Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Στο supervisory board του SSM για το stress test έγινε αναφορά στις μελλοντικές αυξήσεις κεφαλαίου στις ελληνικές τράπεζες

Στο supervisory board του SSM για το stress test έγινε αναφορά στις μελλοντικές αυξήσεις κεφαλαίου στις ελληνικές τράπεζες
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το αποτέλεσμα του stress tests δίνει πίστωση χρόνου στις ελληνικές τράπεζες υπό καθεστώς ομαλότητας να αναζητήσουν κεφάλαια, να εξυγιάνουν τους ισολογισμούς τους
Μπορεί στο supervisory board στο διοικητικό συμβούλιο του SSM του Μόνιμου Εποπτικού Μηχανισμού των Ευρωπαϊκών Τραπεζών να πραγματοποιείται με όρους εμπιστευτικότητας…ωστόσο πολύ καλά ενημερωμένη τραπεζική πηγή αναφέρει ότι «στο διοικητικό συμβούλιο του SSM που συνεδριάζει με επίκεντρο τα stress tests των ελληνικών τραπεζών εξετάστηκαν και οι μελλοντικές επιλογές κεφαλαιακής ενίσχυσης στις ελληνικές τράπεζες και μεταξύ άλλων αναφέρθηκαν και οι αυξήσεις κεφαλαίου»
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το αποτέλεσμα του stress tests δίνει πίστωση χρόνου στις ελληνικές τράπεζες υπό καθεστώς ομαλότητας να αναζητήσουν κεφάλαια, να εξυγιάνουν τους ισολογισμούς τους από τα προβληματικά ανοίγματα.
Το δεύτερο εξάμηνο του 2018 θα είναι έτος κεφαλαιακών ενισχύσεων μέσω έκδοσης ομολογιακών tier 2 ή υβριδικών.
Το α΄ 6μηνο του 2019 θα είναι έτος αυξήσεων κεφαλαίου για τις ελληνικές τράπεζες μεταξύ άλλων γιατί πρέπει να διαθέτουν πολύ ισχυρά κεφαλαιακά αποθέματα ώστε να μειώσουν κάτω από 10% έως το 2022 τα προβληματικά ανοίγματα NPEs.
Το 2019 τα NPEs θα έχουν υποχωρήσει στα 64 δισεκ. και το 2022 θα πρέπει να έχουν μειωθεί στα 18 – 20 δισεκ. για να επιτευχθούν οι στόχοι αυτοί όταν ο δείκτης κάλυψης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων με προβλέψεις – coverage ratio NPEs – είναι στο 52% την τρέχουσα περίοδο οι τράπεζες χρειάζονται κεφάλαια, περισσότερα κεφάλαια.

Πλήρως προεξοφλημένο το αποτέλεσμα των stress tests

Τα αποτελέσματα του stress tests θα ανακοινωθούν στις 5 Μαΐου 2018 ημέρα Σάββατο και ώρα 11 το πρωί.
Τα αποτελέσματα ειδικά του δυσμενούς σεναρίου του stress tests που είναι το πιο ουσιώδες στοιχείο έχει παρουσιαστεί ήδη από το bankingnews αναλυτικότατα και πολύ έγκαιρα.
Alpha bank 9,5% core tier 1 στο δυσμενές σενάριο
Εθνική 6,9% core tier 1 στο δυσμενές σενάριο
Eurobank 6,8% με 6,75% core tier 1 στο δυσμενές σενάριο
Πειραιώς 5,9% core tier 1 στο δυσμενές σενάριο

Με όρους συνολικής κεφαλαιακής επάρκειας – total capital ratio – στο δυσμενές σενάριο του stress tests η Alpha bank και η Eurobank ισοβαθμούν περίπου με την Alpha bank στο 9,5% και την Eurobank 9,25%.
Η Εθνική στο 6,9% και η Πειραιώς στο 5,9%.
H ισοβαθμία της Alpha bank με την Eurobank στο stress tests στα συνολικά κεφάλαια θα κινήσει την περιέργεια αλλά έχει λογική γιατί η Eurobank προσθέτει στα κεφάλαια της και τα 950 εκατ ομολογιακό tier 2 που προήλθε από την μετατροπή των προνομιούχων μετοχών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης