Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Η δικαστική δικαίωση της Ολυμπιακής Τεχνικής αυξάνει την αξία του Πόρτο Καρράς στα 467 εκατ.

Η δικαστική δικαίωση της Ολυμπιακής Τεχνικής αυξάνει την αξία του Πόρτο Καρράς στα 467 εκατ.
Μετά την, αμετάκλητη, δικαστική απόφαση, είναι πλέον ανοικτός ο δρόμος για την ανάπτυξη της οικιστικού προγράμματος στο συγκρότημα του Πόρτο Καρράς
Εντυπωσιακή αύξηση της αξίας του ξενοδοχειακού συγκροτήματος του Πόρτο Καρράς καταγράφεται στα αποτελέσματα χρήσης 2017 της Ολυμπιακής Τεχνικής.
Η αύξηση σύμφωνα με τη διοίκηση της εταιρείας, οφείλεται στην οριστικοποίηση της οικοδομικής άδειας για ανέγερση 526 κτιρίων με χρήση κατοικίας στο συγκρότημα Πόρτο Καρράς, με την έκδοση της απόφασης του Διοικητικού Εφετείου Θεσσαλονίκης με την οποία απορρίφθηκε αίτηση ακύρωσης που άσκησε ο Γενικός Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας Θράκης και η οποία πρόσφατα ανακοινώθηκε από την εισηγμένη.
Πιο αναλυτικά στις λογιστικές καταστάσεις χρήσης 2017 αναφέρεται: Η Διοίκηση του Ομίλου και με γνώμονα την εμφάνιση και απεικόνιση των Οικονομικών της Καταστάσεων με την μέγιστη δυνατή πληρότητα και ακρίβεια, αποφάσισε την προαναφερόμενη προσαρμογή στην τρέχουσα αξία των ακινήτων του συγκροτήματος ΠΟΡΤΟ ΚΑΡΡΑΣ, με σκοπό να παράσχει την πλέον αντικειμενική και ουσιαστική πληροφόρηση στους μετόχους της, μέσω αποτύπωσης στις χρηματοοικονομικές καταστάσεις του 2017 των πραγματικών αξιών των ακινήτων αυτών.
Κατόπιν αυτών, ο Όμιλος ανέθεσε στην εκτιμητική εταιρεία «DANOS INTERNATIONAL PROPERTY CONSULTANS & VALUERS» μέλος της BNP PARIBAS REAL ESTATE την εκτίμηση του συνόλου του συγκροτήματος ΠΟΡΤΟ ΚΑΡΡΑΣ.
Με βάση τα αποτελέσματα της ως άνω εκτίμησης ως και την εκτίμηση της Διοίκησης του Ομίλου για τις παραδοχές που τις συνοδεύουν, προέκυψαν τα ακόλουθα αποτελέσματα:
-Η ακίνητη περιουσία του συγκροτήματος ΠΟΡΤΟ ΚΑΡΡΑΣ ιδιοκτησίας της ομώνυμης θυγατρικής της εταιρείας εκτιμήθηκε σε αξία 467,4 εκατ. ευρώ την 31/12/2017, αυξημένη κατά 74,7 εκατ. ευρώ έναντι της αντίστοιχης εκτίμησης της 31/12/2016.
Η αύξηση αυτή κατά κύριο λόγο οφείλεται στην οριστικοποίηση της υπ.αρ.199/2010 οικοδομικής άδειας για ανέγερση 526 κτιρίων με χρήση κατοικίας στο συγκρότημα Πόρτο Καρράς, με την έκδοση της απόφασης του Διοικητικού Εφετείου Θεσσαλονίκης με την οποία απορρίφθηκε αίτηση ακύρωσης που άσκησε ο Γενικός Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας Θράκης κατά της απόφασης της 8ης Συνεδρίασης της 4ης/8/2015 του Συμβουλίου Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων (ΣΥ.ΠΟ.Θ.Α.) της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής .
-Μετά από αυτή την, αμετάκλητη, δικαστική απόφαση, είναι πλέον ανοικτός ο δρόμος για την ανάπτυξη της οικιστικού προγράμματος της εταιρείας στο συγκρότημα του Πόρτο Καρράς που, σε συνδυασμό με τις υφιστάμενες αλλά και τις προβλεπόμενες ξενοδοχειακές και λοιπές τουριστικές εγκαταστάσεις του και το καταπληκτικό φυσικό περιβάλλον του θα δημιουργήσουν ένα παγκόσμιας ακτινοβολίας τουριστικό – παραθεριστικό συγκρότημα, αλλά και τόπο μόνιμης κατοικίας για ανθρώπους από όλο τον κόσμο.
-Ο προσδιορισμός των προαναφερομένων αξιών προέκυψε από τη χρήση συντελεστών βαρύτητας επί δύο διαφορετικών μεθόδων εκτίμησης, που χρησιμοποίησε η ανεξάρτητη εκτιμητική εταιρεία, ήτοι της μεθόδου των μελλοντικών εσόδων και της μεθόδου του Κόστους Αντικατάστασης (DRC).
Λόγω μη αντικειμενικών και συγκρίσιμων στοιχείων στην ευρύτερη περιοχή, δεν χρησιμοποιήθηκε η μέθοδος των συγκρίσιμων τιμών.
Σε επίπεδο αποτελεσμάτων, ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών της χρήσης που έληξε την 31/12/2017 ανήλθε στο ποσό των 22,01 εκατ. ευρώ έναντι 28,92 εκατ. ευρώ της προηγούμενης αντίστοιχης χρήσης 2016, μειωμένος κατά -23,88%.
Η μείωση προέρχεται κατά κύριο λόγο από τον κατασκευαστικό κλάδο ο οποίος μειώθηκε κατά 99.86% καθόσον τα έργα που έχει αναλάβει ο όμιλος ολοκληρώθηκαν το 2016.
Επίσης μείωση εμφανίζει ο κλάδος της διαχείρισης Μαρινών κατά 8,16%.
Σε αντίθεση ο ξενοδοχειακός κλάδος σημείωσε αύξηση κατά 12,38%,ο κλάδος Καζίνο σημείωσε επίσης αύξηση κατά 4,17% και ο κλάδος των κρασιών αύξηση κατά 1,50%.  
Τα ενοποιημένα λειτουργικά αποτελέσματα (προ φόρων, χρηματοδοτικών επενδυτικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων - EBITDA) της κλειόμενης χρήσης 2017 ήταν ζημιογόνα κατά - 5,18 εκατ. ευρώ έναντι κερδών 3,43 εκατ. της αντίστοιχης περιόδου 2016.
Τα Ενοποιημένα αποτελέσματα μετά από φόρους της χρήσης 2017 διαμορφώθηκαν και αυτά ζημιογόνα κατά 16,12 εκατ. ευρώ έναντι επίσης ζημιών ύψους 8,16 εκατ. ευρώ για την συγκριτική χρήση.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης