Τελευταία Νέα
Οικονομία

Μίχαλος: Πάγια θέση του επιχειρηματικού κόσμου η αποφυγή πρόωρων εκλογών - Δεν βοηθά την οικονομία η εκλογολογία

Μίχαλος: Πάγια θέση του επιχειρηματικού κόσμου η αποφυγή πρόωρων εκλογών - Δεν βοηθά την οικονομία η εκλογολογία
Αποδεδειγμένα οι προεκλογικές περίοδοι εκτροχιάζουν την οικονομία της χώρας, τόνισε ο Κ. Μίχαλος
Η εκλογολογία δεν βοηθά την οικονομία, ιδίως σε αυτή τη χρονική περίοδο κατά την οποία βρίσκεται σε φάση ανάκαμψης, τονίζει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθήνας,  Κ. Μίχαλος.
Υπογραμμίζει δε, ότι «πάγια θέση του επιχειρηματικού κόσμου είναι η αποφυγή πρόωρων εκλογών και η ολοκλήρωση της 4ετούς θητείας των κυβερνήσεων. Αποδεδειγμένα άλλωστε, οι προεκλογικές περίοδοι εκτροχιάζουν την οικονομία της χώρας και συνήθως δημιουργούν παρενέργειες στην ομαλή λειτουργία της αγοράς. Ωστόσο, υπάρχουν και περιπτώσεις που η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες μοιάζει αναπόφευκτη, αλλά αυτές ορίζονται ρητά από το Σύνταγμα της χώρας».
Σε κάθε περίπτωση, προσθέτει ο κ. Μίχαλος, «ο επιχειρηματικός κόσμος προτρέπει τα πολιτικά κόμματα, είτε βρίσκονται στη διακυβέρνηση είτε στην αντιπολίτευση, να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να συμβάλουν στην οικονομική ανάπτυξη του τόπου και στην αποκατάσταση της κοινωνικής συνοχής με προτάσεις και έργα και όχι με αιτήματα και πρακτικές που πηγάζουν από μικροκομματικά συμφέροντα».
Ακόμη, σημειώνει πως τα ζητήματα άμεσης προτεραιότητας είναι η αποκατάσταση της ομαλής λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος, η αναζωογόνηση του επενδυτικού τοπίου, η διαμόρφωση ξεκάθαρου εθνικού σχεδίου για την ανάπτυξη, ένα σταθερό ανταγωνιστικό φορολογικό καθεστώς, ένα βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα με αναπτυξιακή κατεύθυνση.
Κατά τον ίδιο, «πάνω σ' αυτά τα ζητήματα θα πρέπει να ενσκήψει ο πολιτικός κόσμος και με σύνεση και συνεργασία να βρει κοινά αποδεκτούς τρόπους για την ανόρθωση της οικονομίας».
 Ο κ. Μίχαλος αναφέρει επίσης ότι,  όπως προκύπτει από τους οικονομικούς δείκτες, έχουν αρχίσει και διαμορφώνονται συνθήκες σταθεροποίησης, αλλά μετά τον Αύγουστο και την «καθαρή έξοδο»,  που σημαίνει ότι δεν θα βρισκόμαστε κάτω από μία μνημονιακή επιτροπεία όπως αυτή που βρισκόμαστε τα 8 τελευταία χρόνια αλλά θα έχουμε μια εποπτεία όπως όλες οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες, θα πρέπει οπωσδήποτε να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις.
Μάλιστα, ο ίδιος ανέφερε ότι «μπροστά μας υπάρχουν πέντε σημαντικές προκλήσεις», αλλά και ότι οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να συνεχισθούν με πρώτες αυτές της μείωσης της φορολογίας και των εισφορών.
μεταξύ άλλων, σύμφωνα με τον κ. Μίχαλο, απαιτούνται η δραστική απλοποίηση της φορολογικής νομοθεσίας και διατήρηση του πλαισίου για τουλάχιστον μία πενταετία και η θέσπιση σταθερού φορολογικού συντελεστή 15% (flat tax) επί των καθαρών κερδών για τα νομικά πρόσωπα και επιπλέον 15% σε περίπτωση διανομής των κερδών (διανομή μερίσματος).

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης