Τελευταία Νέα
Οικονομία

CNBC: Οι Ευρωπαίοι επαινούν την Ελλάδα αλλά δεν συμφωνούν στην ελάφρυνση χρέους

CNBC: Οι Ευρωπαίοι επαινούν την Ελλάδα αλλά δεν συμφωνούν στην ελάφρυνση χρέους
Όπως σχολιάζει το CNBC, η Ελλάδα βιάζεται να ολοκληρώσει το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης τον Αύγουστο του 2018
Δύσπιστοι παραμένουν οι Ευρωπαίοι απέναντι στην Ελλάδα την στιγμή που η χώρα βιάζεται να βγει από το μνημόνιο.
«Η Ελλάδα επιστρέφει στην ευρωπαϊκή ατζέντα καθώς η χώρα βιάζεται να ολοκληρώσει το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης τον Αύγουστο» επισημαίνεται στο δημοσίευμα.
Το CNBC κάνει ειδική αναφορά και στον Έλληνα υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, επισημαίνοντας ότι παρουσίασε στους υπουργούς Οικονομικών νέα μέτρα για τη χώρα, για μετά το τέλος του προγράμματος.
Στόχος είναι να πείσει τους δανειστές και τις αγορές ότι η χώρα θα συνεχίσει με τις μεταρρυθμίσεις όταν σταματήσει να βασίζεται στην οικονομική βοήθεια των δανειστών.
Σε δηλώσεις του στο CNBC, ο επικεφαλής του ESM, Klaus Regling, τόνισε ότι έχει δει αρχικές εκδοχές του ελληνικού σχεδίου, αλλά στερείται φιλοδοξίας.
«Πιστεύω ότι η Ελλάδα θα πρέπει να είναι πιο φιλόδοξη σε κάποιους τομείς» είπε φέρνοντας ως παράδειγμα τις ιδιωτικοποιήσεις.
Όπως επισημαίνεται στο ίδιο δημοσίευμα, αν και η Ελλάδα έχει πολλή δουλειά να κάνει τους επόμενους τέσσερις μήνες, το να παρουσιάσει μια μακροπρόθεσμη στρατηγική είναι εξίσου σημαντικό.
«Για μένα είναι πιο κρίσιμο να έχουμε μια μακροπρόθεσμη προοπτική» τόνισε και πρόσθεσε «είναι πράγματι σημαντικό να συνεχίσει με τις μεταρρυθμίσεις, όχι να χάσουν σε ό,τι έχει επιτευχθεί μέχρι στιγμής, κάτι που είναι αρκετά μεγάλο και αυτό περιλαμβάνει τις ιδιωτικοποιήσεις, τη μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης, του νομικού συστήματος» είπε ο ίδιος.
Ενώ οι Ευρωπαίοι πολιτικοί επαίνεσαν το έργο που έκανε η Ελλάδα από το 2015, εξακολουθούν να διστάζουν να προσφέρουν στη χώρα ουσιαστική ελάφρυνση του χρέους.
Το θέμα ήταν πάντα αμφιλεγόμενο κυρίως για χώρες όπως η Γερμανία και η Ολλανδία.
Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, οι πιστωτές επιθυμούν σταθερές εγγυήσεις ότι η Ελλάδα δεν θα αποκλίνει από τη μεταρρυθμιστική πορεία που παρατηρήθηκε μέχρι τώρα, προκειμένου να καταστήσει το χρέος της πιο βιώσιμο.
Ο δείκτης δημόσιου χρέους της Ελλάδας είναι περίπου 180% του ΑΕΠ.
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) εξακολουθεί να πιστεύει ότι ένα τέτοιο ποσοστό είναι υπερβολικά μεγάλο για την Ελλάδα και θα εκταμιεύσει χρήματα στη χώρα μόλις υπάρξει σαφές σχέδιο για το μέλλον αυτού του ελληνικού χρέους.
Από την πλευρά του, ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Pierre Moscovici, δήλωσε στο CNBC ότι το κλειδί για να μπει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα είναι η συμφωνία για έναν μηχανισμό που συνδέει τους ρυθμούς ανάπτυξης στην Ελλάδα με το επιτόκιο που θα πληρώνει η Ελλάδα για τα δάνεια της.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης