Τελευταία Νέα
Διεθνή

Royal Bank of Scotland: Η Τράπεζα της Αγγλίας δε θα προχωρήσει άμεσα σε νέα αύξηση επιτοκίων

Royal Bank of Scotland: Η Τράπεζα της Αγγλίας δε θα προχωρήσει άμεσα σε νέα αύξηση επιτοκίων
Οι αναλυτές της βρετανικής τράπεζας επικαλούνται την επιβράδυνση της οικονομίας για τη σχετική απόφαση της ΒοΕ
Η σημαντική επιβράδυνση της βρετανικής οικονομίας κατά το πρώτο τρίμηνο του 2018, έρχεται να ενισχύσει τα σενάρια προσωρινής παύσης της Τράπεζας της Αγγλίας στη διαδικασία αύξησης των επιτοκίων, σύμφωνα με τους αναλυτές της Royal Bank of Scotland.
Ειδικότερα, όπως ανέφεραν σε σημείωμά τους οι αναλυτές, η τριμηνιαία άνοδος του βρετανικού ΑΕΠ περιορίστηκε στο 0,1%, γεγονός που αποτελεί τον βραδύτερο ρυθμό των τελευταίων πέντε ετών, ενώ είναι πολύ μικρότερο σε σύγκριση με το 0,3% το οποίο αναμενόταν.
«Ωστόσο τα πράγματα δεν ήταν τόσο άσχημα», υπογραμμίζει η RBS, διευκρινίζοντας ότι «η ανάπτυξη στον κλάδο υπηρεσιών, ο οποίος είναι ιδιαίτερα σημαντικός, εκτιμάται στο 0,3%».
Όπως τονίζει η βρετανική τράπεζα, οι βιομηχανίες που σχετίζονται με τους καταναλωτές αισθάνονται ακόμα τον «πόνο» από τις πιέσεις στο εισόδημα των νοικοκυριών, την ίδια στιγμή που τα προβλήματα του λιανικού εμπορίου ενισχύθηκαν με τις κακές καιρικές συνθήκες.
«Μία μεγάλη πτώση της τάξεως του -3,3% στην παραγωγή του κατασκευαστικού κλάδου ήταν αρκετή ώστε να αφαιρέσει 0,2 ποσοστιαίες μονάδες από το βασικό ποσοστό ανάπτυξης», τονίζουν οι αναλυτές, προσθέτοντας παράλληλα ότι «με τον πληθωρισμό να υποχωρεί και την άνοιξη να έρχεται, το δεύτερο τρίμηνο δίνει την προοπτικής καλύτερης εικόνας».
«Εάν οι εκτιμήσεις της αγοράς ληφθούν υπόψην, ο ασθενής ρυθμός ανάπτυξης το πρώτο τρίμηνο έχει μειώσει σημαντικής της προοπτικές αύξησης επιτοκίου τον επόμενο μήνα», τονίζει η RBS, καθώς η πιθανότητα μίας αύξησης ανέρχεται πλέον μόλις στο 25%, έναντι 50% προηγουμένως.
Μάλιστα, τα ασθενή στοιχεία για τον πληθωρισμό και τα ανεπαρκώς αυξανόμενα ποσοστά των μισθών έχουν ήδη επηρεάσει αρνητικά τις προοπτικές μίας αύξησης τον Μάιο, καθώς η πιθανότητα αύξησης βρισκόταν στο 80% πριν από δύο εβδομάδες.
«Δε θα προκαλούσε έκπληξη το γεγονός ότι η Τράπεζα της Αγγλίας υιοθέτησε μία συλλογική προσέγγιση αναμονής και επισκόπησης, προτιμώντας να περιμένει τα αποδεικτικά στοιχεία μίας ανάκαμψης πριν πραγματοποιήσει μία αύξηση», καταλήγουν οι αναλυτές της RBS.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης