Τελευταία Νέα
Διεθνή

Putin: H Ευρώπη πρέπει να αφήσει την πολιτική έξω από την ανασυγκρότηση της Συρίας - Merkel: Μέσω διαλόγου η επίλυση των προβλημάτων

Putin: H Ευρώπη πρέπει να αφήσει την πολιτική έξω από την ανασυγκρότηση της Συρίας - Merkel: Μέσω διαλόγου η επίλυση των προβλημάτων
Οι ευρωπαϊκές χώρες θα πρέπει να βοηθήσουν τη Συρία να ανοικοδομηθεί αν θέλουν οι πρόσφυγες να επιστρέψουν στη χώρα, δήλωσε ο Vladimir Putin
Οι ευρωπαϊκές χώρες θα πρέπει να βοηθήσουν τη Συρία να ανοικοδομηθεί αν θέλουν οι πρόσφυγες να επιστρέψουν στη χώρα, δήλωσε σήμερα (18/5/2018) ο ρώσος πρόεδρος, Vladimir Putin, μιλώντας από κοινού με τη γερμανίδα καγκελάριο, Angela Merkel, που πραγματοποιεί επίσκεψη στο Σότσι της Ρωσίας.
Παράλληλα, ο Putin κάλεσε την Ευρώπη να «αποπολιτικοποιήσει» τη διαδικασία ανασυγκρότησης της Συρίας.
Η Ρωσία έχει αμφισβητήσει την στάση της ΕΕ ότι η Δύση θα επικεντρωθεί μόνο στην ανθρωπιστική βοήθεια, ενώ δεν θα παρέχει χρήματα για την ανασυγκρότηση της Συρίας όσο ο πρόεδρος Bashar al-Assad δεν μοιράζεται την εξουσία με την αντιπολίτευση.
Όπως γνωστοποίησε ο Putin, είχε χρήσιμες συζητήσεις με τη γερμανίδα καγκελάριο, σε μια ενδιαφέρουσα χρονική συγκυρία, ενώ δήλωσε πως στο επίκεντρο της σημερινής τους συνάντησης βρέθηκε και η αποχώρηση των ΗΠΑ από την πυρηνική συμφωνία με το Ιράν.
Παράλληλα, ο ρώσος πρόεδρος δήλωσε ότι Γερμανοί και Ρώσοι διπλωμάτες θα εξετάσουν πάλι τις επιλογές τους για τη χρήση ενός πολυεθνικού ειρηνευτικού σώματος στην Ανατολική Ουκρανία.
Από την πλευρά της, η Merkel τόνισε ότι η Γερμανία έχει στρατηγικό συμφέρον να έχει καλές σχέσεις με τη Ρωσία, προσθέτοντας ότι αυτό δεν έρχεται σε αντίθεση με τη συνέχιση μιας σταθερής διατλαντικής φιλίας.
Παράλληλα, ο ρώσος πρόεδρος τόνισε ότι η Μόσχα θα επιμείνει στην κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream-2, παρά τις προσπάθειες του αμερικανού προέδρου να την μπλοκάρει.
Στην ουσία η γερμανίδα καγκελάριος έδειξε να διαφοροποιείται από τη θέση της Ουάσιγκτον στο ζήτημα της κατασκευής του αγωγού Nord-Stream-2, η οποία ανησυχώντας για την κατασκευή του, είχε δηλώσει ότι σε εταιρείες που θα συμμετάσχουν στην κατασκευή του ρωσικού αγωγού φυσικού αερίου, ενδέχεται να επιβληθούν κυρώσεις.
Η Merkel δήλωσε ότι τόνισε την ανάγκη για συνέχιση της διαμετακόμισης φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας, ακόμη και μετά την ολοκλήρωση του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2.
Δείχνοντας ότι συμμερίζεται την άποψη της Merkel, ο Putin είπε ότι «είμαστε πρόθυμοι να διατηρήσουμε αυτή την διέλευση (μέσω Ουκρανίας) εφόσον υπάρχει οικονομική σκοπιμότητα.
Ωστόσο, ο ρώσος πρόεδρος, αναφερόμενος στις αυξανόμενες ανάγκες σε φυσικό αέριο της Ευρώπης και την πρόθεση της Ουάσιγκτον να προωθήσει τα δικά της ενεργειακά συμφέροντα στην Ευρώπη με το να μπλοκάρει τον αγωγό Nord-Stream-2, δήλωσε: 
«Καταλαβαίνω τον πρόεδρο των ΗΠΑ, προστατεύει τα επιχειρηματικά του ενδιαφέροντα και θέλει να προωθήσει το προϊόν του στην ευρωπαϊκή αγορά». 

Σύμφωνα με τον Putin, «ο Donald δεν είναι απλώς ο πρόεδρος των ΗΠΑ, είναι επίσης ένας ισχυρός, καλός επιχειρηματίας».
«Η απόσυρση των ΗΠΑ από την πυρηνική συμφωνία του Ιράν έχει δημιουργήσει μια δύσκολη κατάσταση», ανέφερε η Merkel.
«Δεν είναι μια τέλεια συμφωνία, αλλά είναι καλύτερο από ό,τι να μην υπάρχει καθόλου συμφωνία», συνέχισε η καγκελάριος.
Όπως τόνισε η Merkel, «τα μεγάλα προβλήματα μπορούν να επιλυθούν μόνο εάν μιλάμε εντατικά για αυτά τα θέματα, όταν παραθέτουμε διαφορετικές απόψεις».

www.bankingnews.gr



Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης