Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μεικτά πρόσημα στην Ευρώπη, με Ιταλία και ΒοΕ στο επίκεντρο - Στο -0,96% ο FTSE MIB

Μεικτά πρόσημα στην Ευρώπη, με Ιταλία και ΒοΕ στο επίκεντρο - Στο -0,96% ο FTSE MIB
Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν τα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης, με την ιταλική αγορά να δέχεται πιέσεις από την πολιτική αβεβαιότητα στη χώρα
Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν σήμερα (10/5/2018) τα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης, με την ιταλική αγορά να δέχεται πιέσεις από την πολιτική αβεβαιότητα στη χώρα.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε κατά 0,11% χαμηλότερα, στις 392,01 μονάδες, με τους κλάδους να τερματίζουν με μεικτά πρόσημα.
Ο DAX στη Φρανκφούρτη ενισχύθηκε κατά 0,62% στις 13.022,87 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε άνοδο 0,50% στις 7.700,97 μονάδες, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι έκλεισε κατά 0,21% υψηλότερα στις 5.545,95 μονάδες.
Στο Μιλάνο, ο FTSE MIB δέχτηκε πιέσεις, καταγράφοντας απώλειες 0,96% στις 24.033,90 μονάδες, ενώ όλα δείχνουν πως «κλειδώνει» μια συγκυβέρνηση του Κινήματος των 5 Αστέρων και της Λέγκα του Βορρά.


Οι επικεφαλής των δύο κομμάτων έκαναν λόγο για σημαντικά βήματα ως προς τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης και του πρωθυπουργού, μετά τη συνάντηση που είχαν σήμερα το πρωί σε μια προσπάθεια να βάλουν τέλος στο πολιτικό αδιέξοδο των 9 και πλέον εβδομάδων που βιώνει η Ιταλία μετά τις εκλογές της 4ης Μαρτίου.
Το σημαντικότερο εμπόδιο στη σύγκλιση των δύο κομμάτων ήταν η αντίθεση του πρώην πρωθυπουργού και ηγέτη της Forza Italia Silvio Berlusconi.
Ωστόσο ο Berlusconi άλλαξε στάση και δίνει το ελεύθερο για τον σχηματισμό κυβέρνησης με τη συμμετοχή των δύο κομμάτων.
Ο Berlusconi ανέφερε ότι δεν θα ασκήσει βέτο και θα υποστηρίξει μέτρα σύμφωνα με τις πολιτικές της κεντροδεξιάς συμμαχίας υπό την ηγεσία της Λέγκας του Βορρά.
Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας, Sergio Matarrella, έδωσε χρονικό περιθώριο έως την Κυριακή (13/5) στη Λέγκα και στο Κίνημα των Πέντε Αστέρων, ώστε να καταλήξουν σε συμφωνία για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού.
Πάντως το ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης με τη συμμετοχή της ακροδεξιάς Λέγκας και του λαϊκίστικου Κινήματος Πέντε Αστέρων προκαλεί μεγάλη ανησυχία σε Βρυξέλλες και αγορές.
«Αυτός ο συνασπισμός ήταν αυτό που φοβούνταν περισσότερο οι αγορές, ακόμη και πριν από τις εκλογές», ανέφερε ο Vincenzo Longo, αναλυτής της IG Markets.
Εν τω μεταξύ, σημαντικές πιέσεις δέχτηκαν και τα ιταλικά ομόλογα, με την απόδοση του 10ετούς να ανέρχεται ενδοσυνεδριακά στο υψηλό 7 εβδομάδων του 1,94%, ωστόσο αργότερα μετριάστηκε στο 1,93%.
Είναι χαρακτηριστικό ότι το spread μεταξύ του 10ετούς ιταλικού ομολόγου και του αντίστοιχου γερμανικού αυξήθηκε κατά 5 μονάδες βάσης, σε 1,337 ποσοστιαίες μονάδες.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Reuters, το spread έχει αυξηθεί κατά 13,5 μονάδες βάσης κατά τις τελευταίες τρεις μέρες και τώρα βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο από τις 27 Μαρτίου.
Την ίδια ώρα, ανεπηρέαστο παρέμεινε το χρηματιστήριο του Λονδίνο από την απόφαση της Τράπεζας της Αγγλίας (ΒοΕ) να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια, αλλά και να υποβαθμίσει τις εκτιμήσεις της για την ανάπτυξη της βρετανικής οικονομίας.
Ειδικότερα, η ΒοΕ υποβάθμισε την εκτίμηση για την ανάπτυξη του 2018, στο 1,4% από 1,8% προηγουμένως.
Για το 2019 η BoE αναμένει ανάπτυξη του ΑΕΠ με ρυθμό 1,8% και το για το 2020 1,7%.
Στα εταιρικά νέα, μεταξύ των χειρότερων επιδόσεων εμφάνισε σήμερα ο κλάδος τηλεπικοινωνιών, με απώλειες 0,94%, στον απόηχο απογοητευτικών αποτελεσμάτων.
Η μετοχή της ΒΤ διολίσθησε σχεδόν κατά 7,35%, καθώς η μεγαλύτερη εταιρεία τηλεπικοινωνιών της Βρετανίας δημοσίευσε κέρδη κατώτερα των προσδοκιών για το α’ τρίμηνο του 2018, ενώ ανακοίνωσε σχέδια για χιλιάδες απολύσεις.
Στον αντίποδα, η μετοχή της Royal Bank of Scotland σημείωσε κέρδη 3,8%, στον απόηχο της είδησης ότι το ύψος του διακανονισμού με τις ΗΠΑ για την πώληση ενυπόθηκων χρεογράφων ήταν χαμηλότερο των προβλέψεων.
Ειδικότερα, η RBS συμφώνησε με το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ να καταβάλει πρόστιμο ύψους 4,9 δισ. δολ., ως διακανονισμό για την πώληση ενυπόθηκων χρεογράφων που βρέθηκαν στο επίκεντρο της οικονομικής κρίσης του 2008.
Την ίδια ώρα, η μετοχή της UniCredit ενισχύθηκε κατά 1,8%, καθώς η ιταλική τράπεζα ανέφερε μια σημαντική άνοδο 23% στα κέρδη της για το α' τρίμηνο του 2018, στα 1,11 δισ. ευρώ, δεχόμενα ώθηση από τις χαμηλότερες απομειώσεις δανείων.





www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης