Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Στις 5/5 τα προεξοφλημένα stress tests: Alpha bank 9,5%, Εθνική 6,9%, Eurobank 6,8%, Πειραιώς 5,9% και…. το μήνυμα

Στις 5/5 τα προεξοφλημένα stress tests: Alpha bank 9,5%, Εθνική 6,9%, Eurobank 6,8%, Πειραιώς 5,9% και…. το μήνυμα
Το 2019 θα είναι χρονιά αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου για τις ελληνικές τράπεζες και ειδικά το α΄ 4μηνο...
Στις 10 ώρα Φρανκφούρτης 11 ώρα Ελλάδος ημέρα Σάββατο 5 Μαΐου 2018 ΕΚΤ και SSM ανακοινώνουν τα stress tests για τις ελληνικές τράπεζες…
Η ανακοίνωση ίσως θα είναι η πρώτη που μάλλον θα είναι σχεδόν αδιάφορη καθώς όλοι πλέον γνωρίζουν τα δεδομένα και τις παραμέτρους.
Το ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι δεν θα υπάρχει αναφορά εάν πέρασαν ή δεν πέρασαν οι ελληνικές τράπεζες.
Με βάση ενδείξεις οι ανακοινώσεις ΕΚΤ, SSM και ΤτΕ θα πρέπει να αξιολογηθούν με προσοχή όχι στο τι αναφέρει αλλά κυρίως στο τι δεν αναφέρει.

Με βάση ορισμένες πληροφορίες το stress tests ενώ θα διακατέχεται έμμεσα από ένα θετικό τόνο θα αφήνει παράθυρο διφορούμενων ερμηνειών για το SREP δηλαδή την αξιολόγηση των δεικτών κεφαλαιακής επάρκειας και το TAR την ανασκόπηση προβληματικών περιουσιακών στοιχείων.
Το SREP θα προσδιοριστεί περί τα τέλη Οκτωβρίου 2018 μαζί εμ το TAR οπότε εκείνη η περίοδος θα είναι η κρίσιμη και σημαντική δοκιμασία για τις ελληνικές τράπεζες και τα σχέδια για αυξήσεις κεφαλαίου το 2019.

Στο δυσμενές σενάριο των stress tests όπως έχει αποκαλύψει το bankingnews οι επιδόσεις των τραπεζών με όρους δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας core tier 1 είναι οι εξής.

Alpha bank 9,5% core tier 1 στο δυσμενές σενάριο
(Το εύρος που δίνεται για την Alpha bank είναι 9,25% με 9,75% στο δυσμενές σενάριο)
Εθνική 6,9% core tier 1 στο δυσμενές σενάριο
Eurobank 6,8% με 6,75% core tier 1 στο δυσμενές σενάριο
Πειραιώς 5,9% core tier 1 στο δυσμενές σενάριο

Με όρους συνολικής κεφαλαιακής επάρκειας – total capital ratio – στο δυσμενές σενάριο του stress tests η Alpha bank και η Eurobank ισοβαθμούν περίπου με την Alpha bank στο 9,5% και την Eurobank 9,25%.
Η Εθνική στο 6,9% και η Πειραιώς στο 5,9%.
H ισοβαθμία της Alpha bank με την Eurobank στο stress tests στα συνολικά κεφάλαια θα κινήσει την περιέργεια αλλά έχει λογική γιατί η Eurobank προσθέτει στα κεφάλαια της και τα 950 εκατ ομολογιακό tier 2 που προήλθε από την μετατροπή των προνομιούχων μετοχών.
Με βάση το stress tests του 2016 όπου συμμετείχαν οι μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες και όχι οι ελληνικές και με παράδειγμα την Unicredit οι 3 από τις 4 τράπεζες στην Ελλάδα πρέπει να ενισχύσουν τα κεφάλαια τους.
Αξίζει να αναφερθεί ότι στο δυσμενές σενάριο το common equity Tier 1 της Ιταλικής τράπεζας Unicredit ήταν 7,1% στο stress tests του Ιουλίου 2016.
Η Unicredit υλοποίησε ΑΜΚ 12 δισεκ. 7-8 μήνες αργότερα.
Της Intesa San Paolo το common equity Tier 1 είχε διαμορφωθεί στο 10,2%.

Το συμπέρασμα του stress tests είναι ότι η ΕΚΤ και ο SSM δίνουν χρόνο στις τράπεζες να δείξουν ισχυρά δείγματα γραφής στην διαχείριση των NPEs των προβληματικών δανείων και ανοιγμάτων.
Όποια τράπεζα αποδείξει ότι μπορεί να φέρει αποτέλεσμα θα κερδίσει και άλλο χρόνο.
Όποια τράπεζα δεν αποδώσει θα κληθεί μέσω του SREP να υλοποιήσει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

Γιατί ήρθε πρώτη η Alpha bank στο stress tests παρ΄ ότι είχε το χαμηλότερο coverage ratio NPEs;

Η βασική απορία όλων των τραπεζιτών και ευρύτερα της αγοράς ήταν πως η Alpha bank ενώ έχει ισχυρά κεφάλαια 9,2 δισεκ. αλλά τον χαμηλότερο δείκτη κάλυψης μη εξυπηρετουμένων ανοιγμάτων με προβλέψεις – coverage ratio NPEs – στο 50% μετά το IFRs 9 κατάφερε να καταλάβει την πρώτη θέση στο stress tests;
Με βάση μια πρώτη εκτίμηση οι τράπεζες με τον καλύτερο δείκτη κάλυψης μη εξυπηρετουμένων ανοιγμάτων με προβλέψεις αδικήθηκαν, δεν ευνοήθηκαν από την μεθοδολογία και έτσι εξηγείται γιατί η Εθνική με τον καλύτερο δείκτη coverage ratio NPEs και η Eurobank βρέθηκαν σε δυσμενέστερη θέση.
Ταυτόχρονα η Alpha bank είχε μια ιδιαιτερότητα υψηλότερα απόλυτα κεφάλαια και χαμηλότερη αναβαλλόμενη φορολογία DTA και DTC.
Επίσης στο δυσμενές σενάριο η Alpha bank μπορούσε να «αποτιμήσει» με διαφορετικό τρόπο την κερδοφορία σε σχέση με τις άλλες τράπεζες.
Η Alpha bank έπρεπε να ήταν δεύτερη πίσω από την Εθνική αλλά επειδή ευνοήθηκε από την μεθοδολογία και άλλες παραμέτρους κατέφερε να βγει πρώτη στο stress tests και προφανώς αυτό είναι επιτυχία της τράπεζας.
Η Alpha bank ωστόσο εμφάνισε την μεγαλύτερη απώλεια κεφαλαίου στο δυσμενές σενάριο ήταν η αρνητική έκπληξη παρά την πρωτιά στο stress tests με όρους core tier 1.

Τι θα συμβεί από εδώ και πέρα;

Ορισμένες τράπεζες θα προχωρήσουν σε ομολογιακές εκδόσεις tier 2 σε πρώτη φάση ή tier 1.
Όμως η περίπτωση της Unicredit μας δίνει με νηφαλιότητα τι πρέπει να συμβεί.
Η Unicredit είχε στο δυσμενές σενάριο common equity tier 1 δείκτη 7,1%.
Οι 3 από τις 4 ελληνικές τράπεζες έχουν κεφαλαιακή επάρκεια core tier 1 χαμηλότερα από της Unicredit στο stress tests του 2016.
Η Ιταλική τράπεζα Unicredit ανακοίνωσε τέλη του 2016 μεγάλη αύξηση κεφαλαίου 12 δισεκ. και πώληση προβληματικών δανείων 17,7 δισεκ.
Είναι ακριβές ότι στο ελληνικό stress tests του 2018 η διαφορά μεταξύ βασικού και δυσμενούς σεναρίου είναι χαοτική σε σχέση με τις οριακές διαφορές το 2015.
Για να τεθεί πιο απλά το 2015 οι ελληνικές τράπεζες τα πήγαν χάλια στο stress tests και το 2018 τα πήγαν κάπως αξιοπρεπώς.
Όμως η Unicredit θα αποδειχθεί…προπομπός εξελίξεων.
Με βάση τα σημερινά δεδομένα.
Η Alpha bank δεν χρειάζεται ΑΜΚ αλλά ως ισχυρότερη εάν υλοποιούσε θα ξέφευγε από τον ανταγωνισμό.
Η Eurobank αναφέρει ότι δεν σχεδιάζει αύξηση κεφαλαίου για το ορατό μέλλον.
Η Εθνική για να υλοποιήσει ΑΜΚ θα πρέπει να πάρει έγκριση από το ΤΧΣ που ελέγχει το 40,39% του μετοχικού κεφαλαίου.
Η Πειραιώς πρέπει να υλοποιήσει ΑΜΚ και θα ξεπεράσει τον σκόπελο του ΤΧΣ που ελέγχει το 26,42% εφόσον επικαλεστεί ότι θα αποπληρώσει τα cocos τα μετατρέψιμα ομόλογα σε μετοχές.

Ομολογιακά και υβριδικά ως μηχανισμός προστασίας των καταθετών

Η έκδοση ομολογιακών tier 2 που ενισχύουν τα κεφάλαια ο SSM τα αποδέχεται γιατί λειτουργούν ως μηχανισμός προστασίας των καταθετών.
Οι τράπεζες θα πληρώσουν ακριβά επιτόκια 6% ή 7% αλλά hybrid tier 1 ή tier 2 ο SSM και η ΕΚΤ τα αποδέχονται.

Το 2019 θα είναι χρονιά αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου για τις ελληνικές τράπεζες

Το bankingnews ήδη από τον Αύγουστο του 2017 υποστηρίζει ότι το 2019 θα είναι η χρονιά αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου για τις ελληνικές τράπεζες.
Τα βασικά ερωτήματα είναι τι ύψους θα είναι οι ΑΜΚ, σε ποιες τιμές και τι θα πράξουν οι παλαιοί μέτοχοι.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα σε αύξηση κεφαλαίου έχουν η Εθνική και Πειραιώς για διαφορετικούς λόγους.
Στην Εθνική το ΤΧΣ το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ελέγχει το 40,39% και έχει πλήρη δικαιώματα ψήφου.
Εάν δεν συναινέσει σε μια αύξηση κεφαλαίου θα δημιουργηθεί πρόβλημα εάν δεν έχει βρεθεί στρατηγικός επενδυτής.
Αλλά στρατηγικός επενδυτής δεν θα βρεθεί καθώς το ελληνικό banking στο μέλλον ούτε υψηλή κερδοφορία μπορεί να πετύχει, ούτε υψηλά μερίσματα μπορεί να διανείμει.
Ποιο εύκολα αύξηση κεφαλαίου υλοποιεί η ισχυρότερη τράπεζα η Alpha bank καθώς μπορεί με τον αέρα της πρωτιάς στο stress tests να ζητήσει νέα κεφάλαια για να επιταχύνει την εξυγίανση της και ταυτόχρονα σχεδόν να μηδενίσει το ΤΧΣ το ποσοστό του στην Alpha bank.
Στην Πειραιώς που είναι πολύ απαραίτητη η αύξηση κεφαλαίου το βασικό πρόβλημα λέγεται παλαιοί μέτοχοι καθώς το ΤΧΣ με 26,42% και ο Paulson με 9,23% πρέπει να αποφασίσουν εάν θα συμμετάσχουν.
(Το ΤΧΣ δεν θα συμμετάσχει σε νέα αύξηση κεφαλαίου ελληνικής τράπεζας)
Να σημειωθεί ότι ο Paulson στο παρελθόν φερόταν να ελέγχει μαζί με φίλα προσκείμενους μετόχους το 20% της Πειραιώς +26,42% το ΤΧΣ πρόκειται για ένα ποσοστό 46-47% που πρέπει να αποφασίσει τι θα κάνει σε μια μελλοντική αύξηση κεφαλαίου.
Ως προς το ύψος των αυξήσεων ορθά υποστηρίζουν ορισμένοι τραπεζίτες ότι αύξηση 500 εκατ δεν έχει κανένα νόημα.
Μια αύξηση θα έχει νόημα εάν είναι 1 δισεκ. ή κατά το προτιμότερο 1,5 δισεκ. ευρώ.
Χρονικά το α΄ 4μηνο του 2019 θα είναι πολύ κρίσιμο για τις αυξήσεις κεφαλαίου.
Χρηματιστηριακά επειδή η αγορά θα παγιδευτεί στο μικρόκοσμο των αυξήσεων κεφαλαίου δεν φαίνεται να έχει ιδιαίτερα ανοδικά περιθώρια.
Μόνη εξαίρεση εάν υπάρξουν κάποιες σκόπιμες κερδοσκοπικές εξάρσεις για να διαμορφώσουν τις μελλοντικές τιμές ΑΜΚ σε πιο λογικά ή ικανοποιητικά επίπεδα για να μετριαστεί το dilution των παλαιών μετόχων.
Για να υποστεί dilution – απίσχναση – μείωση ένας μέτοχος οι παράμετροι είναι δύο
-μη συμμετοχή σε μια ΑΜΚ
-Τιμή αύξησης πολύ χαμηλότερη από την προηγούμενη π.χ. τις αυξήσεις κεφαλαίου του 2015.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης