Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Strategic Culture Foundation: Το σχέδιο των ΗΠΑ να «περικυκλώσουν» τη Ρωσία

Strategic Culture Foundation: Το σχέδιο των ΗΠΑ να «περικυκλώσουν» τη Ρωσία
Strategic Culture Foundation: Το σχέδιο των ΗΠΑ να «περικυκλώσουν» τη Ρωσία
Οι υπουργοί Άμυνας των ΗΠΑ, Σουηδίας και Φινλανδίας υπέγραψαν τριμερή δήλωση πρόθεσης (SOI) για την επέκταση της αμυντικής συνεργασίας τους σε όλα τα μέτωπα αναφέρει σε ανάλυσή του το Strategic Culture Foundation.
Σουηδία και Φινλανδία ισχυρίστηκαν ότι αυτό ήταν απλώς ένα σημείο εκκίνησης για μια πιο ώριμη σχέση.
Η συμφωνία δίνει έμφαση στις συνδυασμένες στρατιωτικές ασκήσεις των χωρών και εξορθολογίζει τις διαδικασίες που έχουν θεσπιστεί για τη διαχείρισή τους.
Άλλα θέματα που καλύπτονται από το SOI περιλαμβάνουν τακτικές τριμερείς συναντήσεις σε όλα τα επίπεδα, ανταλλαγή πληροφοριών (μεταξύ άλλων σχετικά με τα συστήματα όπλων), συνεργασία σε πολυεθνικές στρατιωτικές επιχειρήσεις, βελτιωμένη επικοινωνία και προώθηση της στρατηγικής εταιρικής σχέσης ΕΕ -ΝΑΤΟ.
Το τελευταίο ζήτημα θα μετατρέψει τους Σκανδιναβούς σε σύνδεσμο που θα εξαλείψει την πιθανότητα οποιουδήποτε ευρωπαϊκού αποτρεπτικού παράγοντα που θα μπορούσε να λειτουργήσει με οποιαδήποτε πραγματική ανεξαρτησία από τον «μεγάλο αδελφό» των ΗΠΑ.
Η Ουάσιγκτον επιθυμεί να διασφαλίσει ότι η συμφωνία PESCO δεν θα προστατεύσει την αμυντική βιομηχανία της  Ευρώπης έναντι των ΗΠΑ.
Η στρατιωτικοποίηση της Σκανδιναβικής Χερσονήσου κινείται με μεγάλη ταχύτητα.
Το πρόσφατα υπογεγραμμένο SOI μετατρέπει τις διμερείς συμφωνίες σε ενισχυμένη τριμερή συνεργασία. Για τη Στοκχόλμη και το Ελσίνκι, η ένταξη στο ΝΑΤΟ δεν είναι επιλογή για εσωτερικούς πολιτικούς λόγους.
Τουλάχιστον όχι τώρα.
Αντ 'αυτού, προέκυψε μια νέα αμυντική συμμαχία υπό την ηγεσία των ΗΠΑ.
Ο αυξημένος ρυθμός στρατιωτικών ασκήσεων προβλέπει μεγαλύτερη αμερικανική παρουσία.
Με το αμερικανικό στρατιωτικό προσωπικό να βρίσκεται στη Σουηδία και τη Φινλανδία, οποιαδήποτε επιθετική δράση εναντίον ενός από αυτά τα κράτη θα αποτελούσε επισήμως επίθεση εναντίον ενός μέλους του ΝΑΤΟ.
Θα προκαλούσε μια στρατιωτική απάντηση, όπως προβλέπεται στο άρθρο 5 της Συνθήκης.
Η Ρωσία θεωρεί ότι οποιαδήποτε αμερικανική στρατιωτική παρουσία είναι προκλητική.
Οι ΗΠΑ δεν είναι σκανδιναβική χώρα.
Εάν λάμβανε χώρα ένα περιστατικό που θα οδηγούσε σε σύγκρουση μεταξύ ρωσικών και αμερικανικών δυνάμεων, τα δύο σκανδιναβικά έθνη θα εισερχόντουσαν παρά τη θέλησής τους σε μια σύγκρουση που δεν είχαν καμία σχέση.
Πράγματι, δεδομένου ότι είναι μέλη της ΕΕ, δεν χρειάζονται καν το άρθρο 5, επειδή το άρθρο 42 παράγραφος 7 της Συνθήκης της ΕΕ περιέχει επίσης μια δεσμευτική ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής.
Η Γαλλία την επικαλέστηκε μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις του Παρισιού το 2015.
Το 2017, η Σουηδία και η Φινλανδία εντάχθηκαν στην κοινή δύναμη εκστρατείας υπό την ηγεσία του Ηνωμένου Βασιλείου (JEF).
Όλοι οι άλλοι συμμετέχοντες στο σχηματισμό εννέα χωρών είναι μέλη του ΝΑΤΟ.
Αυτό σημαίνει ότι σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, οι ένοπλες δυνάμεις τους θα λειτουργούν υπό τη διοίκηση του ΝΑΤΟ και θα γίνουν συμβαλλόμενα μέρη σε μια σύγκρουση που θα μπορούσαν να αποφύγουν εάν ήταν πραγματικά ουδέτερες.
Και οι δύο οργανισμοί συνεργάζονται με την Ουάσινγκτον μέσω της Βόρειας Ομάδας (NG), η οποία αποτελείται από 12 χώρες, παρόλο που η Σουηδία και η Φινλανδία είναι οι μόνες συμμετέχοντες χώρες που δεν συμμετέχουν στο ΝΑΤΟ.
Στην πραγματικότητα, η Σουηδία και η Φινλανδία έχουν ήδη ενταχθεί στο ΝΑΤΟ μέσω άλλων ομάδων και συμφωνιών.
Το έπραξαν ανεπίσημα, αποφεύγοντας τα δημοψηφίσματα και τις σχετικές κοινοβουλευτικές διαδικασίες.
Αυτό πρέπει να θεωρηθεί ως μέρος μιας ευρύτερης εικόνας.
Στις αρχές Απριλίου 2018, πραγματοποιήθηκε στην Ουάσινγκτον η πρώτη διάσκεψη κορυφής των ΗΠΑ και των χωρών της Βαλτικής.
Ήταν ένα πρωτοφανές γεγονός.
Οι ηγέτες των χωρών της Βαλτικής ζήτησαν μόνιμη αμερικανική στρατιωτική παρουσία στην περιοχή.
Ζητούν μόνιμη παρουσία σε πολύ ευρύτερη κλίμακα.
 Ουάσινγκτον, η οποία έχει ήδη αναπτύξει στρατιωτικές δυνάμεις στη Νορβηγία και την Πολωνία, εξετάζει το ενδεχόμενο να στείλει αμερικανικά στρατεύματα στις χώρες της Βαλτικής.
Η Πολωνία και τα κράτη της Βαλτικής βρίσκονται στο επίκεντρο των στρατιωτικών προετοιμασιών του ΝΑΤΟ.
Κάποιος μπορεί επίσης να ξεχάσει την ιδρυτική πράξη του 1997-Ρωσίας-ΝΑΤΟ (1997), η οποία αναφέρει ότι δεν πρέπει να αναπτυχθούν ουσιαστικές δυνάμεις κοντά στα σύνορα.
Το έγγραφο αυτό έχει ήδη παραβιαστεί από το ΝΑΤΟ.
Οι ΗΠΑ σχεδιάζουν τρόπους προώθησης της αμερικανικής επιρροής στη Γεωργία, τη Μολδαβία και την Ουκρανία, τα μέλη μιας νεοσυσταθείσας αντιρωσικής συμμαχίας.
Και δεν είναι μόνο ο αμυντικός τομέας.
Το 2017 , η Λιθουανία άρχισε να εισάγει υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) από τις ΗΠΑ.
Η Πολωνία έχει επίσης χτίσει έναν τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου για να επεκτείνει τις μεταφορές αμερικανικού αερίου στην Ευρώπη, οι οποίες ανταγωνίζονται τον ενεργειακό εφοδιασμό της Ρωσίας.
Η απόσυρση των ΗΠΑ από τη συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν δεν είναι η μοναδική φορά που οι θέσεις των ΗΠΑ σε ένα ζήτημα έχουν αντιταχθεί από τα κορυφαία ευρωπαϊκά έθνη.
Υπάρχουν πολλά σημεία διαφωνίας.
Η παλαιά Ευρώπη δημιουργεί σταδιακά έναν ανεξάρτητο αποτρεπτικό παράγοντα. Μια διχοτόμηση μεταξύ της ΕΕ και των ΗΠΑ βαθαίνει. Όμως, όπως βλέπει κανείς, η Ουάσιγκτον δημιουργεί μια άλλη φιλοαμερικανική συμμαχία στην ήπειρο. Δεν σημαίνει ότι θα αντικαταστήσει τη συμμαχία με την ΕΕ.
Σίγουρα όχι.
Αντίθετα, θα ενισχύσει τη θέση των ΗΠΑ στο μπλοκ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης