Τελευταία Νέα
Οικονομία

Μίχαλος: Η «οικοδόμηση της νέας Ελλάδας» έχει ξεκινήσει – Έτοιμες να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες οι επιχειρήσεις

Μίχαλος: Η «οικοδόμηση της νέας Ελλάδας» έχει ξεκινήσει – Έτοιμες να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες οι επιχειρήσεις
Το 2018, αποτελεί έτος – κλειδί, καθώς φέτος δρομολογείται η έξοδος της χώρας από τα προγράμματα στήριξης, τόνισε ο Κ. Μίχαλος
«Η «οικοδόμηση της νέας Ελλάδας» έχει ήδη ξεκινήσει.
Και παρά το ότι έχουμε ακόμη αρκετό δρόμο μπροστά μας, η πορεία είναι πλέον σταθερή και ελπιδοφόρα», τόνισε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθήνας,  Κ. Μίχαλος, κατά τη διάρκεια επίσκεψης (στις 11/5) γερμανών επιχειρηματιών στο ΕΒΕΑ.
Ειδικότερα, εκπρόσωποι του οργανισμού Baden-Baden Entrepreneurs Talks επισκέφτηκαν το ΕΒΕΑ, με τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου να αναφέρει ότι η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε πορεία ανάκαμψης μετά την κρίση, αλλά και ότι «οι ελληνικές επιχειρήσεις βρίσκονται στην πρώτη γραμμή και είναι έτοιμες να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες της επόμενης μέρας».
Μάλιστα, ο κ. Μίχαλος κάλεσε τη διεθνή επιχειρηματική κοινότητα να γίνει μέρος αυτής της προσπάθειας, «να πιστέψει στις προοπτικές μιας χώρας που αλλάζει καθημερινά, κερδίζοντας τη μάχη απέναντι στην κρίση και στις αδυναμίες του παρελθόντος της. Μιας χώρας που διεκδικεί ξανά τη θέση που της αξίζει, ως μέλος του πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ως ισχυρός πόλος ανάπτυξης στη Νοτιοανατολική Ευρώπη».
Το 2018, όπως ανέφερε ο κ. Μίχαλος, αποτελεί έτος – κλειδί, καθώς φέτος δρομολογείται η έξοδος της χώρας από τα προγράμματα στήριξης, ενώ το 2017 σηματοδότησε την επιστροφή της ελληνικής οικονομίας σε θετικό ρυθμό ανάπτυξης μετά από αρκετά χρόνια ύφεσης και αβεβαιότητας.
Σημείωσε ακόμη ότι τη χρονιά που πέρασε το ΑΕΠ της Ελλάδας παρουσίασε θετική μεταβολή σε όλα τα τρίμηνα του έτους, ενώ μια σειρά στατιστικών στοιχείων και δεικτών αποτυπώνουν τη βελτίωση του οικονομικού κλίματος και την ενίσχυση της εμπιστοσύνης στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.
Μάλιστα, όπως είπε, ο γενικός Δείκτης Οικονομικού Κλίματος έφθασε τον Ιανουάριο του 2018 τις 101,9 μονάδες, έναντι 95,3 που ήταν τον Ιανουάριο του 2017, εξέλιξη που σχετίζεται άμεσα με τη ενίσχυση των επιχειρηματικών προσδοκιών, τόσο στο λιανεμπόριο  όσο και στη βιομηχανία.
Πρόσθεσε ότι η πορεία των καταθέσεων αντανακλά επίσης τη σταδιακή αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στο τραπεζικό σύστημα, αλλά και στη σταθερότητα και στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και μάλιστα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, το υπόλοιπο των καταθέσεων του ιδιωτικού τομέα στο τέλος του Δεκεμβρίου 2017 διαμορφώθηκε σε 126,4 δις ευρώ, ποσό αυξημένο κατά 5 δις ευρώ, σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2016, που δείχνει ότι ένα μέρος των υπολοίπων που είχαν διοχετευθεί στο εξωτερικό ή αποθησαυριστεί, αρχίζει να επιστρέφει στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα.
Ακόμη, η ανάκτηση της εμπιστοσύνης είναι εμφανής και στη μείωση της εξάρτησης των ελληνικών τραπεζών από τον μηχανισμό της ΕΚΤ και του ELA για την παροχή έκτακτης ρευστότητας, εξέλιξη που, κατά τον ίδιο, σε συνδυασμό με μια ευρύτερη διαδικασία εξυγίανσης του χαρτοφυλακίου των ελληνικών τραπεζών, θα συμβάλει στη διαμόρφωση ενός νέου σκηνικού στον κλάδο.
«Σήμερα, έχει ανοίξει ουσιαστικά ο δρόμος για τη δυναμική επανενεργοποίηση ενός κρίσιμου μοχλού ανάπτυξης για τη χώρα. Ενός τραπεζικού τομέα με ισχυρή κεφαλαιακή θέση και με τη δυνατότητα να αντλεί ρευστότητα από τις διεθνείς αγορές», σημείωσε ο κ. Μίχαλος και πρόσθεσε ότι «η Ελλάδα ξεκινά μια νέα προσπάθεια: να αναδιαρθρώσει την παραγωγική της βάση, να αυξήσει την ανταγωνιστικότητά της και να αξιοποιήσει αποτελεσματικότερα τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα. Πλεονεκτήματα που προκύπτουν από τη γεωγραφική θέση, το κλίμα, τη φυσική και πολιτιστική της κληρονομιά, τις ικανότητες και το ταλέντο του ανθρώπινου δυναμικού της».
Αναφερόμενος στο μέτωπο των εξαγωγών, μεταξύ άλλων, υπογράμμισε ότι η οικονομική κρίση λειτούργησε ως κίνητρο για την αύξηση της εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων, αλλά και πως στόχος στο επόμενο διάστημα είναι η αύξηση της συμμετοχής των εξαγωγών στο ΑΕΠ της χώρας, η διεύρυνση της βάσης των εξαγωγικών επιχειρήσεων, αλλά και την αύξηση της διαφοροποίησης και του τεχνολογικού επιπέδου των ελληνικών προϊόντων και υπηρεσιών.
Κάνοντας αναφορά στο επενδυτικό πεδίο, ο κ. Μίχαλος τόνισε πως το τελευταίο διάστημα, μια σειρά από εξελίξεις δείχνουν ότι έπειτα από πολύ καιρό, το επενδυτικό προφίλ της Ελλάδας αρχίζει σταδιακά να αποκαθίσταται.
«Η επιστροφή της ελληνικής οικονομίας σε θετικό ρυθμό ανάπτυξης, η αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας σε όρους κόστους εργασίας, οι εντυπωσιακές επιδόσεις στο μέτωπο της δημοσιονομικής προσαρμογής, η επιτάχυνση σημαντικών μεταρρυθμίσεων και η έγκαιρη ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης έχουν δημιουργήσει ένα θετικό κλίμα για την προσέλκυση μεγάλων ξένων επενδύσεων», συμπλήρωσε.
Το 2016 οι εισροές ξένων άμεσων επενδύσεων έφθασαν περίπου τα 2,8 δισεκατομμύρια ευρώ, καταγράφοντας την υψηλότερη επίδοση από το 2010, ενώ το 2017 οι καθαρές εισροές ξένων άμεσων επενδύσεων στην Ελλάδα ανήλθαν σε περίπου 3,6 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση της τάξης του 29,4% σε σχέση με το 2016.
«Η επενδυτική δραστηριότητα στη χώρα κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας προέρχεται κατά κύριο λόγο από εταιρείες σημαντικών αγορών, όπως της ΕΕ, με τη Γαλλία και τη Γερμανία να αποτελούν τις βασικές χώρες προέλευσης επενδυτικών κεφαλαίων», ενώ «οι καθαρές εισροές ΞΑΕ κατά τομέα οικονομικής δραστηριότητας στην Ελλάδα επικεντρώνονται τα τελευταία έτη  κατά κύριο λόγο στον τριτογενή τομέα και ακολουθεί με σημαντική διαφορά ο δευτερογενής τομέας»
«Η θέση, η γεωμορφολογία και τα φυσικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας δημιουργούν μια σειρά από ευκαιρίες, για την πραγματοποίηση επενδύσεων οι οποίες μπορούν να δημιουργήσουν προστιθέμενη αξία, τόσο για τους επενδυτές όσο και για την εθνική οικονομία της χώρας» σημείωσε χαρακτηριστικά και ανέφερε ότι μεταξύ των τομέων αιχμής, είναι ο τουρισμός, η ενέργεια, οι τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνίας , τα τρόφιμα και αγροτικά προϊόντα, οι Επιστήμες Υγείας, η εφοδιαστική αλυσίδα.
Εξήγησε ότι οι επενδυτές που υλοποιούν μία επένδυση στην Ελλάδα μπορούν να αξιοποιήσουν σημαντικά εργαλεία για τις ανάγκες χρηματοδότησής τους, με σκοπό την υλοποίηση των επενδυτικών τους έργων, μεταξύ των οποίων είναι ο Αναπτυξιακός Νόμος του 2016, το ΕΣΠΑ 2014 – 2020, η ΕΤΕΑΝ Α.Ε. η οποία αναλαμβάνει μέρος του επιχειρηματικού κινδύνου για τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις, οι Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα.
Τέλος, μίλησε για σειρά μεταρρυθμίσεων που έχουν υλοποιηθεί τα τελευταία χρόνια, οι οποίες στοχεύουν στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας και στη βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος, αλλά και για το γεγονός ότι η Επιμελητηριακή Κοινότητα έχει καταθέσει προτάσεις για την υλοποίηση μιας σειράς επιπλέον μεταρρυθμίσεων, οι οποίες θα βελτιώσουν περαιτέρω το επενδυτικό περιβάλλον και ευρύτερα τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.
Δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι το ΕΒΕΑ αναπτύσσει τα τελευταία χρόνια σημαντικές δράσεις, για την ενίσχυση της νεοφυούς, καινοτόμου επιχειρηματικότητας, αλλά και ότι  η Ελλάδα και η Γερμανία συνδέονται με ισχυρούς δεσμούς οικονομικής συνεργασίας και μάλιστα, η Γερμανία είναι η πρώτη προμηθεύτρια χώρα για την Ελλάδα, διατηρώντας μερίδιο 10,4% του συνόλου των ελληνικών εισαγωγών το 2017 και βρίσκεται μεταξύ των τριών πρώτων χωρών σε επενδύσεις στην Ελλάδα, στη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας.
Υπογράμμισε ότι τα περιθώρια και οι ευκαιρίες για περαιτέρω ανάπτυξη των επιχειρηματικών σχέσεων, με όχημα και την επιμελητηριακή συνεργασία είναι πολλά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης