Διεθνή

Welt: ΕΕ, Ρωσία και Κίνα προωθούν νέα συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν ώστε να επιστρέψουν οι ΗΠΑ

Welt: ΕΕ, Ρωσία και Κίνα προωθούν νέα συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν ώστε να επιστρέψουν οι ΗΠΑ
Στο νέο σχέδιο περιλαμβάνονται διατάξεις που θα καθυσυχάσουν τις ΗΠΑ για το βαλλιστικό πρόγραμμα του Ιράν και την υποστήριξη της Τεχεράνης σε ένοπλες ομάδες στη Μέση Ανατολή
Βρετανία, Γερμανία, Γαλλία, Κίνα και Ρωσία στέλνουν διπλωμάτες την ερχόμενη Παρασκευή (25/5) στη Βιέννη για να καθορίσουν τη στάση της ΕΕ της Κίνας και της Ρωσίας απέναντι στη συμφωνία του 2015 για τα πυρηνικά του Ιράν μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ.
Αυτό αποκαλύπτει η γερμανική εφημερίδα Welt am Sonntag η οποία επικαλούμενη ανώνυμο ανώτερο υπάλληλο της ΕΕ υποστηρίζει ότι οι διπλωμάτες θα συζητήσουν μια πρόταση για μια νέα συμφωνία μεταξύ του Ιράν και των παγκόσμιων δυνάμεων που θα είναι ίδια με τη συμφωνία του 2015 αλλά με κάποιες προσθήκες για να κατευνάσει τις ενστάσεις των Ηνωμένων Πολιτειών.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, στο νέο σχέδιο περιλαμβάνονται διατάξεις για την αντιμετώπιση των ανησυχιών των ΗΠΑ σχετικά με το πρόγραμμα βαλλιστικών πυραύλων του Ιράν και την υποστήριξη της Τεχεράνης σε ένοπλες ομάδες στη Μέση Ανατολή.
«Πρέπει να ξεφύγουμε από το όνομα της«πυρηνικής συμφωνίας της Βιέννης» και να προσθέσουμε μερικά επιπλέον στοιχεία. Μόνο αυτό θα πείσει τον Πρόεδρο Trump για να συμφωνήσει και να άρει τις κυρώσεις και πάλι»" ανέφερε ο ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ.
Μια τέτοια συμφωνία θα μπορούσε στο μέλλον να περιλαμβάνει οικονομική βοήθεια προς το Ιράν.
Μετά την αποκάλυψη της Welt η ΕΕ διέψευσε ότι υπάρχει σχέδιο για νέα συμφωνία για το Ιράν λέγοντας ότι «η συνάντηση στη Βιέννη την ερχόμενη Παρασκευή θα ασχοληθεί με άλλα ζητήματα».
Το Ιράν από την πλευρά του ανακοίνωσε ότι θα μετέχει στη συνάντηση της Παρασκευής η οποία είναι μια κοινή επιτροπή που συγκροτήθηκε από τις έξι παγκόσμιες δυνάμεις, το Ιράν και την Ευρωπαϊκή Ένωση για να χειριστούν τυχόν προβλήματα που έχουν προκύψει σχετικά με την εφαρμογή της συμφωνίας του 2015.
«Την Παρασκευή, η κοινή επιτροπή ... θα διεξαχθεί κατόπιν αιτήματος του Ιράν και χωρίς τις Ηνωμένες Πολιτείες για να συζητήσει τις συνέπειες της απόσυρσης της Αμερικής και πώς οι υπόλοιπες χώρες μπορούν να συνεχίσουν τη δέσμευσή τους για τη συμφωνία», δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών του Ιράν Abbas Araqchi.
Το Ιράν και οι ευρωπαϊκές δυνάμεις έχουν κάνει μια καλή αρχή στις συνομιλίες για το πώς θα διασώσουν τη συμφωνία, αλλά εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από το τι συμβαίνει τις επόμενες εβδομάδες, δήλωσε ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών Mohammed Javad Zarif.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης