Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Οι Ειδικές Δυνάμεις αποκτούν Διακλαδική Διοίκηση

Οι Ειδικές Δυνάμεις αποκτούν Διακλαδική Διοίκηση
Αυξημένες δυνατότητες αντιμετώπισης των σύγχρονων ασύμμετρων-υβριδικών απειλών.
To Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας σε συνεργασία με το Γενικό Επιτελείο Στρατού, το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού και το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας, προχώρησαν μετά από πολύμηνες, συστηματικές διεργασίες, στην ίδρυση της Διακλαδικής Διοίκησης Ειδικού Πολέμου, σύμφωνα με τα πρότυπα της αμερικανικής «Special Forces Joint Command». Η θεμελίωση της Διακλαδικής Διοίκησης Ειδικού Πολέμου, θεωρείται ότι θα οδηγήσει στην επιτυχία μιας ολιστικής προσέγγισης στον τομέα των Ειδικών Επιχειρήσεων.
Ταυτόχρονα, θα συμβάλει και στην ποιοτική αναβάθμιση του προσωπικού και των Μονάδων που θα την αποτελούν. Επιπρόσθετα, θα συμβάλλει στην εναρμόνιση με τα σύγχρονα συμμαχικά πρότυπα και την ανάπτυξη δυνατοτήτων προς αντιμετώπιση σύγχρονων προκλήσεων ασφάλειας, ασύμμετρων – υβριδικών απειλών. Το ολοκληρωμένο σχέδιο αναμένει την τελική υπογραφή του Υπουργού Εθνικής Άμυνας.
Η Διακλαδική Διοίκηση Ειδικού Πολέμου θα είναι υπό τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ. Ένας αντιστράτηγος θα έχει την ευθύνη της Διοίκησης, η οποία θα χωρίζεται σε δύο μέρη: τη Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων και τη Διοίκηση Ειδικού Πολέμου. Ο Διοικητής Ειδικών Επιχειρήσεων, θα είναι υποστράτηγος και θα έχει υπό τις διαταγές του την ελίτ των Ειδικών Δυνάμεων:
Ειδικό Τμήμα Αλεξιπτωτιστών (ΕΤΑ)
Ζ’ Μοίρα Αμφίβιων Καταδρομών (ΜΑΚ)
Διοίκηση Υποβρυχίων Καταστροφών (ΔΥΚ)
Όλα τα Ειδικά τάγματα εθνοφυλακής των νησιών
Ειδικές δυνάμεις της Πολεμικής Αεροπορίας (ΜΕΕΔ)

Σχετική εικόναΓια την αποτελεσματικότερη ολοκλήρωση των αποστολών της νέας διακλαδικής Διοίκησης, προβλέπεται να διατεθούν «ειδικά αεροπορικά μέσα» και πιλότοι με ξεχωριστή εκπαίδευση. Στρατιωτικές πηγές δηλώνουν πως έχουν γίνει προπαρασκευαστικές συνομιλίες με τις ΗΠΑ, η οποία παρακολουθεί στενά αυτή την εξέλιξη στις ελληνικές Ειδικές Δυνάμεις κι έχει εκδηλώσει την πρόθεση για να βοηθήσει σε τεχνογνωσία, αλλά κυρίως με νέα υλικά μέσα, κατάλληλα για τις πιο ρεαλιστικές ειδικές επιχειρήσεις που απαιτούν κορυφαίο συντονισμό.

Οι Έλληνες «Rangers»

Η Διοίκηση Ειδικού Πολέμου προβλέπει «δραστικές αλλαγές» και στη σημερινή λεγόμενη 1η Μεραρχία Καταδρομέων- Αλεξιπτωτιστών. Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες το Κέντρο Ανορθόδοξου Πολέμου (ΚΕΑΠ) στη Ρεντίνα της Θεσσαλονίκης, θ’ αναβαθμιστεί συγκεντρώνοντας το σύνολο των σχολείων των ειδικών δυνάμεων και από τους τρεις κλάδους.
Στόχος είναι τα επόμενα χρόνια να προσελκύσει για την εκπαίδευσή τους ακόμη και προσωπικό από ξένους στρατούς που σήμερα συνεκπαιδεύονται με τις ελληνικές Ειδικές Δυνάμεις και σ’ αυτό θα συμβάλει καθοριστικά ακόμη και το ανάγλυφο της περιοχής.

Αποτέλεσμα εικόνας για ειδικές δυνάμεις
Αλεξιπτωτιστές, πεζοναύτες και οι λεγόμενες «βόρειες» μοίρες των καταδρομών θα γίνουν αυστηρά αεροκίνητες, ώστε να είναι ικανές να υποστηρίξουν κυρίως τη νησιωτική Ελλάδα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα και όχι με ετεροχρονισμένες αποβατικές ενέργειες.
Σε αυτό το πλαίσιο, σύμφωνα με τις πληροφορίες, αναμένεται η αναβάθμιση στον τομέα των σκαφών στις αμφίβιες μοίρες κυρίως των νησιών, αλλά και μια εντελώς διαφορετική προσέγγιση στον τομέα των Διαβιβάσεων κι επικοινωνιών, στον οποίο αναμένεται ραγδαία αναβάθμιση. Τέλος, στο σχεδιασμό θα συμπεριληφθεί και το Τάγμα Εναέριου Εφοδιασμού (ΤΕΝΕΦ).
Οι στρατιωτικές πηγές τονίζουν μεταξύ άλλων πως αυτή η αναβάθμιση θα φέρει τα «πάνω κάτω» στις Ειδικές Επιχειρήσεις. Από την πλευρά μας, ελπίζουμε αυτή η αναδιάρθρωση να μείνει μόνο στα «χαρτιά», αλλά να μετεξελιχθεί σε μια πραγματική δυνατότητα εκτέλεσης προηγμένων Ειδικών Επιχειρήσεων, εκμεταλλευόμενη την εμπειρία των αντίστοιχων συμμαχικών δυνάμεων, που θα προσφέρει άλλο ένα δυναμικό εργαλείο για την αποτροπή της οποιαδήποτε εχθρικής επιβουλής...

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης