Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Frigoglass: Το «θαύμα» της εξυγίανσης, η «ανακάλυψη» ζημιών άνω των 40 εκ ευρώ και οι επόπτες που απλά παρακολουθούν

tags :
Frigoglass: Το «θαύμα» της εξυγίανσης, η «ανακάλυψη» ζημιών άνω των 40 εκ ευρώ και  οι επόπτες που απλά παρακολουθούν
Η απίθανη ιστορία με τη Frigoglass Jebel Ali και τα ανακατέματα στις οικονομικές καταστάσεις
Κι εγένετο θαύμα.
Η Frigoglass εμφάνισε κέρδη, μέσω των εσόδων αναδιοργάνωσης (διαγραφές δανείων κλπ) που προέκυψαν από την αναδιάρθρωση του δανεισμού της το 2017, έσοδα, όμως, που δεν πρόκειται να επαναληφθούν.
Κι όμως παρά την αναδιοργάνωση η καθαρή θέση σε επίπεδο ομίλου διαμορφώθηκε στα τέλη του 2017 σε 42,3 εκ ευρώ ενώ της μητρικής εταιρίας είναι μικρότερη από το μισό του μετοχικού κεφαλαίου.
Αυτό είχε ως συνέπεια να διαμορφωθεί αρνητική καθαρή θέση για τον Όμιλο ποσού €42,3 εκ. για τη χρήση που έληξε την 31η Δεκεμβρίου 2017, ενώ η καθαρή θέση της Εταιρείας είναι μικρότερη από το μισό (1/2) του μετοχικού κεφαλαίου.
Δηλαδή χρειάζεται με βάση το νόμο αύξηση κεφαλαίου μετά την … εξυγίανσή της.
Αυτό είναι το λιγότερο όμως καθώς ο Όμιλος ανακοίνωσε στις 2 Απριλίου 2018 τη σύναψη συμφωνίας πώλησης στην ATG Investments Limited του συνόλου των μετοχών του στην κατά 100% θυγατρική του εταιρεία Frigoglass Jebel Ali FZE, η οποία δραστηριοποιείται στον κλάδο της παραγωγής υαλουργικών προϊόντων, βάσει απόφασης που λήφθηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο στις 2 Μαρτίου 2018.
Όπως αναφέρεται στις οικονομικές καταστάσεις 2017 «Με βάση την εύλογη αξία μείον το κόστος πώλησης, έχει αναγνωριστεί ζημιά ύψους €11,4 εκ. στα αποτελέσματα της τρέχουσας χρήσης.»
Επίσης ο όμιλος όπως αναφέρεται στις οικονομικές καταστάσεις στα  πλαίσια της  διαδικασίας  κατάρτισης  του  ενημερωτικού  δελτίου  της  αύξησης  κεφαλαίου  σχετικά με την προτεινόμενη Αναδιάρθρωση, μετά από επαναξιολόγηση των σχετικών γεγονότων και περιστάσεων που αφορούν στις θυγατρικές της Jebeli Ali και Frigoglass South Africa,  κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η λογιστική αξία των παγίων  περιουσιακών στοιχείων των παραπάνω θυγατρικών και της υπεραξίας που προέκυψε από την εξαγορά της εταιρείας Frigoglass Jebel Ali, όπως παρουσιάζονται στις
δημοσιευμένες, ελεγμένες ενοποιημένες χρηματοοικονομικές  καταστάσεις της χρήσης 2016 θα πρέπει να επαναπροσδιορισθούν.  Βάσει των εκτιμήσεων του Ομίλου, η οποία βασίστηκε στις επικαιροποιημένες
πληροφορίες, όπως παρουσιάζονται παρακάτω, τα εν λόγω πάγια περιουσιακά στοιχεία για τις εταιρείες Frigoglass South Africa και Jebel Ali απομειώθηκαν κατά ποσό € 2 εκ. και ποσό € 29,5 εκ. αντίστοιχα.».
Δηλαδή μέσα σε χρόνο ρεκόρ εμφανίστηκαν κρυμμένες ζημίες άνω των 40 εκ ευρώ και καμία αρμόδια εποπτική αρχή δεν ευαισθητοποιήθηκε για την αξιοπιστία των οικονομικών στοιχείων της Frigoglass και μπορεί να πέσουν και από τα σύννεφα όταν ασχοληθεί ένα ξένο fund.
Προφανώς όλα λύνονται με την επαναδιατύπωση οικονομικών καταστάσεων και εμφάνιση ζημιών εκ των υστέρων.
Όμως η πώληση της Frigoglass Jebel Ali FZE δεν ανακοινώνεται πρώτη φορά από τη Frigoglass.
Το είχε ξανακάνει στις 22 Μαΐου του 2015 η Frigoglass όπου είχε ανακοινώσει πως είχε συμφωνήσει την πώληση του κλάδου υαλουργίας που περιλαμβάνει τις δραστηριότητες υαλουργίας της Beta Glass Plc. στη Νιγηρία και της Frigoglass Jebel Ali FZCO στο Ντουμπάι, καθώς και τις συμπληρωματικές δραστηριότητες παραγωγής πλαστικών κιβωτίων και μεταλλικών πωμάτων της Frigoglass Industries (Nig.) Ltd στη Νιγηρία έναντι 200 εκ δολαρίων σε μετρητά και  25 εκ δολάρια για δύο χρόνια με την ολοκλήρωση της συναλλαγής.
Τότε η εταιρία ανέφερε πως η συναλλαγή υπόκειται στην παροχή από τον αγοραστή διαβεβαίωση για την απαιτουμένη χρηματοδότηση καθώς και σε άλλους συνήθεις όρους συναλλαγών και εγκρίσεων και αναμένεται να ολοκληρωθεί κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2015 και λίγο πριν τη λήξη του 2015 ότι θα γίνει στο πρώτο τρίμηνο του 2016.
Τελικά η συμφωνία ανακοινώθηκε ότι ναυάγησε μετά από 9 ολόκληρους μήνες και αφού είχε αρχικά ανακοινωθεί ότι θα ολοκληρωνόταν στο δεύτερο εξάμηνο του 2015.
Τότε το «πρόβλημα» η διαβεβαίωση ενός υποψήφιου αγοραστή για την εξασφάλιση της χρηματοδότησης.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης