Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Υπέκυψε στα τραύματά του ο 15χρονος Παλαιστίνιος,ανεβάζοντας σε 42 τα θύματα από τις 30/3 στη Γάζα

Reuters: Υπέκυψε στα τραύματά του ο 15χρονος Παλαιστίνιος,ανεβάζοντας σε 42 τα θύματα από τις 30/3 στη Γάζα
Πάνω από 2.000 Παλαιστίνιοι έχουν επίσης τραυματιστεί στις διαδηλώσεις που γίνονται για την επιστροφή των προσφύγων και των απογόνων τους στα εδάφη τους, που σήμερα κατέχει το Ισραήλ
Ένας 15χρονος Παλαιστίνιος που είχε πυροβοληθεί από Ισραηλινούς στρατιώτες την Παρασκευή 27/4, πέθανε το Σάββατο 28/4, ανεβάζοντας σε 42 τον αριθμό των θυμάτων από τις 30 Μαρτίου που άρχισαν οι διαδηλώσεις στα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας, όπως μεταδίδει το Reuters.
Πάνω από 2.000 Παλαιστίνιοι έχουν επίσης τραυματιστεί στις διαδηλώσεις που γίνονται για την επιστροφή των προσφύγων και των απογόνων τους στα εδάφη τους, που σήμερα κατέχει το Ισραήλ.
Η χρήση πραγματικών πυρών από την πλευρά του Ισραήλ έχει προκαλέσει παγκόσμια κατακραυγή.
Το Ισραήλ υποστηρίζει ότι προστατεύει τα σύνορά του και βάλλει μόνο όταν οι διαδηλωτές που πετούν πέτρες και καίνε λάστιχα, πλησιάζουν κοντά στον συνοριακό φράχτη.
Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας στη Γάζα, άλλοι τρεις Παλαιστίνιοι, εκτός από τον 15χρονο, σκοτώθηκαν την Παρασκευή 27/4 και πάνω από 200 τραυματίστηκαν, ενώ το Ισραήλ κάνει λόγο για 14 χιλιάδες ανθρώπους που πρωτοστατούσαν σε ταραχές και κάποιοι επιχείρησαν να παραβιάσουν και τον συνοριακό φράχτη.
Το Ισραήλ απέσυρε το 2005 τα στρατεύματά του από τη Γάζα, όπου ζουν στοιβαγμένοι 2 εκ. άνθρωποι και οι δείκτες φτώχειας και ανεργίας είναι πολύ υψηλοί, αλλά εξακολουθεί να διατηρεί αυστηρούς ελέγχους τόσο στη στεριά, όσο και στα θαλάσσια σύνορα.
Η Αίγυπτος περιορίζει επίσης τις μετακινήσεις προς και από τη Γάζα.
Οι διαδηλώσεις γίνονται σε μία περίοδο που υπάρχει δυσαρέσκεια στις τάξεις των Παλαιστίνιων, καθώς ξεθωριάζει η προοπτική ενός ανεξάρτητου κράτους.
Οι ειρηνευτικές συνομιλίες Ισραηλινών και Παλαιστινίων κατέρρευσαν το 2014, ούτε με την κυβέρνηση Trump σημειώθηκε κάποια πρόοδος και οι διαδηλώσεις που συμβολίζουν τη "Μεγάλη Πορεία Επιστροφής" θα συνεχιστούν ως τις 15 Μαϊου.
Η 15η Μαϊου είναι μέρα μνήμης για τους Παλαιστίνιους, καθώς εκατοντάδες χιλιάδες εκδιώχθηκαν από τα σπίτια και τα εδάφη τους το 1948-49 κατά τη διάρκεια του πολέμου ανάμεσα στο νεοσύστατο τότε ισραηλινό κράτος και τους Άραβες γείτονές του.
Το Ισραήλ απορρίπτει πιθανή επιστροφή των Παλαιστίνιων, φοβούμενο μήπως χαθεί η εβραϊκή πλειοψηφία στη χώρα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης