Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Ψύχραιμοι οι αναλυτές για τη νέα κυβέρνηση στην Ιταλία - Τα προβλήματα θα ξεπεραστούν

Ψύχραιμοι οι αναλυτές για τη νέα κυβέρνηση στην Ιταλία - Τα προβλήματα θα ξεπεραστούν
Οι αναλυτές εκτιμούν ότι τελικά το Κίνημα των Πέντε Αστέρων και η Λέγκα θα ξεπεράσουν τις διαφορές τους
Αν και πολλοί ανησυχούν ότι η νέα κυβέρνηση στην Ιταλία θα μπορούσε να οδηγήσει σε σημαντική δημοσιονομική απόκλιση, η πλειοψηφία των αναλυτών διατηρεί ψύχραιμη στάση εκτιμώντας ότι δεν υπάρχουν σοβαροί κίνδυνοι.
Την ίδια στιγμή, όμως, επικρατεί η εκτίμηση ότι παρ' όλο που προέρχονται από διαφορετικά πολιτικά στρατόπεδα, το Κίνημα των Πέντε Αστέρων και η Λέγκα θα καταφέρουν τελικά να ξεπεράσουν τις διαφορές τους.
O Giles Keating του Werthstein Institute δήλωσε στο CNBC ότι το πολιτικό τους πρόγραμμα έχει κάποια θέματα τα οποία δεν έχουν αντιμετωπιστεί ακόμα.
Ωστόσο τα δύο κόμματα φέρονται να έχουν συμφωνήσει στην αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, τη χορήγηση σημαντικού μηνιαίου εισοδήματος και υιοθέτηση μίας και μοναδικής φορολογικής κλίμακας, ανεξαρτήτως εισοδήματος.
Σύμφωνα με το CNBC, η ενιαία φορολογική κλίμακα θα σημαίνει λιγότερους φόρους για τις εταιρείες και τους ιδιώτες και κατά συνέπεια μεγάλη αγοραστική δύναμη γι' αυτές τις κατηγορίες.
Εν τω μεταξύ, ο Erik Nielsen της UniCredit συνέκρινε την κατάσταση στην Ιταλία με ό,τι συνέβη στην Πορτογαλία.
«Πριν να αναλάβει η σημερινή κυβέρνηση στην Πορτογαλία (το 2016), πολλοί φοβήθηκαν για τις πολιτικές υποσχέσεις της, μόνο για να δουν μια σειρά μάλλον εύλογων πολιτικών, τις οποίες οι αγορές κατέληξαν να υπερεκτιμούν» επισημαίνει σε σχετικό του ενημερωτικό σημείωμα.
Η Πορτογαλία κυβερνάται σήμερα από το σοσιαλιστικό κόμμα, που στηρίζεται στο κοινοβούλιο από το κομμουνιστικό κόμμα (CDU) και το πολύ αριστερό Bloco de Esquerda (ΒΕ).
Κατά την έναρξη της θητείας τους, υπήρχαν ανησυχίες ότι η Πορτογαλία θα αυξήσει σημαντικά τις δημόσιες δαπάνες και θα αποκλίνει από τις μεταρρυθμίσεις που εφαρμόστηκαν κατά τη διάρκεια του προγράμματος διάσωσης.
Ωστόσο, η Πορτογαλία κατέγραψε έναν από τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης στην ευρωζώνη και οι οίκοι αξιολόγησης έχουν γίνει πιο θετικοί όσον αφορά την οικονομία της χώρας.
«Ενώ μια κυβέρνηση Κινήματος Πέντε Αστέρων και Λέγκας δεν μπορει να ευθυγαμμίσει τόσο γρήγορα και τόσο αποτελεσματικά τις πολιτικές της -όπως συνέβη στην Πορτογαλία- δεν θα εκπλαγώ εάν φτάσει πολύ κοντά» πρόσθεσε ο Nielsen.
Τέλος οι αναλυτές της Rabobank επισημαίνουν σε σχετικό ενημερωτικό σημείωμα ότι είναι «neutral» όσον αφορά τα ιταλικά ομόλογα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης