Τελευταία Νέα
Οικονομία

FT : Σφιγμένο το λουρί για την Ελλάδα και μετά το πρόγραμμα - Ο ρόλος της Γερμανίας

FT : Σφιγμένο το λουρί για την Ελλάδα και μετά το πρόγραμμα - Ο ρόλος της Γερμανίας
Οι Financial Times περιγράφουν τους λόγους για τους οποίους η Γερμανία δεν θέλει να συμφωνήσει σε μεγαλύτερη ελάφρυνση του ελληνικού χρέους
Στις διαφωνίες μεταξύ των Ευρωπαίων δανειστών για το πως θα κρατήσουν σφιγμένο το λουρί της Ελλάδας ακομα και μετά την έξοδο από το μνημόνιο, αλλά κια στην άρνηση της Γερμανίας να προχωρήσει σε ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, αναφέρονται οι Financial Times.
«Γιατί η Γερμανία δεν ειναι έτοιμη να αποδεσμεύσει την Ελλάδα» είναι ο τίτλος του δημοσίευματος, όπου επισημαίνεται ότι «περισσότερη ελάφρυνση χρέους σημαίνει ότι θα επιστραφούν λιγότερα χρήματα στους ψηφοφόρους τους».
«Η πιο υπερχρεωμένη χώρα της προετοιμάζεται να βγει από το μνημόνιο έπειτα από οκτώ χρόνια χρηματοδότησης, μια πρωτόγνωρη οικονομική κηδεμονία και μια οικονομία που υπέστη τη χειρότερη ύφεση από κάθε άλλη χώρα στους σύγχρονους καιρούς. Η σημαντική αυτή στιγμή αναμένεται να γίνει στις 20 Αυγούστου», γράφει η δημοσιογράφος της εφημερίδας, Mehreen Khan.
Ωστόσο, το δίλλημμα που αντιμετωπίζουν οι δανειστές είναι: το να διατηρήσουν την Ελλάδα υπό αυστηρό έλεγχο μετά το 2010, πως μπορούν οι πρωτεύουσες της ευρωζώνης να διασφαλίσουν ότι οι Έλληνες -οι οποίοι τους χρωστούν περισσότερα από 200 δισ. δολ. σε χρήματα φορολογουμένων- θα συνεχίσουν να τους αποπληρώνουν για τις επόμενες έξι δεκαετίες;.
Ακόμα μια διαμάχη είναι ως προς το πως οι δανειστές θα εξασφαλίσουν ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να υλοποιεί τις δεσμεύσεις της και μετά το τέλος του προγράμματος.
«Για το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η απάντηση είναι μια γενναιόδωρη δόση ελάφρυνσης του χρέους για να βοηθήσει την Ελλάδα να παραμείνει σε μια υγιή οικονομική βάση και να διασφαλίσει ότι οι πιστωτές δεν θα σκληρύνουν τη στάση τους όταν θα έρθει η επόμενη κρίση.
Αλλά οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης με επικεφαλής τη Γερμανία εμφανίζονται διστακτικές.
Μεγαλύτερη ελάφρυνση χρέους θα σημάνει μικρότερη επιστροφή χρημάτων για τους φορολογούμενούς τους» αναφέρεται στο δημοσίευμα.
Το διακύβευμα ειναι ένας δυναμικός μηχανισμός ελάφρυνσης χρέους συνδεδεμένος όπου οι αποπληρωμές θα είναι ανάλογα με τις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας.
Δηλ. στις κακές περιόδους ο λογαριασμός θα μειώνεται και στις καλές θα αυξάνεται.
Αλλά το Βερολίνο και οι βόρειοι σύμμαχοι -φοβισμένοι από την καλοκαίρι του 2015- θέλουν το εργαλείο να συνοδευτεί από σκληρούς όρους.
Ο νέος υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Olaf Scholz, επιμένει ότι η Bundestag θα πρέπει να εγκρίνει κάθες χρόνο την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.
Οι πολέμιοι θέλουν επίσης μια αποτελεσματική ρήτρα διακοπής, που θα αναστείλει την ελάφρυνσης αν η Αθήνα δεν καλύπτουν τους όρους και δεν επιτυγχάνει τους στόχους τους προϋπολογισμού μετά το πρόγραμμα.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης