Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ευρωζώνη: Συνεχίστηκε η άνοδος του επιχειρηματικού κλίματος τον Απρίλιο 2018 - Στις 55,1 μονάδες ο PMI

Ευρωζώνη: Συνεχίστηκε η άνοδος του επιχειρηματικού κλίματος τον Απρίλιο 2018 - Στις 55,1 μονάδες ο PMI
Η ανάπτυξη τόσο του μεταποιητικού κλάδου όσο και του κλάδου υπηρεσιών για την Ευρωζώνη παρέμεινε ενισχυμένη
Με ισχυρούς ρυθμούς συνεχίστηκε η άνοδος του επιχειρηματικού κλίματος στην Ευρωζώνη για τον Απρίλιο του 2018, σύμφωνα με τα σημερινά (4/5) στοιχεία της Markit, καθώς τόσο μεταποιητικός κλάδος όσο και ο κλάδος υπηρεσιών παρέμειναν σε θετικό έδαφος.
Ειδικότερα, ο σύνθετος δείκτης PMI διαμορφώθηκε στις 55,1 μονάδες, έναντι 55,2 μονάδων τον Μάρτιο 2018, με τα αποτελέσματα να αποδεικνύονται ελαφρώς κατώτερα σε σύγκριση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Παράλληλα, αξίζει να σημειωθεί ότι το επιχειρηματικό κλίμα της Ευρωζώνης παρέμεινε σε θετικό έδαφος για 58ο συνεχόμενο μήνα, ενώ βρίσκεται υψηλότερα σε σύγκριση με τον μέσο όρο των 54ων μονάδων.
Ωστόσο, ο δείκτης συνέχισε την πτωτική του τάση μετά τα πολυετή υψηλά επίπεδα στην έναρξη του έτους, με τον δείκτη να καταγράφει την ασθενέσθερη άνοδο από τον Ιανουάριο του 2017.
Η επιβράδυνση του κλάδου υπηρεσιών, η οποία ήταν η μεγαλύτερη των τελευταίων οκτώ μηνών, αντιστάθμισε την επιτάχυνση που σημειώθηκε στον μεταποιητικό κλάδο, ενώ οι νέες παραγγελίες αυξήθηκαν με τους ασθενέσθερους ρυθμούς των τελευταίων 15 μηνών.
Η σταθερή άνοδος των νέων εργασιών οδήγησε τις επιχειρήσεις στο να αυξήσουν τη στελέχωσή τους, με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας να επεκτείνεται για 42ο συνεχόμενο μήνα.
Επιπλέον, η απασχόληση αυξήθηκε σε όλες τις χώρες που συμμετέχουν στην έρευνα της Markit, με εξαίρεση την Ισπανία, η οποία σημείωσε επιβράδυνση στον σχετικό τομέα.
Μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης, η Ιρλανδία κατέγραψε τη μεγαλύτερη επέκταση, με τον δείκτη PMI να διαμορφώνεται στις 57,6 μονάδες, ενώ σε υψηλά δύο μηνών βρέθηκε ο δείκτης στη Γαλλία, και συγκεκριμένα στις 56,9 μονάδες.
Στον αντίποδα, ο σύνθετος δείκτης επιχειρηματικού κλίματος της Γερμανία υποχώρησε σε χαμηλά 19 μηνών και τις 54,6 μονάδες, ενώ σε χαμηλά 15 μηνών βρέθηκε ο δείκτης PMI στην Ιταλία, στις 52,9 μονάδες.
«Τα τελικά νούμερα του PMI επιβεβαίωσαν την απομάκρυνση της ισχυρής ανάπτυξης που είχε η Ευρωζώνη κατά το τρέχον έτος», ανέφερε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Markit, Chris Williamson, για να προσθέσει εν συνεχεία ότι «ο βασικός δείκτης υποχώρησε από τα υψηλά των εντεκάμιση ετών τον Ιανουάριο, σε χαμηλά δεκαπέντε μηνών τον Απρίλιο».
«Αν και η επέκταση που σημείωσε ο PMI τον Απρίλιο είναι απογοητευτική σε σύγκριση με τα υψηλά επίπεδα που είδαμε στην έναρξη του έτους, η έρευνα παραμένει ενδεικτική ότι η οικονομία της Ευρωζώνης αναπτύχθηκε με ισχυρούς τριμηνιαίους ρυθμούς της τράξεως του 0,5% με 0,6%», πρόσθεσε ο Williamson.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης