Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Πώς τα ελληνικά ΜΜΕ παίζουν το παιχνίδι της τουρκικής προπαγάνδας! (video)

Πώς τα ελληνικά ΜΜΕ παίζουν το παιχνίδι της τουρκικής προπαγάνδας! (video)
Η «αιφνιδιαστική άσκηση στον Έβρο» που... διεξάγεται στην Αδριανούπολη.
Οι ψυχολογικές επιχειρήσεις είναι μέρος του υβριδικού πολέμου που, όπως έχουμε αναφέρει (εδώ) εφαρμόζει η Τουρκία κατά της Ελλάδας. Σύμμαχος της Τουρκίας η άγνοια και κυρίως η «δίψα για clicks» των ελληνικών διαδικτυακών και συμβατικών ΜΜΕ.
Για άλλη μια φορά, έκανε το γύρο του διαδικτύου -και όχι μόνο- με πηχυαίους τίτλους και δημοσίευματα η «είδηση» ότι ο τουρκικός στρατός κάνει «αιφνιδιαστικές αποβατικές ασκήσεις στον Έβρο». Η άσκηση, που τα ελληνικά ΜΜΕ αναφέρουν με την ονομασία «Αστραπή 2018» μεταφράζοντας το «Yıldırım 2018», πρόκειται για μια προγραμματισμένη εδώ και καιρό άσκηση, που ως σκοπό έχει τον έλεγχο ετοιμότητας των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων και σε καμμία περίπτωση δεν πρόκειται για μια αιφνιδιαστική άσκηση.
Από την πλευρά τους, τις τελευταίες ημέρες, τα τουρκικά ΜΜΕ παράλληλα με τη μεγάλη τουρκική άσκηση «EFES 2018», προβάλουν τη «μεγάλη» άσκηση «Yıldırım 2018» η οποία, όμως, όπως αναφέρουν διεξάγεται στο Kirkareli (Σαράντα Εκκλησιές) στην Ανατολική Θράκη που βρίσκεται 60 χιλ. από την Αδριανούπολη.

Όσο για τα πλάνα από την άσκηση που προβάλλουν τα τουρκικά ΜΜΕ, μένει να επιβεβαιωθεί ότι πρόκειται για νέα, διότι ο ίδιος «συναγερμός» είχε σημάνει από τα ελληνικά ΜΜΕ και τον περασμένο Φεβρουάριο, με τους αντίστοιχους πηχυαίους τίτλους φυσικά, όταν η ίδια άσκηση είχε πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά το 2018.

Μάλιστα τότε, υπήρξαν φωτογραφίες και ειρωνικά σχόλια ότι κατά την προσπάθεια διάβασης υδάτινου κωλύμματος ένα τουρκικό άρμα μάχης «κόλησε» στο νερό, ενώ το πιο πιθανό είναι να επρόκειτο για προσομοίωση ατυχήματος και άσκηση περισυλλογής του άρματος.

Η άσκηση «Yıldırım 2018»

Σύμφωνα με όσα αναφέρουν τα τουρκικά ΜΜΕ, στην άσκηση που αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 11 Μαΐου,
συμμετέχουν 785 στρατιώτες, 225 τεθωρακισμένα οχήματα και άρματα μάχης της 55ης μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας, 4 ειδικές εταιρείες μεταφορών και σχετικοί οργανισμοί.

Επιπλεόν, ο τουρκικός τύπος αναφέρει μεταξύ άλλων ότι έχουν «...κινητοποιηθεί όλες οι διαθέσιμες δυνάμεις που ευρίσκονται σε "εμπόλεμη κατάσταση", ενώ συμμετέχουν και όλες οι δημόσιες υπηρεσίες». Στην άσκηση κινητοποιήθηκαν ακόμα και έφεδροι.

TOMA (ACV) με βελτιωμένη θωράκιση και άρματα μάχης Leopard IA5 διήλθαν την λίμνη που βρίκεται στο Κirkareli, όπου διεξήχθηκαν όλες οι προσομοιώσεις διαβάσεων υδάτινου κωλύμματος.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, ο διοικητής του 5ου Σώματος, στρατηγός Gürsel Yüz, και ο επικεφαλής της 55ης Διοίκησης Μηχανικού των Τούρκων Πεζοναυτών, συνταγματάρχης C. Uzun, παρακολούθησαν την άσκηση.

Σε κάθε περίπτωση, είναι προφανές πως ο τρόπος με τον οποίο αναπαράγεται στα τουρκικά ΜΜΕ είναι προϊόν της τουρκικής προπαγάνδας και δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας, σύμφωνα με όσα τονίζει και το ελληνικό Πεντάγωνο.
Με τη σειρά μας να τονίσουμε ότι ακόμη και οι γείτονες γνωρίζουν ότι ο Έβρος αποτελεί «απόρθητο φρούριο» και σε περίπτωση επίθεσης θα διεξάγουν επιχειρήσεις αποπροσανατολισμού θυσιάζοντας σημαντικές δυνάμεις, σε σχέση με τον κύριο άξονα επίθεσής τους που θα είναι κάπου στο Αν. Αιγαίο.

Τάσος Τσιπλάκος - Σύμβουλος Στρατηγικής
C4I Strategy Consultants

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης