Τελευταία Νέα
Διεθνή

Macron: Χρειαζόμαστε έναν φιλόδοξο ευρωπαϊκό προϋπολογισμό - «Όχι» στον γερμανικό φετιχισμό για τα πλεονάσματα

Macron: Χρειαζόμαστε έναν φιλόδοξο ευρωπαϊκό προϋπολογισμό - «Όχι» στον γερμανικό φετιχισμό για τα πλεονάσματα
Την έκκλησή του για έναν πιο «φιλόδοξο» ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, επανέλαβε ο Emmanuel Macron, παραλαμβάνοντας το βραβείο Καρλομάγνου
Την έκκλησή του για έναν πιο «φιλόδοξο» ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, επανέλαβε σήμερα (10/5/2018) ο γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron, ενώ επέκρινε τον γερμανικό «φετιχισμό» των δημοσιονομικών πλεονασμάτων.
Στην ομιλία του κατά την τελετή στην οποία τιμήθηκε με το βραβείο Καρλομάγνου, ο Macron τόνισε ότι η Ευρώπη χρειάζεται μια πιο φιλόδοξη χρηματοδότηση, που θα την βοηθήσει να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της και να πετύχει μια οικονομική και δημοσιονομική σύγκλιση μεταξύ των κρατών - μελών της.
«Γι' αυτό πιστεύω σε μια ισχυρότερη Ευρωζώνη, πιο βαθιά ενοποιημένη, με δικό της προϋπολογισμό, που να επιτρέπει επενδύσεις και σύγκλιση», δήλωσε ο Macron, μόλις ο δεύτερος γάλλος πρόεδρος που τιμάται με το περίφημο βραβείο Καρλομάγνου.
Παράλληλα, ο γάλλος πρόεδρος κάλεσε τη γερμανίδα καγκελάριο, Angela Merkel, να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων για την Ευρώπη και επέκρινε τον γερμανικό «φετιχισμό» των δημοσιονομικών πλεονασμάτων.
«Στη Γερμανία δεν μπορεί να υπάρχει ένας διαρκής φετιχισμός για τα δημοσιονομικά και τα εμπορικά πλεονάσματα», δήλωσε ο Macron.
Νωρίτερα, σε συνέντευξη που έδωσε στην «Deutsche Welle» και στο «ARD» με αφορμή τη βράβευσή του, ο γάλλος πρόεδρος αναφέρθηκε στις εξελίξεις σχετικά με τη συμφωνία για τα πυρηνικά της Τεχεράνης, την οποία κατήγγειλε μονομερώς ο αμερικανός πρόεδρος, Donald Trump.
Ο Macron υπογράμμισε ότι το πιο σημαντικό τώρα είναι να διατηρηθεί η σταθερότητα στην Εγγύς και Μέση Ανατολή.
«Νομίζω ότι η αυτή η συμφωνία χρήζει συμπλήρωσης, σε ό,τι αφορά τον καλύτερο έλεγχο των δραστηριοτήτων του Ιράν στα πυρηνικά για το διάστημα μετά το 2025, τις βαλλιστικές του δραστηριότητες στην περιοχή και επίσης σε ό,τι αφορά τις περιφερειακές του δραστηριότητες κυρίως σε σχέση με το Ιράκ, τη Συρία, την Υεμένη και το Λίβανο.
Η πρόταση που έκανα στον αμερικανό πρόεδρο ήταν να μην ακυρώσει όλη τη συμφωνία, αλλά σε περίπτωση που είχε κάποια ανησυχία, να αφήσει τουλάχιστον το πλαίσιο αυτής της συμφωνίας.
Αποφάσισε να αυξήσει τις εντάσεις για να επιδιώξει, όπως τουλάχιστον εγώ πιστεύω, κάτι ευρύτερο», δήλωσε ο γάλλος πρόεδρος.
Στο θέμα του εμπορικού προστατευτισμού, ο ίδιος υποστήριξε ότι η Ευρώπη θα πρέπει να υποστηρίξει τους κανόνες του ελεύθερου εμπορίου και να ζητήσει να γίνουν σεβαστοί.
Σε ό,τι αφορά το όραμά του για την ΕΕ του μέλλοντος, ο Macron δήλωσε ότι περιμένει «πολλές απαντήσεις» από τη Γερμανία, σημειώνοντας ότι η δημοσιονομική κρίση προκάλεσε διαίρεση ανάμεσα στη βόρεια και νότια Ευρώπη, ενώ η προσφυγική κρίση χώρισε την Ευρώπη σε δυτική και ανατολική.
«Δεν μπορούμε να περιμένουμε κι άλλο», τόνισε, «απαιτείται αλληλεγγύη απέναντι σε αυτούς τους κινδύνους… εκείνο που προτείνω είναι μια οικονομία που να συγκλίνει, ζητώ περισσότερη Ευρώπη όχι προς το συμφέρον της Γαλλίας, αλλά προς το συμφέρον όλων», υπογράμμισε ο γάλλος πρόεδρος.
«Βρισκόμαστε σε μια κατάσταση από την οποία επί χρόνια ωφελείται η Γερμανία, επειδή είχε το κουράγιο να προχωρήσει από νωρίς σε μεταρρυθμίσεις.
Η Γερμανία ωφελείται από την Ευρωζώνη.
Αυτό δεν θα διαρκέσει.
Ωφελείται και από την ανισορροπία των εμπορικών πλεονασμάτων της Ευρωζώνης.
Αυτό δεν μπορεί να διαρκέσει.
Εάν δεν δούμε κατάματα το παρόν και το μέλλον μας, η Ευρωζώνη θα καταρρεύσει και μαζί της η Ευρώπη», υπογράμμισε ο Macron.
Ο γάλλος πρόεδρος απηύθυνε, παράλληλα, έκκληση να βγει η Ευρώπη από τους εθνικούς εγωισμούς και τα ταμπού της.
«Η Γερμανία έχει ένα ταμπού με τη μεταφορά κεφαλαίων.
Μια ζώνη του ευρώ χωρίς μεταφορά κεφαλαίων δεν θα έχει διάρκεια.
Η Γαλλία έχει ένα ταμπού, την τροποποίηση των ευρωπαϊκών συμφωνιών αλλά πρέπει να τις αλλάξουμε και να προχωρήσουμε και είμαι έτοιμος να το κάνω», δήλωσε.

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης