Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Παρά τις τεταμένες σχέσεις Ευρώπης - Μόσχας, οι εξαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου αυξάνονται

Παρά τις τεταμένες σχέσεις Ευρώπης - Μόσχας, οι εξαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου αυξάνονται
Παρά τις τεταμένες σχέσεις Ευρώπης - Μόσχας, οι εξαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου αυξάνονται
Οι σχέσεις Δύσης - Ρωσίας έχουν φθάσει σε ένα νέο χαμηλό από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου, εν μέσω του σκανδάλου της δηλητηρίασης του πρώην ρώσου πράκτορα Skripal στο Ηνωμένο Βασίλειο και τους ισχυρισμούς για ανάμιξη της Μόσχας στις εκλογές των ΗΠΑ το 2016 και των νέων αμερικανικών κυρώσεων κατά της τη Ρωσία.
Ωστόσο, οι ευρωπαϊκές χώρες συνεχίζουν να αγοράζουν αυξημένες ποσότητες ρωσικού φυσικού αερίου και ο γίγαντας του φυσικού αερίου της Ρωσίας, Gazprom, ενισχύει την παραγωγή και τις εξαγωγές και παίρνει εγκρίσεις σε μεμονωμένες χώρες για τον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2 που διένυσε την ΕΕ λόγω φόβων για αυστηρότερες Ρωσική λαβή στις προμήθειες φυσικού αερίου.
Τους τελευταίους μήνες και εβδομάδες, η Gazprom εκμεταλλεύτηκε την υψηλή ζήτηση στην Ευρώπη και τη μειωμένη προσφορά αερίου στην Ευρώπη από τους ανταγωνιστές της Ρωσίας, γράφει ο Maxim Rubchenko για το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti.
Η Ρωσία - η οποία ήδη προμηθεύει περίπου το ένα τρίτο του φυσικού αερίου της Ευρώπης - ενίσχυσε τις παραδόσεις το χειμώνα του 2017/2018, έναν από τους ψυχρότερους χειμώνες στην Ευρώπη κατά την τελευταία δεκαετία και συνεχίζει να μεταφέρει υψηλότερους όγκους ακόμη και μετά το χειμώνα.
Ο Alexander Medvedev, Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Διαχείρισης της Gazprom, δήλωσε στα τέλη Απριλίου του 2018 ότι η ρωσική εταιρεία αυτή τη στιγμή μεταφέρει όσο το δυνατόν περισσότερο φυσικό αέριο στην Ευρώπη και αναμένει ότι η ζήτηση αυτό το καλοκαίρι θα είναι κοντά στα χειμερινά επίπεδα.
Οι πωλήσεις φυσικού αερίου της Gazprom στην Ευρώπη έφτασαν σε υψηλά επίπεδα τον Μάρτιο του 2018, ξεπερνώντας το προηγούμενο ρεκόρ από τον Ιανουάριο του 2017, σύμφωνα με τη ρωσική εταιρεία.
Το πρώτο τρίμηνο του 2018, οι πωλήσεις φυσικού αερίου της Gazprom στην Ευρώπη αυξήθηκαν κατά 6,6% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2017.
Οι πωλήσεις φυσικού αερίου της Gazprom στις ευρωπαϊκές χώρες συνέχισαν να αυξάνονται τον Απρίλιο του 2018, ακόμη και μετά τη λήξη της χειμερινής περιόδου.
Η ζήτηση στην Ευρώπη έμεινε υψηλή μετά το τέλος του χειμώνα. Πρώτον, επειδή τα επίπεδα αποθήκευσης αερίου ήταν χαμηλά και το δεύτερο - επειδή ορισμένες από τις άλλες παραδοσιακές χώρες προμηθεύουν φυσικό αέριο έχουν μειώσει τις εξαγωγές τους λόγω της συντήρησης των εγκαταστάσεών τους.
Η Νορβηγία, ο πλησιέστερος ανταγωνιστής της Ρωσίας, χρειάστηκε να αντιμετωπίσει μια απρογραμμάτιστη διακοπή στον τομέα του φυσικού αερίου Skarv και το εργοστάσιο επεξεργασίας Kollsnes τον Απρίλιο του 2018.
Στο νότο, η ροή φυσικού αερίου της Λιβύης από τον αγωγό Greenstream στην Ιταλία σταμάτησε στις 2 Απριλίου λόγω συντήρησης για την ενσωμάτωση του φυσικού αερίου από μια νέα φάση ανάπτυξης στο κοίτασμα φυσικού αερίου Bahr Essalam.
Η συντήρηση αρχικά επρόκειτο να ολοκληρωθεί σε δύο εβδομάδες, στις 18 Απριλίου, αλλά η επανάληψη της προμήθειας φυσικού αερίου έχει αναβληθεί αρκετές φορές, συνεπώς η Ιταλία δεν έλαβε αέριο από την Greenstream για ολόκληρο τον Απρίλιο.
Ενώ η Gazprom ενισχύει τον εφοδιασμό της Ευρώπης και μετά το χειμώνα, έχει λάβει άδειες από τη Γερμανία για την κατασκευή του αγωγού Nord Stream 2 και μια πρώτη άδεια για το έργο στη Φινλανδία.
Η Gazprom έχει επίσης ολοκληρώσει τη διοχέτευση βαθέων υδάτων για τη γραμμή 1 του αγωγού φυσικού αερίου TurkStream που σχεδιάζεται για τη σύνδεση της Ρωσίας με την Τουρκία κατά μήκος της Μαύρης Θάλασσας.
Εν τω μεταξύ, η επταετής διαμάχη της Gazprom με την ΕΕ σχετικά με τα αντιμονοπωλιακά ζητήματα ενδέχεται σύντομα να λήξει.
Σύμφωνα με τις πηγές του Bloomberg, η ΕΕ θα μπορούσε να ανακοινώσει ήδη από το Μάιο του 2018 μια διευθέτηση με τη ρωσική εταιρεία, σύμφωνα με την οποία η Gazprom θα μπορούσε να συμφωνήσει σε δεσμεύσεις για την άρση των αντιμονοπωλιακών ανησυχιών, οι οποίες θα μπορούσαν να θέσουν τέρμα στη διερεύνηση της διαμάχης που ξεκίνησε το 2011.
Παρά τις υψηλές πολιτικές εντάσεις, η Ρωσία συνεχίζει να προωθεί τις προμήθειες φυσικού αερίου στην Ευρώπη και η Ευρώπη συνεχίζει να αγοράζει.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης