Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πόσο απέχει ένας πόλεμος Ισραήλ – Ιράν στη Συρία; - Όσο ένα ανθρώπινο λάθος…

Πόσο απέχει ένας πόλεμος Ισραήλ – Ιράν στη Συρία; - Όσο ένα ανθρώπινο λάθος…
Πάντως το βασικό σενάριο των αναλυτών προβλέπει τοπικές συγκρούσεις και όχι μια ευρύτερη στρατιωτική σύγκρουση
Η απάντηση του Ισραήλ στην επίθεση με ρουκέτες που δέχθηκε από τις ιρανικές στρατιωτικές δυνάμεις που βρίσκονται στη Συρία ήταν η μεγαλύτερη στρατιωτική εμπλοκή της στη Συρία εδώ και 43 χρόνια, από τον πόλεμο του Yom Kippur.
Το Ισραήλ βομβάρδισε περισσότερες από 35 στρατιωτικές υποδομές τόσο ιρανικών όσο και συριακών δυνάμεων στο έδαφος της Συρίας και επί της ουσίας αυτή ήταν η πρώτη ανταλλαγή πυρών μεταξύ του Ιράν και του Ισραήλ κατά τη διάρκεια του εμφύλιου πολέμου στη Συρία, εφόσον βέβαια επιβεβαιωθεί ότι οι 20 πύραυλοι που έπληξαν στρατιωτικές θέσεις του Ισραήλ στα Υψώματα του Γκολάν προήλθαν από τις ιρανικές δυνάμεις.
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, B. Netanyahu υποστήριξε ότι το Ιράν πέρασε την κόκκινη γραμμή, προειδοποιώντας ότι όποιος μας πλήξει, θα τον χτυπήσουμε εφτά φορές πιο δυνατά.
Από την πλευρά του το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν υποστήριξε σήμερα 11/5 ότι η Συρία έχει κάθε δικαίωμα να προστατεύει τον εαυτό της και τα κυριαρχικά της δικαιώματα έναντι της ισραηλινής επιθετικότητας.
Και το ερώτημα που προκύπτει από αυτήν τη «στρατιωτική συμπλοκή» είναι κατά πόσο είναι πιθανό οι δύο ορκισμένοι εχθροί, το Ιράν και το Ισραήλ, να βρεθούν αντιμέτωποι σε έναν ανοικτό, ευρύ πόλεμο.
«Αν και καμία πλευρά δεν θέλει έναν ανοικτό πόλεμο, ένας λάθος υπολογισμός ή μια υπερβολική αντίδραση θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια πιο επικίνδυνη κατάσταση, προκαλώντας έναν ευρύτερο πόλεμο μεταξύ των δύο άσπονδων εχθρών και ωθώντας την περιοχή του Levant σε ακόμα μεγαλύτερο χάος και αστάθεια» ανέφερε μιλώντας στο CNBC ο Ahmad Majidyar, διευθυντής του IranObserved Project στο Ινστιτούτο της Μέσης Ανατολής.
Το Ιράν είναι ένας από τους μεγαλύτερους υποστηρικτές του Σύρου προέδρου Bashar al Assad κατά τη διάρκεια του 7ετους εμφύλιου πολέμου στη Συρία.
Το Ισραήλ αντιμετωπίζει την παρουσία του Ιράν στα σύνορα του με τη Συρία ως υπαρξιακή απειλή για το κράτος του και προσπαθεί με κάθε τρόπο να εμποδίσει τις ιρανικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις να γίνουν μόνιμες βάσεις, από όπου θα μπορεί να επιχειρεί η Hezbollah.
Σύμφωνα με αναλυτές, το κλίμα επιβαρύνθηκε περαιτέρω από την απόφαση του Donald Trump να αποσύρει τις ΗΠΑ από τη διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και να επιβάλλει νέες οικονομικές κυρώσεις στην Τεχεράνη, γεγονός που ώθησε τους σκληροπυρηνικούς στο Ιράν να αναζητήσουν αφορμές για να περιορίσουν την επιρροή των ΗΠΑ και του Ισραήλ στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής.
Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που μετά την απόφαση του Trump, το Ισραήλ τέθηκε σε ύψιστο συναγερμό λόγω «μιας μη φυσιολογικής δραστηριότητας από την πλευρά των ιρανικών δυνάμεων στη Συρία», καθώς πυκνώνουν οι ενδείξεις πως το Ιράν δεν είναι διατεθειμένο πλέον να τηρήσει υποχωρητική στάση σε περίπτωση που δεχθεί επίθεση από το Ισραήλ.
«Αυτές οι επιθέσεις, οι οποίες ως επί το πλείστον έμειναν αναπάντητες κατά τη διάρκεια του 2018, τώρα είναι περισσότερο πιθανό να προκαλέσουν μια άμεση απάντηση ιδιαίτερα μετά την απόφαση του Trump να βγει από τη διεθνή συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν.
Θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για συνεχείς αεροπορικές επιθέσεις και για ανταλλαγή πυρών στη μεθόριο» υποστήριξε ο Ryan Turner, αναλυτής στην PGI Group, αν και εκτιμάται πως ένας εκτεταμένος πόλεμος δεν είναι ακόμα πιθανός.
«Το πιθανότερο είναι Ιράν και Ισραήλ να συνεχίσουν να συγκρούονται στη Συρία.
Τα χτυπήματα από το Ισραήλ στο Ιράν ή το αντίστροφο δεν είναι πιθανά, αν και δεν αποκλείονται εάν οι τοπικές συγκρούσεις γίνουν πιο έντονες» υποστηρίζει ο James Dobbins από τη RAND Corporation που υπηρέτησε σε θέσεις διαχείρισης κρίσεων υπό την προεδρία των Clinton, Bush και Obama.
Παρόλο αυτά οι περισσότεροι αναλυτές υποστηρίζουν ότι είναι χαμηλή η πιθανότητα εντός εκτεταμένου πολέμου και ότι θα συνεχιστεί αυτή η εικόνα των περιορισμένων συμπλοκών.
«Οι συγκρούσεις θα είναι κυρίως σποραδικές και δεν θα κλιμακωθούν σε μια ευρύτερη ανάφλεξη» αναφέρει σε report της το Eurasia Group, το οποίο δίνει 35% πιθανότητες σε μια μεγάλη στρατιωτική σύγκρουση Ιράν – Ισραήλ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης