Τελευταία Νέα
Διεθνή

Handelsblatt: Πώς ο Trump κατόρθωσε με την εμπορική πολιτική του να διαιρέσει την Ευρώπη

Handelsblatt: Πώς ο Trump κατόρθωσε με την εμπορική πολιτική του να διαιρέσει την Ευρώπη
Γαλλία και Γερμανία αντέδρασαν με εντελώς διαφορετικό τρόπο στους δασμούς των ΗΠΑ σε χάλυβα και αλουμίνιο
Την εκτίμηση ότι η απόφαση του Donald Trump να επιβάλει δασμούς στις εισαγωγές αλουμινίου και χάλυβα έχει κατορθώσει να διαιρέσει την Ευρώπη, εκφράζει σε άρθρο της η αγγλική έκδοση της γερμανικής οικονομικής εφημερίδας, Handelsblatt.
Όπως τονίζεται στο άρθρο οι διαφορετικές απαντήσεις στην ανακοίνωση ότι οι ΗΠΑ θα καθυστερήσουν τα τιμολόγια κατά ένα μήνα - μετά την έναρξη ισχύος τους την 1η Μαΐου 2018  - έδειξαν ότι υπάρχουν ρωγμές μεταξύ της Γερμανίας και της Γαλλίας αλλά και μεταξύ Βερολίνου και Κομισιόν, για τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να αντιμετωπιστεί η όλη υπόθεση.
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Peter Altmaier, στενός σύμμαχος της καγκελαρίου Merkel, δήλωσε ότι η ΕΕ πρέπει να κάνει παραχωρήσεις προσφέροντας στις ΗΠΑ μια ευρεία εμπορική συμφωνία με περικοπές των δασμών για βιομηχανικά προϊόντα.
Αλλά η Γαλλία, ο στενότερος σύμμαχος της Γερμανίας, κατέστησε σαφές ότι διαφωνεί με την ιδέα μίας αναθεώρησης της εμπορικής συμφωνίας ΗΠΑ – Ευρώπης (TTIP).
Οι αξιωματούχοι της γαλλικής κυβέρνησης υποστήριξαν ότι τυχόν νέες  διαπραγματεύσεις θα πρέπει να αφορούν τη γαλλική πρόσβαση στην αμερικανική αγορά γεωργικών προϊόντων και θα επιτρέπουν στις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις να υποβάλλουν προσφορές για δημόσιες συμβάσεις των ΗΠΑ - οι όροι που ο κ. Trump είναι απίθανο να αποδεχθεί.
Ο Γάλλος πρόεδρος, ο οποίος παρά τη «χρήση» της γοητείας του κατά την επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον την περασμένη εβδομάδα απέτυχε να αμβλύνει την μαχητική στάση του Trump, ενώ δηλώνει αντίθετος στην έναρξη συνομιλιών για θέματα εμπορίου.
Σύμφωνα με τους Γάλλους αξιωματούχους, ο υπουργός Οικονομικών Bruno Le Maire και ο κ. Altmaier ήταν σε συνεχή επαφή προκειμένου να εξασφαλίσουν ότι η ΕΕ θα είχε μία κοινή γραμμή απέναντι στην Ουάσιγκτον.
Εάν, όμως, κάποιος εξετάσει τα διαφορετικά στοιχεία του εμπορίου μεταξύ ΗΠΑ και Γαλλίας και ΗΠΑ και Γερμανίας, θα κατανοήσει και τις διαφορές που χωρίζουν Βερολίνο και Παρίσι.
Η Γερμανία διαθέτει εμπορικό πλεόνασμα ύψους 50 δισ. ευρώ (περίπου 60 δισ. δολ.) με τις ΗΠΑ, ενώ η Γαλλία έχει ισοσκελισμένο εμπορικό ισοζύγιο με την Ουάσιγκτον.
εξάγει. Ο όγκος των γαλλικών εξαγωγών στις ΗΠΑ φθάνει στα 34 δισ. ευρώ, δηλαδή είναι μικρότερος από το 1/3 των αντίστοιχων γερμανικών εξαγωγών.
Η εμπιστοσύνη του Βερολίνου στο εμπόριο με τις ΗΠΑ θέτει σε αμφισβήτηση όχι μόνο τη Γαλλία, αλλά και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και πολλά κράτη μέλη.
«Ως μακροχρόνιος εταίρος και φίλος των ΗΠΑ, δεν θα διαπραγματευτούμε υπό απειλή», ανέφερε η Επιτροπή, σε ανακοίνωση στην οποία ζητούσε μόνιμη απαλλαγή για το σύνολο της Ένωσης από τους δασμούς των ΗΠΑ.
Η ΕΕ φοβάται ότι ο πραγματικός στόχος του κ. Trump είναι να υπονομεύσει τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ) προκειμένου να διεκδικήσει αμερικανικά συμφέροντα μέσω διμερών συμφωνιών.
Ο Αμερικανός υπουργός Εμπορίου, Wilbur Ross καλεί την ΕΕ και τις άλλες χώρες να επιβάλλουν εθελοντικά όρια στις εξαγωγές αλουμινίου προς τις ΗΠΑ.
Η ΕΕ λέει ότι αυτές οι ποσοστώσεις θα ήταν απαράδεκτες, υποστηρίζοντας ότι οι κανόνες του ΠΟΕ δεν τις επιτρέπουν.
Ο κ. Daniel Caspary, Γερμανός ευρωβουλευτής, τόνισε ότι η προσφορά μιας δασμολογικής συμφωνίας ήταν ένα εργαλείο για τη διάσπαση της ΕΕ.
«Η Γερμανία θα μπορούσε να ζήσει μαζί της, αλλά η Γαλλία όχι», υποστήριξε.
Την ίδια ώρα οι Γερμανοί επιχειρηματίες δεν είναι ικανοποιημένοι.
«Ο πρόεδρος των ΗΠΑ διακινδυνεύει την κλιμάκωση μιας εμπορικής διαφωνίας σε παγκόσμια κλίμακα και ένα κύμα προστατευτικών αντιμέτρων», προειδοποίησε ο Dieter Kempf, επικεφαλής της Ομοσπονδίας Γερμανικής Βιομηχανίας (BDI).
Ο Clemens Fuest, επικεφαλής του Ινστιτούτου Οικονομικής Έρευνας Ifo, προειδοποίησε ότι οι ΗΠΑ θα υποστούν μεγαλύτερες απώλειες από τη Γερμανία, ακόμη και αν καταλήξουν να επιβάλλουν δασμούς σε όλες τις εισαγωγές.
Ωστόσο, παρότρυνε τη Γερμανία και τη Γαλλία να μιλήσουν με μία φωνή: «Και οι δύο χώρες θα εξυπηρετηθούν καλύτερα προσπαθώντας πρώτα να βρουν μια πραγματικά κοινή γραμμή και στη συνέχεια να διαπραγματευτούν με τις ΗΠΑ».
Πρόσθεσε ότι οι δασμοί των ΗΠΑ αποτελούν επίσης ευρύτερο κίνδυνο, καθώς το διεθνές σύστημα συναλλαγών αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη κρίση του εδώ και δεκαετίες.
«Θα γίνει πραγματικά απειλητικό εάν περισσότερες χώρες ενταχθούν σε έναν  εμπορικό πόλεμο, για παράδειγμα η Κίνα.
Τότε η ευημερία μας θα βρεθεί πράγματι σε κίνδυνο», εκτίμησε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης