Τελευταία Νέα
Πολιτική

Τζανακόπουλος: Η κυβέρνηση δουλεύει στην κατεύθυνση της εξόδου από το πρόγραμμα - Εκλογές το 2019

Τζανακόπουλος: Η κυβέρνηση δουλεύει στην κατεύθυνση της εξόδου από το πρόγραμμα - Εκλογές το 2019
«Αν η δημοσιονομική πορεία της χώρας το επιτρέψει, θα μπορούσαμε αργότερα να λάβουμε μέτρα για τη χαλάρωση πολιτικών λιτότητας», ανέφερε ο Δ. Τζανακόπουλος
«Η κυβέρνηση δουλεύει στην κατεύθυνση της εξόδου από το πρόγραμμα, με ορίζοντα τις εκλογές το 2019 όπως έχει πει ο πρωθυπουργός ουκ ολίγες φορές», υπογράμμισε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δ. Τζανακόπουλος σε συνέντευξή του στον ρ/σ ΑΘΗΝΑ 9.84.
Ο ίδιος, σχετικά με τη διαπραγμάτευση και το χρονοδιάγραμμα ενόψει του Eurogroup στις 21/6, τόνισε πως «η συζήτηση έχει προχωρήσει πάρα πολύ σε μια σειρά από τομείς: και σε ό,τι αφορά στο χρέος και σε ό,τι αφορά τη μεταμνημονιακή εποπτεία, αλλά και ως προς την 4η αξιολόγηση, έχει γίνει μια πολύ μεγάλη πρόοδος», προσθέτοντας ότι «επομένως πλέον το μόνο που απαιτείται είναι πολιτική βούληση απ' όλες τις μεριές και πολιτική βούληση υπάρχει».
Εκτίμησε ότι δεν υπάρχουν τεχνικά ζητήματα που θα μας οδηγούσαν σε καθυστερήσεις, σημείωσε ότι η μεταμνημονιακή εποπτεία θα γίνει με βάση τους όρους που περιγράφονται στο καταστατικό του ESM και του ΔΝΤ και θα προσομοιάζει σε πολύ μεγάλο βαθμό με αυτή που υπάρχει για τις υπόλοιπες χώρες που εξήλθαν από πρόγραμμα.
Υπογράμμισε δε, πως «αν η δημοσιονομική πορεία της χώρας το επιτρέψει, θα μπορούσαμε αργότερα να λάβουμε μέτρα για τη χαλάρωση πολιτικών λιτότητας».
Σχολιάζοντας το αίτημα της Φ. Γεννηματά για εκλογές τώρα, είπε ότι υπάρχει μια "πολύ μεγάλη αντίφαση" ανάμεσα σε αυτό το αίτημα και εκείνο που είχε θέσει πριν από λίγο καιρό για αναθεώρηση του Συντάγματος, εκτιμώντας ότι αυτή η κίνηση της κ. Γεννηματά «εντάσσεται προφανώς σε μια πολιτική της επιλογή να στρίψει προς την κατεύθυνση της υποστήριξης της ΝΔ, προφανώς υποχωρώντας και στις πιέσεις που της ασκεί στο κόμμα της ο κ. Βενιζέλος και ο κ. Λοβέρδος».
Αφού ανέφερε ότι δεν κατανοεί αυτή την πολιτική λογική, πρόσθεσε ότι τέτοια πολιτική εξέλιξη θα ήταν απολύτως παράλογη αυτή τη στιγμή που «βρισκόμαστε στην τελική ευθεία και τη διαπραγμάτευση για την έξοδο από το πρόγραμμα».
Τόνισε ακόμη ότι «η κυβέρνηση διαπραγματεύεται για την έξοδο από το πρόγραμμα με πολύ συγκεκριμένους όρους που ούτως ή άλλως είχαν τεθεί και στην κρίση του λαού το 2015», αλλά και πως δεν υπάρχουν ανατροπές σε σχέση με αυτά που γνωρίζαμε ότι θα γίνουν, παρά μόνο προς το καλύτερο, δεδομένου ότι «έχει βελτιωθεί κατά πολύ η κατάσταση της οικονομίας και οι όροι που διαπραγματευόμαστε για την έξοδο από το πρόγραμμα».
Κληθείς να απαντήσει στο εάν ο κ. Μαρινάκης είναι ο "καθοδηγητής" του κ Μητσοτάκη, ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι «αρκεί να ρίξει κανείς μια ματιά στις εφημερίδες του κ. Μαρινάκη οι οποίες δίνουν τον τόνο και στην ουσία στρώνουν το χαλί στη ΝΔ σε μια σειρά από ζητήματα είτε πρόκειται για διάφορα ψευδή και συκοφαντικά δημοσιεύματα που παρουσιάζουν δήθεν "σκάνδαλα", είτε πρόκειται με τη στενή έννοια για την πολιτική γραμμή, την οποία στη συνέχεια ξεσηκώνει ο κ. Μητσοτάκης».
Περαιτέρω, έκανε αναφορά στο θέμα των δυο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία, λέγοντας ότι «δεν ξεχνάμε τους δύο στρατιωτικούς μας», συμπληρώνοντας ότι δεν υπάρχει κάποιο νεότερο και η κυβέρνηση έχει κάνει ό,τι περνά απ' το χέρι της και συνεχίζει να πιέζει, αναμένοντας τις εξελίξεις στο πλαίσιο της τουρκικής δικαιοσύνης.
Κατά τον ίδιο, η Τουρκία είχε αποφασίσει να αξιοποιήσει το ζήτημα για πολιτικούς λόγους και δεν θα της βγει σε καλό, καθώς «η κίνηση της την απομονώνει περαιτέρω στο πεδίο των διεθνών σχέσεων».
Αναφορικά με το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, ενόψει και της συνάντηση Κοτζιά-Ντιμιτρόφ-Νίμιτς στις 12 Μαΐου στην Αθήνα, τόνισε ότι «χρειάζεται μια συμφωνία που θα περιγράφει με σαφήνεια τα βήματα της επίλυσης», αλλά και ότι «προϋπόθεση για την επίλυση του ζητήματος είναι να δεχτεί η ΠΓΔΜ την υποχρέωση αλλαγής της συνταγματικής της ονομασίας».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης