Τελευταία Νέα
Οικονομία

Reuters: Η Ελλάδα πρέπει να υλοποιήσει 88 προαπαιτούμενα πριν την έξοδο από το πρόγραμμα

Reuters: Η Ελλάδα πρέπει να υλοποιήσει 88 προαπαιτούμενα πριν την έξοδο από το πρόγραμμα
Στόχος των Ευρωπαίων είναι να μην «επιτραπεί» στην Ελλάδα να επιστρέψει σε πολιτικές του παρελθόντος
Οι συζητήσεις για την έξοδο της Ελλάδας από τα μνημόνια αρχίζουν σήμερα (27/4/2018) στο Eurogroup, με τους υπουργούς Οικονομικών να εστιάζουν στο πως η Αθήνα θέλει να δώσει ώθηση στην οικονομική ανάπτυξη και να ολοκληρώσει τις τελευταίες μεταρρυθμίσεις που έχει συμφωνήσει με τους δανειστές.
Όπως σχολιάζει το Reuters, η Ελλάδα θα είναι ελεύθερη να καθορίσει την δική της οικονομική πολιτική.
Ωστόσο πριν φτάσει σε αυτό το σημείο πρέπει να εφαρμόσει τις τελευταίες 88 προαπαιτούμενα, τα τελευταία που συμφωνήθηκαν με τους δανειστές.
Κάποιες από αυτές, όμως, το άνοιγμα της αγοράς ενέργειας ή οι ιδιωτικοποιήσεις είναι δύσκολες.
Ωστόσο, χωρίς αυτά τα προαπαιτούμενα, η Ελλάδα δεν θα εκταμιευτούν μεγάλα ποσά από την ευρωζώνη τον Αύγουστο ώστε να έχει την απαραίτητη ρευστότητα σε περίπτωση προβλημάτων, ούτε μπορεί να ελπίζει στην ελάφρυνση του χρέους από τις κυβερνήσεις της ευρωζώνης.
«Ενώ υπό την πίεση των δανειστών, η Ελλάδα έχει μετατρέψει το έλλειμμα 15% που παρουσίαζε ο προϋπολογισμός του 2019 σε πλεόνασμα 0,8% πέρυσι, πολλοί αξιωματούχοι ανησυχούν ότι με την πάροδο του χρόνου, οι Έλληνες πολιτικοί θα δεχθούν πιέσεις για να χαλαρώσουν τους περιορισμούς στον προϋπολογισμό μετά το τέλος του προγράμματος» αναφέρει το Reuters.
Στο πλαίσιο αυτό οι δανειστές αναζητούν τρόπους ώστε η Ελλάδα να επιστρέψει στο ίδιο σημείο που την οδήγησε στα προγράμματα διάσωσης.
Μια από τις ιδέες που έχουν πέσει στο τραπέζι είναι η προληπτική γραμμή πίστωσης που θα συνεπαγόταν νέες υποχρεώσεις για την Αθήνα.
Αυτό ακριβώς όμως είναι που δεν θέλει η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα.
Κατά τη συνέπεια, οι αξιωματούχοι της ευρωζώνης προσπαθούν να βρουν τρόπους να συνδέσουν το κάποιους δημοσιονομικούς στόχους όπως το πρωτογενές πλεόνασμα με τη συμφωνία για την ελάφρυνση του χρέους.
Αν και δεν τίθεται θέμα διαγραφής της ονομαστικής αξίας τους χρέους, η Ελλάδα θα μπορούσε επίσης να πάρει πίσω τα κέρδη των κεντρικών τραπεζών της ευρωζώνης από τα ελληνικά ομόλογα και την ίδια στιγμή να παραταθούν οι ωριμάνσεις και οι περίοδοι χάριτος για τα δάνεια της ευρωζώνης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης