Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Οι 3 αλήθειες του SSM – Αρχές 2019 επανεξετάζονται όλα, τα funds και όχι οι τράπεζες να διαχειρίζονται NPLs, πρόβλημα η κερδοφορία

Οι 3 αλήθειες του SSM – Αρχές 2019 επανεξετάζονται όλα, τα funds και όχι οι τράπεζες να διαχειρίζονται NPLs, πρόβλημα η κερδοφορία
Αρχές 2019 θα επανεξεταστούν όλα για τις ελληνικές τράπεζες και ειδικά να μειωθεί το μη αποδεκτό ύψος των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων από 64 δισεκ. στο τέλος του 2019 σε κάτω από 20 δισεκ. έως το τέλος του 2022.
Μπορεί το κλίμα στην συνάντηση μεταξύ της απερχόμενης επικεφαλής του SSM του Μόνιμου Εποπτικού Μηχανισμού των τραπεζών D. Nouy και των ελλήνων τραπεζιτών να ήταν καλό…αλλά ειπώθηκαν τρεις αλήθειες που δεν πρέπει να περάσουν απαρατήρητες

Αλήθεια πρώτη: Όλα θα επανεξεταστούν αρχές 2019

Αρχές 2019 θα επανεξεταστούν όλα για τις ελληνικές τράπεζες και ειδικά να μειωθεί το μη αποδεκτό ύψος των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων από 64 δισεκ. στο τέλος του 2019 σε κάτω από 20 δισεκ. έως το τέλος του 2022.
Για να μπορέσουν οι τράπεζες να μειώσουν ουσιαστικά τα προβληματικά τους ανοίγματα λαμβάνοντας υπόψη τις προβλέψεις που έχουν διενεργήσει θα πρέπει να πουλήσουν κόκκινα δάνεια.
Ήδη ο Regling ο επικεφαλής του ESM του Μόνιμου Μηχανισμού Στήριξης τόνισε ότι οι πωλήσεις προβληματικών δανείων από τις ελληνικές και ιταλικές τράπεζες είναι καλή επιλογή.
Πρακτικά οδηγούν τις τράπεζες στην πώληση και η πώληση έχει ρίσκο εάν πουληθούν δάνεια κάτω του ύψους των προβλέψεων.
Πολλοί υποστηρίζουν ότι αρχές 2019 θα τεθεί στο προσκήνιο το ζήτημα των απαραίτητων νέων κεφαλαιακών ενισχύσεων καθώς οι νέοι στόχοι μείωσης των NPEs σε συνδυασμό με το SREP την αξιολόγηση της κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών θα διαμορφώσουν τις προϋποθέσεις όπου οι τράπεζες θα εξετάσουν αυξήσεις κεφαλαίου.
Να σημειωθεί ότι η Nouy προϊδέασε ότι δεν θα υπάρχουν εκπλήξεις στο SREP αλλά η κοινή πεποίθηση είναι ότι αρχές 2019 πολλά πράγματα θα ξεκαθαρίσουν για το ελληνικό banking.

Αλήθεια δεύτερη: Τα funds και όχι οι τράπεζες να διαχειρίζονται τα προβληματικά δάνεια

Οι ελληνικές τράπεζες δεν πρέπει να διαχειρίζονται τα προβληματικά ανοίγματα αλλά τα private equity funds.
Αυτή η αλήθεια έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς ζητούν από τις τράπεζες να μην διαχειρίζονται προβληματικά τους δάνεια αλλά ξένα funds.
Η στρατηγική αυτή είναι τουλάχιστον ύποπτη γιατί δείχνει ότι θέλουν να αφαιρέσουν assets περίπου 95 δισεκ. ευρώ από τις τράπεζες και να τα μεταβιβάσουν σε τρίτους επενδυτές.
Μπορεί η αλήθεια του SSM να υποστηρίζεται από ορισμένους αλλά δεν είναι κατανοητό γιατί οι ελληνικές τράπεζες δεν μπορούν να διαχειριστούν ένα μέρος ή να συνδιαχειριστούν προβληματικά δάνεια;
Σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να περάσει ένα τέτοιο assets στον έλεγχο των ξένων επενδυτών όταν και οι τράπεζες μπορούν να αξιοποιήσουν μέρος των κόκκινων δανείων τους.

Αλήθεια τρίτη: Πρόβλημα η κερδοφορία

Ο SSM αρχίζει και αγγίζει ένα πολύ ευαίσθητο θέμα της κερδοφορίας.
Οι ελληνικές τράπεζες μεταξύ 2010 και 2016 εμφάνισαν ζημίες σχεδόν 32 δισεκ. εξού και τα αρνητικά αποθεματικά.
Αυτή η εξέλιξη είχε ως συνέπεια το DTA δηλαδή η αναβαλλόμενη φορολογία να εκτιναχθεί στα 21,2 δισεκ.
Σε σύνολο 28,8 δισεκ. καθαρών κεφαλαίων τα 21,2 δισεκ. είναι λογιστικά κεφάλαια.
Οι τράπεζες έχουν αδύναμα κεφάλαια, το ανέφερε και ο SSM ενώ η κερδοφορία τους είναι αδύναμη.
Λαμβάνοντας υπόψη το βασικό σενάριο του stress test και όχι το δυσμενές η κερδοφορία για το 2018 – 2019 και 2020 των ελληνικών τραπεζών δεν ενθουσιάζει.
Αντιθέτως προβληματίζει γιατί είναι πολύ οριοθετημένη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης