Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Η έκπληξη του stress test όχι στο core tier 1 αλλά ότι ισοβαθμούν στα συνολικά κεφάλαια στο δυσμενές σενάριο Eurobank και Alpha

Η έκπληξη του stress test όχι στο core tier 1 αλλά ότι ισοβαθμούν στα συνολικά κεφάλαια στο δυσμενές σενάριο Eurobank και Alpha
H ισοβαθμία της Alpha bank με την Eurobank στο stress tests στα συνολικά κεφάλαια θα κινήσει την περιέργεια αλλά έχει λογική γιατί η Eurobank προσθέτει στα κεφάλαια της και τα 950 εκατ ομολογιακό tier 2
Οι ανακοινώσεις στις 5 Μαίου 2018 και ώρα 11 το πρωί των stress tests έχουν πλήρως προεξοφληθεί.
Το σημαντικότερο στο stress tests είναι προφανώς το δυσμενές σενάριο ή adverse scenario.
Επίσης λογικό είναι το ενδιαφέρον να επικεντρώνεται στον δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας core tier 1 γιατί αυτός είναι ο πραγματικός πυρήνας των καθαρών κεφαλαίων των τραπεζών.
Όμως η έκπληξη στο stress tests θα έρθει από το βασικό σενάριο που ενώ έχει δευτερεύουσα σημασία δείχνει ότι υπάρχει μεγάλο χάσμα μεταξύ βασικού και δυσμενούς σεναρίου καθώς και από τα συνολικά κεφάλαια total capital ratio.

Στο δυσμενές σενάριο των stress tests όπως έχει αποκαλύψει το bankingnews οι επιδόσεις των τραπεζών με όρους δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας core tier 1 είναι οι εξής.

Alpha bank 9,5% core tier 1 στο δυσμενές σενάριο
(Το εύρος που δίνεται για την Alpha bank είναι 9,25% με 9,75% στο δυσμενές σενάριο)
Εθνική 6,9% core tier 1 στο δυσμενές σενάριο
Eurobank 6,8% με 6,75% core tier 1 στο δυσμενές σενάριο
Πειραιώς 5,9% core tier 1 στο δυσμενές σενάριο

Με όρους συνολικής κεφαλαιακής επάρκειας – total capital ratio – στο δυσμενές σενάριο του stress tests η Alpha bank και η Eurobank ισοβαθμούν περίπου με την Alpha bank στο 9,5% και την Eurobank 9,25%.
Η Εθνική στο 6,9% και η Πειραιώς στο 5,9%.
H ισοβαθμία της Alpha bank με την Eurobank στο stress tests στα συνολικά κεφάλαια θα κινήσει την περιέργεια αλλά έχει λογική γιατί η Eurobank προσθέτει στα κεφάλαια της και τα 950 εκατ ομολογιακό tier 2 που προήλθε από την μετατροπή των προνομιούχων μετοχών.
Πάντως Alpha bank και Eurobank οι μετοχές τους ήδη βρίσκονται πάνω από τις τιμές των αυξήσεων κεφαλαίου του 2015, η χρηματιστηριακή αγορά αποτιμάει ορθολογικά όλες τις παραμέτρους.
Το stress tests αποτρέπει την υποχρέωση της άμεσης αύξησης κεφαλαίου με μετοχές.
Ωστόσο είναι βέβαιο ότι οι τράπεζες θα προχωρήσουν σε κινήσεις ενίσχυσης των κεφαλαίων τους μέσω υβριδικών κεφαλαίων ή κατά το πιθανότερο ομολογιακά δάνεια μειωμένης εξασφάλισης tier 2 αρχικά και από τις αρχές του 2019 σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου.
Η Eurobank είναι η μόνη που διαθέτει tier 2 από την μετατροπή των προνομιούχων μετοχών σε ομολογιακό tier 2.
Υπολογίζεται ότι θα εκδοθούν τους προσεχείς μήνες έως 2 δισεκ. ευρώ ομολογιακά tier 2 από τις ελληνικές τράπεζες.
ΕΚΤ και SSM θέλουν οι τράπεζες στην Ευρώπη να έχουν αυξημένα tier 1 και tier 2 ώστε να λειτουργούν ως ανάχωμα για τους καταθέτες.
Στο παρελθόν η ύπαρξη στοιχείων παθητικού LMA όπως ομολογιακά, υβριδικά κ.α. είχαν ως αποτέλεσμα να αποτρέψουν την εμπλοκή καταθετών στην ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών του 2015.
Από το 2019 και ειδικά στο α΄ 4μηνο του 2019 αναμένονται κινήσεις αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης