Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Το ΔΝΤ δεν θα αμφισβητήσει το stress tests, προκρίνει 6-8 δισ. capital buffer και προβλέπει «ισχυρές κεφαλαιακές ενισχύσεις από το 2019»

Το ΔΝΤ δεν θα αμφισβητήσει το stress tests, προκρίνει 6-8 δισ. capital buffer και προβλέπει «ισχυρές κεφαλαιακές ενισχύσεις από το 2019»
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) δεν θα αμφισβητήσει το αποτέλεσμα του stress tests των ελληνικών τραπεζών
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) δεν θα αμφισβητήσει το αποτέλεσμα του stress tests καθώς σύμφωνα με πληροφορίες θα αναμένει την τελική έκβαση της αξιολόγησης της κεφαλαιακής επάρκειας των ελληνικών τραπεζών κατά την διαδικασία του SREP που θα ξεκινήσει Νοέμβριο 2018 και θα ολοκληρωθεί τέλη Ιανουαρίου 2019.
Μάλιστα ο Thomsen ο επικεφαλής του ΔΝΤ στην Ευρώπη έχει αναφέρει στην ΕΚΤ ότι το Ταμείο αποδέχεται τα αποτελέσματα του stress tests των ελληνικών τραπεζών που διεξήγαγε ο SSM ο Μόνιμος Εποπτικός Μηχανισμός των Τραπεζών.

Με βάση πηγή προσκείμενη στο ΔΝΤ που μίλησε ανεπίσημα στο bankingnews τονίζονται τα εξής
«Το ΔΝΤ δεν θα αμφισβητήσει το stress tests αλλά θα επαναλάβει σε τοποθέτηση που θα υπάρξει κάποια στιγμή ότι οι τράπεζες στην Ελλάδα συνεχίζουν να βρίσκονται αντιμέτωπες με την μεγάλη πρόκληση των προβληματικών ανοιγμάτων.
Μπορώ να πω ή καλύτερα να υποθέσω ότι το ΔΝΤ βρίσκεται σε επικοινωνία με την ΕΚΤ και η ΕΚΤ και ο SSM θα διεξάγουν μια πολύ ουσιαστική αξιολόγηση για την κεφαλαιακή τους επάρκεια από Νοέμβριο 2018 στις ελληνικές τράπεζες.
Το stress tests δεν είναι το τέλος του δρόμου για την αξιολόγηση των ελληνικών τραπεζών αλλά μια πτυχή μιας διαδικασίας όπου θα αξιολογηθεί στο τέλος η κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών μέσω της διαδικασίας του SREP.
Ακόμη και εάν το SREP δεν εξαναγκάσει ή υποχρεώσει τις τράπεζες να αναζητήσουν κεφάλαια...οι προκλήσεις είναι τόσες πολλές που οι κεφαλαιακές ανάγκες θα αυξηθούν τα επόμενα χρόνια.
Το 2019 θα μπορούσε να είναι μια χρονιά ισχυρών κεφαλαιακών ενισχύσεων για τις ελληνικές τράπεζες με στόχο την εξυγίανση των ισολογισμών τους και την ανάπτυξη.
Επίσης το ΔΝΤ παγίως υποστηρίζει ότι στο κεφαλαιακό απόθεμα που δημιουργεί η Ελλάδα για την μεταμνημονιακή εποχή 6-8 δισεκ. θα πρέπει να συμπεριληφθούν ως απόθεμα ασφαλείας για τις ελληνικές τράπεζες»
Πρακτικά το ΔΝΤ δεν θα αμφισβητήσει το stress tests αλλά φαίνεται ότι προβλέπει ότι οι ελληνικές τράπεζες το 2019 θα προβούν σε ισχυρές κεφαλαιακές ενισχύσεις.

Χρειάζονται οι ελληνικές τράπεζες νέα κεφάλαια;

Το bankingnews ήδη από τις 4 Αυγούστου 2017 προειδοποιεί ότι οι ελληνικές τράπεζες είναι κεφαλαιακά ανεπαρκείς και ότι θα χρειαστούν νέα κεφάλαια, νέες αυξήσεις κεφαλαίου το 2019.
Με τις ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων του stress tests όλοι εστιάστηκαν στο δυσμενές σενάριο του stress tests για τον δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας core tier 1.
Με βάση αυτό τον δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας σε μια δυσμενή παραδοχή για το 2020 οι ελληνικές τράπεζες εμφάνισαν
Alpha bank 9,7%
Εθνική 6,9%
Eurobank 6,8%
Πειραιώς 5,9%....
Όμως όπως και η Unicredit το 2016 και οι ελληνικές τράπεζες όταν ανακοινώνουν τα οικονομικά τους αποτελέσματα και αναφέρονται στους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας εστιάζονται σε ένα ειδικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας fully loaded common equity 1 με βάση την CRD δηλαδή κεφαλαιακή επάρκεια με βάση την Βασιλεία 4 συμπεριλαμβανόμενου και του IFRs 9.
Οι τράπεζες λοιπόν αναφέρουν ότι με βάση π.χ. Capital adequacy increased to 16.7% on a CRD IV FL basis δηλαδή με βάση την πλήρη εφαρμογή της Βασιλείας 4 η Εθνική στην προκειμένη περίπτωση του παραδείγματος μας εμφανίζει δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας 16,7% και core tier 1 στο 17%.
Οι τράπεζες λοιπόν ουσιαστικά τονίζουν στις παρουσιάσεις τους ότι έχουν ισχυρά κεφάλαια οπότε οι αποκλίσεις μεταξύ δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας core tier 1 και πλήρους εφαρμογής της Βασιλείας 4 στον δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας core tier 1 είναι οριακή.
Άρα το συμπέρασμα που εξάγεται είναι ότι με όρους fully loaded common equity δηλαδή πλήρη εφαρμογή της Βασιλείας 4 και του IFRs 9 του διεθνούς λογιστικού προτύπου 9 που αποτιμάει πιο αυστηρά τον πιστωτικό κίνδυνο και επιδρά απευθείας στο κεφάλαιο…οι ελληνικές τράπεζες εμφανίζουν πολύ – πολύ δυσμενή εικόνα.

Τράπεζα

Δυσμενές σενάριο common equity tier 1 (δείκτης) Κεφάλαια
common equity tier 1 δυσμενές σενάριο
Fully loaded common equity στο δυσμενές σενάριο
Alpha

9,7%

4,744 δισ

7,3%

Εθνική

6,9%

2,710 δισ

4,8%

Eurobank

6,8%

2,62 δισ

4,5%

Πειραιώς

5,9%

2,945 δισ

3,6%

Σύνολο

7,32%

13 δισ

5,05%

Επεξεργασία στοιχείων bankingnews

Με βάση αυτή την ανάλυση στο δυσμενές σενάριο του stress tests πρακτικά σίγουρα οι 3 τράπεζες Πειραιώς, Εθνική και Eurobank χρειάζονται υποχρεωτικές αυξήσεις κεφαλαίου και η Alpha bank προαιρετικά αν και θυμίζουμε ότι η Unicredit με Fully loaded common equity στο δυσμενές σενάριο είχε 7,1% και έκανε αύξηση κεφαλαίου 13 δισεκ. ευρώ.

Το συμπέρασμα

Οι ελληνικές τράπεζες χρειάζονται πλέον 100% νέες αυξήσεις κεφαλαίου όχι 99% αλλά 100%

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης