Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Goldman Sachs: Οι παγίδες που κρύβονται στη συνεχιζόμενη αύξηση των τιμών πετρελαίου

Goldman Sachs: Οι παγίδες που κρύβονται στη συνεχιζόμενη αύξηση των τιμών πετρελαίου
Αισιόδοξη για το πετρέλαιο δηλώνει η Goldman Sachs, τονίζοντας, όμως, ότι οι επενδυτές θα πρέπει να μην γίνουν ριψοκίνδυνοι
Η αύξηση της τιμής του πετρελαίου είναι κάτι εξαιρετικό για τον ΟΠΕΚ και για τους εξαγωγούς πετρελαίου, για τους παραγωγούς shale πετρελαίου στις ΗΠΑ και για τα σχέδιά τους σε ό,τι αφορά της δαπάνες για αύξηση της παραγωγής τους (ή τουλάχιστον για επαναγορά μετοχών) και φυσικά για όσους έχουν long τοποθετήσεις σε ενεργειακές μετοχές.
Είναι κάτι λιγότερο υπέροχο για όλα τα άλλα και έχει ορισμένες αρνητικές συνέπειες, όπως για παράδειγμα η αύξηση των περιθωρίων κόστους και η μείωση των καταναλωτικών δαπανών.
Με απλά λόγια μεταφέρει πλούτο από αυτούς που εισάγουν πετρέλαιο σε αυτούς που εξάγουν και ευνοεί τις μετοχές εις βάρος της οικονομίας.
Αυτές οι συνέπειες έχουν αρχίσει να ανησυχούν τους πελάτες της Goldman Sachs, όπως αποκαλύπτει ο David Kostin, στην εβδομαδιαία ανάλυσή του, ο οποίος υποστηρίζει ότι οι υψηλότερες τιμές πετρελαίου «θα έχει μόνο μικρή επίπτωση στα κέρδη ανά μετοχή του S&P 500», καθώς η ώθηση στα κέρδη ανά μετοχή του κλάδου ενέργειας «διαγράφεται από τις πιέσεις στο περιθώριο κέρδους και στις πιο αδύναμες καταναλωτικές δαπάνες».
Ο κορυφαίος αναλυτής της Goldman υπενθυμίζει ακόμη ότι ο αμερικανικός χρηματοοικονομικός όμιλος είναι ιδιαίτερα αισιόδοξος για το πετρέλαιο σε βραχυχρόνιο ορίζοντα (λόγω και γεωπολιτικών θεμάτων), αλλά καθίσταται «ουδέτερος» σε μακροχρόνιο διάστημα.
«Το πετρέλαιο έχει φθάσει στα 75 δολάρια το βαρέλι από 45 δολάρια που ήταν το 2017.
Η ομάδα των ειδικών μας στα εμπορεύματα αναμένει ότι η τιμή θα φθάσει στα 83 δολάρια το επόμενο 3μηνο και θα υποχωρήσει στα 78 δολάρια το 2018».
Εν τω μεταξύ, όσον αφορά τον αντίκτυπο της αύξησης των τιμών του πετρελαίου στα ενεργειακά αποθέματα, η απάντηση είναι επίσης διαφοροποιημένη, καθώς οι εταιρείες ενέργειας σημείωσαν άνοδο κατά 11% τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, ξεπερνώντας κατά πολύ την αύξηση + 1% του S & P 500, και η πειθαρχία του κεφαλαίου, ο κίνδυνος είναι ότι «η επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης αποτελεί κίνδυνο για τον κλάδο και η τοποθέτηση και η αποτίμηση είναι λιγότερο επιτακτικές από ό, τι πολλοί αναμένουν».
Η Goldman αναμένει αύξηση των τιμών του πετρελαίου τους επόμενους 3 μήνες πριν από την εξασθένιση 12 μηνών:
«Η συγχρονισμένη ανάκαμψη της παγκόσμιας ανάπτυξης ήταν συγχρονισμένη το 2017  και ενίσχυσε τη ζήτηση πετρελαίου.
Ταυτόχρονα, η μείωση της παραγωγής από τον ΟΠΕΚ, τη Βενεζουέλα και τον αμερικανικό shale πετρέλαιο έχει περιορίσει την προσφορά.
Με βάση τα δεδομένα παρακολούθησης, τα αποθέματα έχουν εξομαλυνθεί και βρίσκονται χαμηλότερα από τον μέσο όρο της τελευταίας 5ετίας.
Οι ειδικοί προβλέπουν τιμή για το Brent το επόμενο 12μηνο στα 75 δολάρια, αλλά υπάρχουν ανοδικοί κίνδυνοι, με δεδομένη την κλιμάκωση της έντασης στη Μ. Ανατολή.
Το Brent εκτιμάται ότι θα διαπραγματεύεται τουλάχιστον στα 69 δολάρια – κατά μέσο όρο.

https://www.zerohedge.com/sites/default/files/inline-images/most%20exposed%20to%20energy.jpg?itok=Q1uc3-u4

Επιστρέφοντας στις κύριες ανησυχίες που εξέφρασαν οι πελάτες της Goldman, και συγκεκριμένα ο αντίκτυπος των τιμών του πετρελαίου στον S & P και την ευρύτερη οικονομία, ο Kostin πιστεύει ότι αυτές θα είναι αμελητέες, υποστηρίζοντας ότι: κάθε αύξηση 10 δολ. στη μέση τιμή του πετρελαίου προσθέστε περίπου ένα δολ. στα κέρδη ανά μετοχή του S&P 500.
Αυτό όμως αντισταθμίζεται από το υψηλότερο κόστος εισροής ενέργειας το οποίο σταθμίζει τα περιθώρια κέρδους των επιχειρήσεων σε άλλους τομείς.
Επιπλέον, όπως επεσήμανε πρόσφατα ο Joe Lavorgna, κάθε εκατοστιαία αύξηση των τιμών βενζίνης μειώνει την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών κατά ΈΝΑ δισεκατομμύριο δολάρια.
Οι υψηλότερες τιμές πετρελαίου θα πρέπει να έχουν ελάχιστη επίδραση στο σύνολο των κερδών ανά μετοχή του S&P 500.
Οι επιχειρήσεις ενέργειας είναι αυτές που ωφελούνται τα μέγιστα, όπως είναι φυσικό.
Οι επιχειρήσεις ενέργειας είναι οι σαφείς δικαιούχοι των υψηλότερων τιμών του πετρελαίου.
Από την άλλη πλευρά, το υψηλότερο κόστος εισροής ενέργειας επηρεάζει τα περιθώρια κέρδους των επιχειρήσεων σε άλλους τομείς.
Το κόστος εισροών ενέργειας ισοδυναμεί με το 1,6% των εσόδων της ιδιωτικής βιομηχανίας των ΗΠΑ.
Οι υψηλότερες τιμές βενζίνης μειώνουν επίσης το διαθέσιμο εισόδημα των καταναλωτών και επιβαρύνουν τις δαπάνες.
Βασικά, οι εισροές ενέργειας αποτελούν το μεγαλύτερο μερίδιο των εσόδων για τις βιομηχανίες μεταφορών και προϊόντων χαρτιού.
Με τους επενδυτές να έχουν εστιάσει στα υψηλά περιθώρια κέρδους S&P 500, ο αυξητικός πληθωρισμός επί των βασικών προϊόντων θα μπορούσε να αποτελέσει κίνδυνο για τις επιχειρήσεις αυτών των βιομηχανιών.
Στο επίπεδο των αποθεμάτων, οι αναλυτές της GS εντόπισαν 35 μετοχές με έκθεση κόστους τουλάχιστον 15% για τα παράγωγα πετρελαίου και το ίδιο το πετρέλαιο.
Από την άποψη αποτιμησης των μετοχών, οι βιομηχανίες που αντιμετωπίζουν προβλήματα όπως οι καταναλωτικές υπηρεσίες και η λιανική πώληση έχουν παρουσιάσει τη μεγαλύτερη αρνητική ευαισθησία στις τιμές του πετρελαίου.

https://www.zerohedge.com/sites/default/files/inline-images/energy%20gap.jpg?itok=3OIuml06

Ο Kostin κάνει μια άλλη αξιοσημείωτη παρατήρηση: ενώ οι μετοχές του ενεργειακού τομέα συσχετίστηκαν στενά με τις τιμές του αργού πετρελαίου το 2017, οι αποδόσεις στην ενέργεια αποκλίνουν σημαντικά σε σύγκριση με την περίοδο της κρίσης.
Αυτό φαίνεται στο παρακάτω διάγραμμα.
Ο Kostin αποδίδει αυτή την εξέλιξη της χαμηλής απόδοσης στην προτίμηση των επενδυτών για μετοχές ανάπτυξης το 2017, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα τις προσδοκίες ενός ανώτατου ορίου στις μακροπρόθεσμες τιμές του πετρελαίου που θα περιόριζαν τις προοπτικές ανάπτυξης των εταιρειών ενέργειας.
Ένα άλλο ερώτημα είναι αυτό που συμβαίνει στη συνέχεια: η συσσώρευση ενεργειακών αποθεμάτων και η «κάλυψη» της συσχέτισής τους συνεπάγεται την εύλογη αξία ή το πετρέλαιο βυθίζεται.

https://www.zerohedge.com/sites/default/files/inline-images/capex%20growth%20energy%20gs.jpg?itok=mirJl7FE

Για να είμαστε σίγουροι, η Goldman παραμένει αισιόδοξη για τις προοπτικές των ενεργειακών εταιρειών.
Οι αναλυτές της Goldman εκτιμούν ότι οι εταιρείες ενέργειας που είναι εισηγμένες στον S&P 500 θα δουν τα κέρδη ανά μετοχή να ενισχύονται 110% το 2018, ενώ ο μέσος όρος των αναλυτών τοποθετεί την αύξηση στο 81%.
Παράλληλα εκτιμούν ότι οι ταμειακές ροές των ενεργειακών εταιρειών θα ενισχυθούν 51%, οι δαπάνες capex κατά 13% και οι ελεύθερες ταμειακές ροές κατά 207%  το 2018.
Οι επαναγορές μετοχών από ενεργειακές εταιρείες έχουν φθάσει στα επτά δισ. δολάρια από την αρχή του 2018, δηλαδή είναι διπλάσιες σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

https://www.zerohedge.com/sites/default/files/inline-images/energy%20overweight%20GS.jpg?itok=MXYQ7wRs

Φυσικά υπάρχουν και κάποιοι κίνδυνοι, όπως αυτός χαλάρωσης του ρυθμού ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας, που θα έπληττε και την πορεία του πετρελαίου.
Ο αναλυτής της Goldman τονίζει ότι οι εκτιμήσεις είναι μεν ιδιαίτερα ευνοϊκές, αλλά οι επενδυτές θα πρέπει να είναι προσεκτικοί και να μην προβούν σε υπερβολικά ριψοκίνδυνες κινήσεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης