Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

O Trump, η «τέχνη της εξόδου από τη συμφωνία» και το μέλλον της Μέσης Ανατολής

O Trump, η «τέχνη της εξόδου από τη συμφωνία» και το μέλλον της Μέσης Ανατολής
O Trump, η «τέχνη της εξόδου από τη συμφωνία» και το μέλλον της Μέσης Ανατολής
Παρά την σύγχυση που έχει προκληθεί από την ανακοίνωση του αμερικανού προέδρου D. Trump για την απόσυρση των ΗΠα από τη συμφωνίαμε το Ιράν, ο Trump αποκάλυψε την τελευταία του ικανότητα, δηλαδή την «τέχνη της εξόδου από τη συμφωνία», με το να μην υπογράφει τις κυρώσεις, θεσπίζοντας όμως ταυτόχρονα «υψηλότερο επίπεδο κυρώσεων» εναντίον του Ιράν.
Ταυτόχρονα, ο αμερικανός πρόεδρος άφησε ρητά την πόρτα ανοιχτή για μια νέα συμφωνία, οπότε υπάρχει η δυνατότητα - η οποία αντικατοπτρίζεται στην τιμή του πετρελαίου - ότι καθώς τελειώνει η συμφωνία, μπορεί να γίνει μια νέα διαπραγμάτευση.
Υπήρξε μεγαλύτερη σύγχυση όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα των επόμενων βημάτων, καθώς ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ  Steven Mnuchin ανακοίνωσε ότι «οι κυρώσεις θα επαναφερθούν με την επιβολή συγκεκριμένων περιόδων 90 ημερών και 180 ημερών.
θα επανέλθουν σε πλήρη ισχύ, συμπεριλαμβανομένων ενεργειών τόσο στις αρχικές όσο και στις δευτερεύουσες κυρώσεις».
Η προσθήκη στην πολυπλοκότητα της συμφωνίας είναι ότι η αμερικανική απόφαση ήταν μονομερής, με τις υπόλοιπες χώρες της συμφωνίας, τη Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Κίνα, τη Γαλλία και τη Ρωσία - να δεσμεύονται να παραμείνουν στη συμφωνία.
Ενώ αναμένονται οι απαντήσεις από όλες τις χώρες, μέχρι στιγμής η αντίδραση της ΕΕ ήταν η πιο φωνητική, καθώς η Ευρώπη δεσμεύθηκε να υποστηρίξει τη συμφωνία του Ιράν παρά την έξοδο των ΗΠΑ.
Ο τρόπος με τον οποίο μπορούν να εφαρμοστεί στην πράξη παρά την προειδοποίηση του Trump ότι όσα έθνη συναλλάσσονται με το Ιράν θα υπόκεινται επίσης σε κυρώσεις, παραμένει προς συζήτηση.
Περαιτέρω περίπλοκα ζητήματα είναι η διακηρυγμένη επιθυμία του Ιράν να παραμείνει στη συμφωνία και να συνεχιστεί υπό τους όρους του Πυρηνικού Συμφώνου.
Η αντίδραση του Ιράν είναι κατανοητή, καθώς η άμεση απόσυρση από τη συμφωνία θα θέσει σε κίνδυνο τις εξαγωγές πετρελαίου του Ιράν, αυξάνοντας ταυτόχρονα τον κίνδυνο μιας ισραηλινής επίθεσης στις στρατιωτικές ή και τις ερευνητικές εγκαταστάσεις της Τεχεράνης.
Η επιβολή των κυρώσεων στο Ιράν δεν είναι άμεση.
Αυτό θα μπορούσε να δώσει χρόνο στον D. Trump για να διαπραγματευτεί μια νέα συμφωνία που θα αντικαταστήσει ή θα συμπληρώσει τη συμφωνία που υπογράφτηκε κατά τη διάρκεια της προεδρίας του B. Obama.
Μέχρι τον Αύγουστο ή τον Νοέμβριο οι εταιρίες που δραστηριοποιούνται ή έχουν εμπορικές σχέσεις με το Ιράν, θα πρέπει να συμμορφωθούν σε ένα ευρύ φάσμα κυρώσεων που εκτείνονται από την Κεντρική Τράπεζα του Ιράν και τον χρηματοπιστωτικό τομέα του Ιράν, τη βιομηχανία πετρελαίου, τη ναυτιλία και σε άλλους πολλούς κλάδους.
Ο Trump κατέστησε επίσης σαφές ότι αναμένει να επιτύχει μια νέα συμφωνία.
«Το γεγονός είναι ότι πρόκειται να θέλουν να κάνουν μια νέα και διαρκή συμφωνία, η οποία θα ωφελήσει όλο το Ιράν και τον ιρανικό λαό», δήλωσε ο Trump.
«Όταν το κάνουν, είμαι έτοιμος, πρόθυμος και ικανός».
Εκτός και εάν ο D. Trump ικανοποιηθεί ή αλλάξει γνώμη στην πορεία, τα παρακάτω αναμένεται να λάβουν χώρα στο προσεχές μέλλον.

Κυρώσεις τον Αύγουστο

Η πρώτη προθεσμία για τις κυρώσεις είναι η 6η Αυγούστου 2018.
Μέχρι τότε, οι εταιρείες θα πρέπει να μην έχουν στην κατοχή ιρανικά ομόλογα ή ιρανικά χαρτονομίσματα.
Οποιοδήποτε πρόσωπο ή εταιρεία που βοηθά την ιρανική κυβέρνηση με την απόκτηση ή την αγορά τραπεζογραμματίων σε δολάρια θα υπόκειται επίσης σε κυρώσεις μέχρι την ημερομηνία αυτή.
Οι κυρώσεις επιστρέφουν στη θέση τους στις 6 Αυγούστου για το εμπόριο του Ιράν με χρυσό και άλλα πολύτιμα μέταλλα, γραφίτη και άνθρακα, μέταλλα όπως το αλουμίνιο και το χάλυβα, τον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας της χώρας και πολυτελή προϊόντα όπως χαλιά Ιράν και χαβιάρι.

Κυρώσεις τον Νοέμβριο

Οι κυρώσεις που απευθύνονται σε εταιρείες που ασχολούνται με τη βιομηχανία πετρελαίου του Ιράν επαναφέρονται στις 4 Νοεμβρίου 2018, συμπεριλαμβανομένων κυρώσεων κατά ξένων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων που διεξάγουν σημαντικές συναλλαγές με την Κεντρική Τράπεζα του Ιράν.
Επιπλέον, οι ΗΠΑ θα επιβάλουν κυρώσεις στον ενεργειακό τομέα του Ιράν και στις συναλλαγές που σχετίζονται με το πετρέλαιο με επιχειρήσεις όπως η Εθνική Ιρανική Εταιρεία Πετρελαίου, η Naftiran Intertrade Company και η Εθνική Ιρανική Εταιρεία Δεξαμενόπλοιων (National Iranian Tanker).
H RBC Capital Markets Helima σε report της τονιζει ότι «ανάλογα με το ποσοστό εκτέλεσης», αναμένει ότι οι εξαγωγές πετρελαίου του Ιράν θα μειωθούν κατά 200.000 έως 300.000 βαρέλια ημερησίως.
Να σημειωθεί ότι 1 εκατομμύριο έως 1,5 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου του Ιράν, είχαν απομακρυνθεί από την αγορά καθημερινά όταν η κυβέρνηση Obama και άλλες χώρες επέβαλαν κυρώσεις από κοινού στο Ιράν για να τον οδηγήσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων πριν από το 2015.
Οι ΗΠΑ συμβουλεύουν τις χώρες που επιθυμούν να αποφύγουν κυρώσεις στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματά τους να μειώσουν τον όγκο των αγορών αργού πετρελαίου από το Ιράν κατά τη διάρκεια της περιόδου των 180 ημερών.
Το Υπουργείο Εξωτερικών θα καθορίσει κατά περίπτωση αν οι χώρες έχουν μειώσει επαρκώς τις ιρανικές εισαγωγές τους σε πετρέλαιο.
Μια άμεση συνέπεια της απόσυρσης του Trump είναι ότι δισεκατομμύρια δολάρια διαπραγματεύσεων θα εξαφανιστούν ακόμη και πριν τεθούν πλήρως σε ισχύ οι κυρώσεις.
Όλη η αβεβαιότητα θα έχει «δυνητικά καταστροφικό αποτέλεσμα ψύξης» στις επιχειρήσεις, δήλωσε ο Tony Blinken, πρώην αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών υπό τον Obama.
Μια σημαντική αμερικανική εταιρεία θα επηρεαστεί ιδιαίτερα: η Boeing.
Η εταιρεία έχει υπογράψει συμφωνία ύψους 3 δισ. δολαρίων για την πώληση 30 737 Max αεροπλάνων με την αεροπορική εταιρεία Iran Aseman και μια συμφωνία ύψους 16,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων με τον εθνικό αερομεταφορέα Iran Air για 80 αεροσκάφη.
«Η συμφωνία αυτή θα έθετε σε κίνδυνο χιλιάδες θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ», δήλωσε η κ. Jane Harman, Διευθύνων Σύμβουλος του Διεθνούς Κέντρου για τους Μελετητές του Woodrow Wilson και πρώην μέλος του Δημοκρατικού Κόμματος.
Η σύμβαση της Airbus Group SE με το Ιράν για 100 αεριωθούμενα αεροπλάνα αξίας περίπου 19 δισεκατομμυρίων δολαρίων θα μπορούσε επίσης να τεθεί σε κίνδυνο, όπως και η 20ετή  συμφωνία των Total SA και η China National Petroleum Corp. ύψους 5 δισ. δολαρίων για την ανάπτυξη κοιτασμάτων πετρελαίου του Ιράν South Pars.
Τώρα που η συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν στην αρχική μορφή της δεν υπάρχει πλέον, δίνει στο Ισραήλ το κίνητρο να ξεκινήσει μια «προληπτική» επίθεση, καθώς μπορεί να ισχυριστεί ότι το κάνει τώρα, πριν το Ιράν έχει αναπτύξει πλήρως πυρηνικά όπλα.
Ακόμα κι αν πρόκειται να παραμείνουν στη συμφωνία, η παραγωγή πετρελαίου του Ιράν πιθανόν να μειωθεί, με κάποιες εκτιμήσεις να κάνουν λόγο 200 και 500 χιλιάδων βαρελιών πετρελαίου ημερησίως, γεγονός που θα αυξήσει την τιμή του πετρελαίου.
 
Η ερώτηση στη συνέχεια είναι στο πώς οι γείτονες του Ιράν μπορούν να αντιδράσουν, ξεκινώντας από ...

Το Ισραήλ: Ο πρωθυπουργός Netanyahu δεν έχασε χρόνο να εκφράσει την ευχαρίστησή του με την ανακοίνωση του Trump, η οποία έλαβε χώρα μόλις μία εβδομάδα μετά την ανακοίνωση του Netanyahu ότι το Ιράν ενδέχεται να έχει αναπτύξει πυρηνικά όπλα.
Η κατάρρευση της συμφωνίας με τη σημερινή της μορφή μπορεί να παρακινήσει το Ισραήλ να ξεκινήσει μια «προληπτική» επίθεση κατά του Ιράν, το οποίο είναι και πάλι «ελεύθερο» να αναπτύξει πυρηνικά όπλα.
Το Ισραήλ θα χρειαζόταν τη σωστή πρόκληση, ή την εκδήλωση μιας «ψευδούς σημαίας» για να ξεκινήσει τον επόμενο μεσογειακό πόλεμο.
Σαουδική Αραβία: Bρέθηκε και πάλι στην ίδια πλευρά με το Ισραήλ, εν μέσω των συνεχιζόμενων προκλήσεων για περιφερειακή κυριαρχία και επιρροή.
Οι Σαουδάραβες έχουν τη στήριξη του Trump και της Ευρώπης, ενώ το Ιράν έχει την υποστήριξη της Ρωσίας, της Τουρκίας και της Συρίας και πρόσφατα της Κίνας. Ακριβώς όπως το Ισραήλ, τώρα που η συμφωνία αποτελεί παρελθόν, το Ριάντ μπορεί επίσης να οργανώσει μια λανθασμένη επίθεση εναντίον του εαυτού (είτε κατηγορώντας το Ιράν ή τους ανταρτών του Houthi που επηρεάζονται από το Ιράν).
Ωστόσο, παρόλο που μια τέτοια ακραία αντιπαράθεση μπορεί να μην είναι ιδιαίτερα πιθανή, τουλάχιστον στο άμεσο μέλλον, είναι εγγυημένη ότι η Σαουδική Αραβία μαζί με το Ισραήλ θα κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να καταστείλουν το Ιράν με κάθε δυνατό τρόπο.
Συρία και Υεμένη: Και τα δύο έθνη που έχουν διχαστεί από τον πόλεμο είναι ιδεολογικά ευθυγραμμισμένα με το Ιράν, με τη στρατιωτική υποστήριξη της Τεχεράνης και με μια ιμπεριαλιστική πολιτοφυλακή που δραστηριοποιείται στα δύο έθνη.
Τα δύο έθνη επίσης πολεμούν άμεσα και έμμεσα τη Σαουδική Αραβία και το Ισραήλ, τα οποία έχουν οπλίσει και χρηματοδοτήσει δυνάμεις αντάρτικων / ανταρτών στις δύο χώρες.
Ως εκ τούτου, είναι πιθανό ότι εάν η σύγκρουση με το Ιράν κλιμακωθεί, θα ακολουθήσουν οι περιφερειακοί πόλεμοι που αφορούν τη Συρία και την Υεμένη.
Ευρώπη: Σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, η Ευρώπη εξέφρασε την επιθυμία να μην αποχωρήσει από τη συμφωνία με το Ιράν, καθώς η Ευρώπη είναι ευτυχής πελάτης των εξαγωγών πετρελαίου του Ιράν.
Και ενώ το Ιράν πιθανότατα θα συνεχίσει να εξάγει το πετρέλαιο του στην Ευρώπη (καθώς και στην Ασία), παραμένει να δούμε πόσο αυστηρός θα είναι ο Trump στις απειλές του για να επιβάλλει κυρώσεις σε οποιοδήποτε έθνος συνεχίζει να έχει εμπορικές σχέσεις με το Ιράν.
Ωστόσο, ένα πράγμα είναι βέβαιο.
Το Ιράν - το οποίο και πάλι θα "αποβληθεί" από το σύστημα SWIFT - πιθανότατα δεν θα χρησιμοποιεί ξανά δολάρια στις εμπορικές του συναλλαγές.
Ρωσία: Η Μόσχα έχει προειδοποιήσει επανειλημμένα τις ΗΠΑ να μην εγκαταλείψουν τη συμφωνία, και έτσι ο Putin ευθυγραμμίζεται με την Ευρώπη.
Η Ρωσία θα συνεχίσει να παρέχει όπλα σε Ιράν και Συρία όχι τόσο σε αντάλλαγμα για εμπορεύματα, αλλά και να διασφαλίσει ότι η Ρωσία θα διατηρήσει ένα κρίσιμο περιφερειακό φυλάκιο και ζώνη επιρροής στο Ιράν και τη Συρία.
Κίνα: Προς το παρόν οι προθέσεις του Πεκίνου στη Μέση Ανατολή παραμένουν άγνωστες.
Αυτό μπορεί να αλλάξει πολύ σύντομα καθώς ενδέχεται να υπάρξει κλιμάκωση του επόμενο εμπορικού πολέμου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης