Τελευταία Νέα
Οικονομία

Υπέρ της προληπτικής γραμμής για την Ελλάδα ο Drudi (EKT) - Δεν είναι αρκετή η βελτίωση στις τράπεζες

Υπέρ της προληπτικής γραμμής για την Ελλάδα ο Drudi (EKT) - Δεν είναι αρκετή η βελτίωση στις τράπεζες
Η ΕΚΤ επιλέγει να μην τοποθετηθεί σε αυτήν τη φάση για το ενδεχόμενο εφαρμογής του αφορολόγητου το 2019 αντί το 2020, όπως και για το σενάριο χρονικής παράτασης του προγράμματος
Υπέρ της προληπτικής γραμμής για την Ελλάδα μετά τη λήξη του προγράμματος, τάσσεται ο εκπρόσωπος της ΕΚΤ στους θεσμούς, Fransesco Drudi, λίγες ημέρες πριν την άφιξή του στην Αθήνα.
Σε αποκλειστική του συνέντευξη στη Ναυτεμπορική, ο Drudi τονίζει ότι ένα προληπτικό πρόγραμμα «με αυστηρούς και αποτελεσματικούς όρους» θα διατηρούσε το waiver για τα ελληνικά ομόλογα, θα προλάμβανε τις διακυμάνσεις στις καταθέσεις, θα επιτάχυνε την άρση των capital controls και θα επέτρεπε τη συμπερίληψη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
Η ΕΚΤ επιλέγει να μην τοποθετηθεί σε αυτήν τη φάση για το ενδεχόμενο εφαρμογής του αφορολόγητου το 2019 αντί το 2020, όπως και για το σενάριο χρονικής παράτασης του προγράμματος.
Ιδιαίτερα προσεκτική εμφανίζεται απέναντι στη συζήτηση που συντηρεί το ΔΝΤ αναφορικά με την κεφαλαιακή επάρκεια των ελληνικών τραπεζών.
Ως προς την πορεία της 4ης αξιολόγησης, ο Drudi μιλά για την ανάγκη επιτάχυνσης της προσπάθειας με ορόσημο τη συνεδρίαση του Eurogroup τον Ιούνιο.
Σχολιάζοντας την εισήγηση της κυβέρνησης για το λεγόμενο ολιστικό αναπτυξιακό σχέδιο, διατυπώνει διπλή ένσταση: σε πρωτοβουλίες «ανταγωνιστικές προς τον τραπεζικό τομέα» και σε ενέργειες «που θα μπορούσαν να αυξήσουν τις υποχρεώσεις του Δημοσίου».
Αναφορικά με τα πρόσφατα stress tests, τονίζει ότι «δεν τέθηκε θέμα αποτυχίας ή επιτυχίας», υπογραμμίζοντας επί της ουσίας ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν μεν παρουσιάσει αξιόλογη βελτίωση, αλλά πρέπει να εξυγιάνουν περαιτέρω τους ισολογισμούς τους και να μειώσουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.
Όσον αφορά τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, είναι καίριας σημασίας να ακολουθείται διαρκώς μια συνολική προσέγγιση που θα αφορά όλους τους ενδιαφερομένους ούτως ώστε να διασφαλιστεί ότι το σύστημα ηλεκτρονικών πλειστηριασμών θα συνεχίσει να λειτουργεί με επιτυχία.
 Σε αυτό το σημείο υπήρξε σαφής βελτίωση.
 Απαιτείται περαιτέρω πρόοδος όσον αφορά την αύξηση του αριθμού των πλειστηριασμών, ιδίως για τα ακίνητα που βρίσκονται εκτός Αττικής.
Για αυτόν τον σκοπό, θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε στενά την κατάσταση σε συνεργασία με τις αρχές.
 Θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι η πρόοδος σε αυτόν τον τομέα είναι μία από τις δύο προϋποθέσεις για την εκταμίευση του δεύτερου ποσού που συνδέεται με την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης.
Η άλλη προϋπόθεση είναι η επίτευξη των στόχων σχετικά με την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης