Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Γιατί η Τουρκία αγωνιά για την απόκτηση αντιαεροπορικών συστημάτων

Γιατί η Τουρκία αγωνιά για την απόκτηση αντιαεροπορικών συστημάτων

Αιτία ο αποδεκατισμός των έμπειρων Τούρκων πιλότων.
Όπως είχαμε γράψει πριν λίγο καιρό, (βλ. «Πόσο έτοιμη επιχειρησιακά είναι η Τουρκική Πολεμική Αεροπορία σήμερα;») ο κίνδυνος ενός ατυχήματος στο Αιγαίο μπορεί να προκληθεί από το γεγονός ότι η τουρκική αεροπορία, παρά  την εικόνα  της παντοδυναμίας που προσπαθεί να δείξει, αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα ιδιαίτερα από το γεγονός ότι οι πιο έμπειροι πιλότοι βρίσκονται στην φυλακή.
Κατά συνέπεια μια χώρα που ρίχνει τους πιλότους στη φυλακή δεν πετά απλώς χρήματα από το παράθυρο, αλλά καταστρέφει και ένα εξαιρετικά πολύτιμο εθνικό κεφάλαιο.Τα προβλήματα ξεκίνησαν με το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016 για ανατροπή του Erdogan.
Διώχθηκαν εκατοντάδες ανώτατοι αξιωματικοί, αλλά και πάνω από 300 πιλότοι μαχητικών. Έτσι οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις έπαψαν να αποτελούν πολιτική απειλή για τον Ερντογάν η αυταρχική εξουσία του οποίου ενισχύθηκε, αλλά γέννησε και ένα μεγάλο ερώτημα: ποιος θα πετά τα τουρκικά F-16;

Πόσο έτοιμη επιχειρησιακά είναι η Τουρκική Πολεμική Αεροπορία σήμερα;
Η τουρκική κυβέρνηση ζήτησε βοήθεια στο εξωτερικό, αλλά η Ουάσινγκτον αρνήθηκε να παραχωρήσει εκπαιδευτές ιπταμένων, αν και Τούρκοι πιλότοι λαμβάνουν βασική εκπαίδευση ιπταμένου στις ΗΠΑ. Η Τουρκία ζήτησε βοήθεια από το Πακιστάν και υπό την απειλή αφαίρεσης της άδειας χειριστή, υποχρέωσε 330 πρώην πιλότους μαχητικών να επιστρέψουν στην πολεμική Αεροπορία για θητεία τεσσάρων ετών.
«Ως αποτέλεσμα του πραξικοπήματος και της συνακόλουθης μείωσης του αριθμού των πιλότων δημιουργήθηκε η ανάγκη για αντιαεροπορικά συστήματα», αναφέρει ο Τούρκος αναλυτής Verda Özer. «Αυτός είναι ο λόγος της αγοράς των S-400».

Αποτέλεσμα εικόνας για s400
Έτσι η Άγκυρα «τρέχει» να αγοράσει τους ρωσικούς πυραύλους S-400, αυξάνοντας την ένταση με την Ουάσινγκτον, ενώ παράλληλα υπέγραψε συμφωνία με τη γαλλοϊταλική Eurosam για την ανάπτυξη ενός μεγάλου βεληνεκούς αντιαεροπορικού συστήματος. Ποιος, όμως, ο λόγος για την ταυτόχρονη αγορά και του ευρωπαϊκού συστήματος;
Οι S-400 είναι μόνον ημίμετρο λόγω του μικρού αριθμού τους, αλλά κυρίως διότι δεν είναι συμβατοί με τις ΝΑΤΟϊκές υποδομές κι επομένως δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποτελεσματικά έναντι πυραυλικών απειλών. Γι αυτό το λόγο ο Verda Özer υποστηρίζει πως η Τουρκία χρειάζεται δύο συστήματα, τους πυραύλους S-400 κατά αεροσκαφών και αυτούς της Eurosam για αντιπυραυλική άμυνα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης