τον περασμένο Ιανουάριο να πουλήσει χαρτοφυλάκιο δανείων 145 εκατ. ευρώ στη στην B2 Κύπρου, θυγατρική της νορβηγικής Β2 Holding.
«Η χορήγηση της άδειας είναι πιστωτικά θετική καθώς θα ενισχύσει τη συλλογή χρεών και θα παρέχει στις εγχώριες τράπεζες ένα άλλο μέσο για τη μείωση των ψηλών επιπέδων των μη εξυπηρετούμενων δανείων τους.
Η συναλλαγή, αν και μικρή, ήταν η πρώτη του είδους στην Κύπρο και ανοίγει το δρόμο για τις κυπριακές τράπεζες να διεξάγουν πρόσθετες πωλήσεις μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων», σχολιάζει χαρακτηριστικά ο αμερικανικός οίκος, εκτιμώντας ότι δύο ακόμη εταιρείες θα αποκτήσουν άδεια, οι APS Debt Servicing Cyprus και Altamira Asset Management (Cyprus), γεγονός που θα ενισχύσει τον ανταγωνισμό.
Ωστόσο, εξαιτίας του μεγάλου αποθέματος μη εξυπηρετούμενων δανείων, η διαδικασία απομόχλευσης στον ιδιωτικό τομέα θα είναι χρονοβόρα, επισημαίνεται.
Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στο σύστημα ανήλθαν σε 22 δισεκ. ευρώ τον Ιανουάριο του 2018, που ισοδυναμούσε περίπου με το 115% του ονομαστικού ΑΕΠ της χώρας, ύψους 19,2 δισεκ. τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους.
Οι κυπριακές τράπεζες θεωρούν ως προτεραιότητα τη βελτίωση της χαμηλής ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού τους.
Αν και κάτω από το ψηλό του Μαΐου του 2016 του 49,8%, ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων σε σχέση με τα μικτά δάνεια ήταν ψηλότερος στο 45,7% τον Ιανουάριο 2018.
Ο λόγος NPEs των τριών μεγαλύτερων εγχώριων τραπεζών, που αντιπροσωπεύουν περίπου το 64% του συστήματος, ήταν ψηλότερος σε περίπου 52% τον Δεκέμβριο του 2017.
Ο αμερικανικός οίκος υπογραμμίζει ότι οι απροσδόκητες ζημιές της Τράπεζας Κύπρου το 2017, εξαιτίας της αύξησης των προβλέψεων και η αποσπασματική πώληση των περιουσιακών στοιχείων και των υποχρεώσεων της Συνεταιριστικής, αποδεικνύουν τις προκλήσεις στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα.
Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια καταναλώνουν σημαντικούς πόρους, αποδυναμώνουν την κερδοφορία των τραπεζών και το κεφάλαιο και δυσχεραίνουν το δανεισμό σε μια περίοδο όπου αναμένεται αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ κατά 3,5% για το 2018, υπογραμμίζεται.
«Η πώληση των μη εξυπηρετούμενων δανείων θα δώσει στις τράπεζες περισσότερες επιλογές για τη διαχείριση των προβληματικών τους εκθέσεων, πέραν των διαθέσιμων εργαλείων των αναδιαρθρώσεων, διαγραφών, εκκαθαρίσεων, ανταλλαγών χρεών με περιουσιακά στοιχεία και, ενδεχομένως, τιτλοποιήσεις δανείων».


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης