Τελευταία Νέα
Διεθνή

Le Maire (Γάλλος ΥΠΟΙΚ): Το Παρίσι είναι έτοιμο να συζητήσει με την Ουάσιγκτον το μέλλον του ΠΟΕ

Le Maire (Γάλλος ΥΠΟΙΚ): Το Παρίσι είναι έτοιμο να συζητήσει με την Ουάσιγκτον το μέλλον του ΠΟΕ
Le Maire (Γάλλος ΥΠΟΙΚ): Το Παρίσι είναι έτοιμο να συζητήσει με την Ουάσιγκτον το μέλλον του ΠΟΕ
Η Γαλλία είναι έτοιμη να ξεκινήσει συζητήσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες για το μέλλον του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση διασφαλίσει οριστική εξαίρεση από τους αμερικανικούς δασμούς στον χάλυβα και το αλουμίνιο, δήλωσε σήμερα (27/4) ο υπουργός Οικονομικών Bruno Le Maire.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου γίνεται συχνά στόχος των επιθέσεων του αμερικανού προέδρου D. Trump, ο οποίος θεωρεί τον θεσμό «άδικο για τις Ηνωμένες Πολιτείες».
«Είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε συνομιλίες με τους αμερικανούς φίλους μας για το μέλλον του ΠΟΕ, τις βελτιώσεις που πρέπει να γίνουν στον ΠΟΕ και σε όλο το πολυμερές σύστημα εμπορίου», δήλωσε ο Bruno Le Maire προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup στη Σόφια.
«Αλλά πρώτα πρέπει να απαλλαγούμε από το θέμα των νέων αυτών δασμών», πρόσθεσε.
Ο D. Trump επέβαλε δασμούς ύψους 25% επί των εισαγωγών χάλυβα και 10% επί των εισαγωγών αλουμινίου στις ΗΠΑ, με κίνδυνο την πρόκληση εμπορικού πολέμου.
Ορισμένοι εμπορικοί εταίροι των ΗΠΑ, ωστόσο, ανάμεσά τους και η Ευρωπαϊκή Ένωση, έχουν απαλλαγεί προσωρινά από τους δασμούς, μέχρι την 1η Μαΐου, με αντάλλαγμα ένα μεγαλύτερο άνοιγμα των ευρωπαϊκών αγορών.
Ο κύριος οικονομικός σύμβουλος του Trump, ο L. Kandlow προειδοποίησε χθες (26/4) ότι αυτή η εξαίρεση δεν θα παραταθεί παρά μόνο εάν οι ΗΠΑ επιτύχουν υποχωρήσεις και αναφέρθηκε ειδικά στον τομέα των αυτοκινήτων.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα, εάν γίνει στόχος των αμερικανικών δασμών, υπενθύμισε σήμερα ο Bruno Le Maire.
Ο πρόεδρος της Γαλλίας E. Macron, που βρέθηκε στην Ουάσινγκτον για επίσημη επίσκεψη αυτήν την εβδομάδα «υπήρξε σαφής για το γεγονός ότι θέλουμε εξαίρεση», επέμεινε ο γάλλος υπουργός Οικονομικών.
«Είπε επίσης σαφώς... ότι οφείλουμε να οικοδομήσουμε ένα νέο πολυμερές σύστημα σε ό,τι αφορά τις εμπορικές συναλλαγές».
Λίγες ημέρες μετά τον E. Macron, η γερμανίδα καγκελάριος Merkel φθάνει σήμερα (27/4) στην Ουάσινγκτον για να συναντήσει τον D. Trump και να συζητήσει μαζί του το θέμα των αμερικανικών δασμών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης