Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Εννέα νεκροί και 40 τραυματίες από βομβιστικές επιθέσεις σε εκκλησίες της Ινδονησίας

Reuters: Εννέα νεκροί και 40 τραυματίες από βομβιστικές επιθέσεις σε εκκλησίες της Ινδονησίας
Η αστυνομία στην Ιάβα ανακοίνωσε ότι ακούστηκαν εκρήξεις σε τρεις εκκλησίες και τουλάχιστον 40 άτομα μεταφέρθηκαν στα νοσοκομεία.
Βομβιστές αυτοκτονίας από οργάνωση φίλα προσκείμενη στο Ισλαμικό Κράτος σκότωσαν τουλάχιστον εννέα ανθρώπους και τραυμάτισαν άλλους 40 σε επιθέσεις που έκαναν σε χριστιανούς, οι οποίοι παρακολουθούσαν την κυριακάτικη λειτουργία σε τρεις εκκλησίες στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ινδονησίας τη Sarabaya, όπως μεταδίδει το Reuters.
H Iνδονησία είναι η χώρα με τον μεγαλύτερο μουσουλμανικό πληθυσμό και τελευταία υπάρχει μία έξαρση των επιθέσεων, που είναι εμπνευσμένες από το Ισλαμικό Κράτος.
Η αστυνομία στην Ιάβα ανακοίνωσε ότι ακούστηκαν εκρήξεις σε τρεις εκκλησίες και τουλάχιστον 40 άτομα μεταφέρθηκαν στα νοσοκομεία.
Μάλιστα, σε ένα μέρος δεν ήταν δυνατή ακόμα η πρόσβαση, ενώ βίντεο έδειχνε την εκκλησία να έχει πιάσει φωτιά και τον καπνό να σηκώνεται ψηλά.
Μία έκρηξη που ακούστηκε μετά τις επιθέσεις ήταν από την απενεργοποίηση μίας ακόμα εκρηκτικής συσκευής.
Η οργάνωση - φίλα προσκείμενη στο Ισλαμικό Κράτος - που έκανε την επίθεση φέρεται να είναι η Jemaah Ansharut Daulah (JAD), η οποία βρίσκεται στη μαύρη λίστα του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ και έχει προσηλυτίσει εκατοντάδες Ινδονήσιους.
Οι επιθέσεις έγιναν λίγες μέρες μετά από μία εξέγερση σε φυλακές, όπου κρατούμενοι του Ισλαμικού Κράτους σκότωσαν πέντε μέλη μίας επίλεκτης αντιτρομοκρατικής ομάδας.
Ο κύριος στόχος τους είναι οι δυνάμεις ασφαλείας, αλλά ενίοτε επιλέγουν και εναλλακτικούς στόχους, όπως σε αυτή την περίπτωση με τις εκκλησίες.
Σε μία από αυτές η βομβιστική επίθεση έγινε μετά το τέλος της λειτουργίας και ενώ θα ακολουθούσε άλλη τελετή.
Οι δράστες χρησιμοποίησαν μία μοτοσυκλέτα σε αυτή την εκκλησία και ένα αμάξι στην άλλη.
Σύμφωνα με πληροφορίες μία γυναίκα με ένα παιδί και έναν έφηβο, ανακρίνονταν καθώς προσέγγισαν στην είσοδο της εκκλησίας, όταν έγινε η έκρηξη.
Το 90% των Ινδονήσιων είναι μουσουλμάνοι, αλλά υπάρχουν και ινδουιστές, χριστιανοί και βουδιστές.
Η Ινδονησία έχει αντιμετωπίσει επιτυχημένα την al Qaeda, αλλά τελευταία υπάρχει μία έξαρση στη δραστηριότητα του Ισλαμικού Κράτους.
Η χειρότερη επίθεση είχε γίνει το 2016 στην πρωτεύουσα Τζακάρτα, ενώ οι εκκλησίες είχαν μπει και στο παρελθόν στο στόχαστρο και μάλιστα το 2000 είχαν σκοτωθεί 20 άνθρωποι ανήμερα τα Χριστούγεννα.
Η αστυνομία διέταξε το προσωρινό κλείσιμο όλων των εκκλησιών στη Sarabaya, ενώ ακυρώθηκε και ένα φεστιβάλ φαγητού.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης