Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΕΕ - Κούβα θέλουν να ενισχύσουν τη συνεργασία τους απέναντι στον προστατευτισμό των ΗΠΑ

ΕΕ - Κούβα θέλουν να ενισχύσουν τη συνεργασία τους απέναντι στον προστατευτισμό των ΗΠΑ
ΕΕ- Κούβα θέλουν να ενισχύσουν τη συνεργασία τους απέναντι στον προστατευτισμό των ΗΠΑ
Απέναντι στην πολιτική του προστατευτισμού που ακολουθεί ο Αμερικανός πρόεδρος Trump, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Κούβα επιθυμούν να αποδείξουν ότι η συμφωνία συνεργασίας στην οποία κατέληξαν τον Νοέμβριο λειτουργεί και πρόκειται να την ενισχύσουν σήμερα.
"Ο απομονωτισμός δεν ενθάρρυνε ποτέ κάποια θετική εξέλιξη", είχε δηλώσει πρόσφατα η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας F. Mongherini.
Η πρώτη συνεδρίαση του Κοινού Συμβουλίου ΕΕ- Κούβας πραγματοποιήθηκε σήμερα (15/5) στις Βρυξέλλες και εντάσσεται στο πλαίσιο της συμφωνίας "πολιτικού διαλόγου και συνεργασίας" μεταξύ των δύο πλευρών που τέθηκε σε ισχύ την 1η Νοεμβρίου 2017.
Στη διάρκεια της συνεδρίασης η Μογκερίνι και ο Κουβανός υπουργός Εξωτερικών Β. Rodriguez θα επαναλάβουν την επιθυμία τους να σεβαστούν τις συμφωνίες και να τις θέσουν σε εφαρμογή.
"Αναμένω με ανυπομονησία το πρώτο κοινό συμβούλιο στο πλαίσιο της συμφωνίας (συνεργασίας), προκειμένου αυτή να προωθηθεί μέσω κοινών, συγκεκριμένων ενεργειών", υπογράμμισε η Mogherini.
"Είμαστε αποφασισμένοι να στηρίξουμε τις οικονομικές και κοινωνικές μεταρρυθμίσεις στην Κούβα. Μαζί θέλουμε να προάγουμε τη βιώσιμη ανάπτυξη, να προωθήσουμε τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα και να βρούμε κοινές λύσεις στις παγκόσμιες προκλήσεις, όπως η κλιματική αλλαγή και ζητήματα ασφαλείας", πρόσθεσε.
Στη διάρκεια της συνάντησης θα υπογραφεί και ένα διμερές σχέδιο προώθησης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Κούβα, αξίας 18 εκατομμυρίων ευρώ.
Οι Ευρωπαίοι προβλέπουν επίσης φέτος να χρηματοδοτήσουν ένα πρόγραμμα στήριξης της διατροφικής ασφάλειας στην Κούβα με τη συνεισφορά 19,65 εκατομμυρίων ευρώ.
Επιπλέον Αβάνα και Βρυξέλλες θα ξεκινήσουν πέντε διαλόγους που θα επικεντρώνονται στη βιώσιμη ανάπτυξη, τη μη διάδοση όπλων, τον περιορισμό των εξοπλισμών, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα μονομερή μέτρα. Αυτή η τελευταία ενότητα θα αφορά το εμπάργκο που επέβαλαν οι ΗΠΑ στην Κούβα.
Η Αβάνα αναζητεί στην ΕΕ έναν σύμμαχο ενάντια στον Trump, ο οποίος αντέστρεψε την πολιτική προσέγγισης με την Κούβα που προωθούσε ο προκάτοχός του B. Obama.
Πριν μερικές ημέρες ο Αμερικανός αντιπρόεδρος M. Pompeo είχε δηλώσει ότι προτεραιότητα των ΗΠΑ είναι να "απελευθερώσουν" την Κούβα, όπου "εξακολουθεί να είναι ζωντανή η κληρονομιά της τυραννίας" της κομμουνιστικής επανάστασης του 1959.
Στη διάρκεια της συνάντησης οι Ευρωπαίοι θα επιμείνουν στη σημασία της πολιτικής ελευθερίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.
Η συμφωνία, την οποία έχουν επικυρώσει μέχρι στιγμής 13 από τις 28 χώρες της ΕΕ, προβλέπει την αναστολή της ισχύος της σε περίπτωση σοβαρής παραβίασης των δεσμεύσεων της Κούβας σε ό,τι αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης