Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Η «καθαρή έξοδος» που επιθυμεί η κυβέρνηση στραγγαλίζει το μέλλον του τραπεζικού συστήματος

Η «καθαρή έξοδος» που επιθυμεί η κυβέρνηση στραγγαλίζει το μέλλον του τραπεζικού συστήματος
H «καθαρή» έξοδος μεταφράζεται σε αποκλεισμό των τραπεζών από τον φθηνό δανεισμό της ΕΚΤ
Η έξοδος της Ελλάδας από το πρόγραμμα στήριξης τον Αύγουστο του 2018 μεταφράζεται σε αποκλεισμό των ελληνικών τραπεζών από τον φθηνό δανεισμό της ΕΚΤ, με δεδομένο ότι δεν θα συνεχίσει να ισχύει το waiver, όπως αναφέρει δημοσίευμα του Reuters.
Όπως τονίζουν δύο καλά πληροφορημένες πηγές στο Reuters, η απώλεια αυτή θα δυσκολέψει ακόμη και τις μικρές πιθανότητες που έχει η Ελλάδα για να συμμετάσχει στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της ΕΚΤ.
Αν και η «έξοδος» από το πρόγραμμα θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη προς την ελληνική οικονομία, θα αποτελέσει και βασική αιτία οι ελληνικές τράπεζες να μην μπορούν να δανειστούν από την ΕΚΤ με εχέγγυο τα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου, καθώς αυτά διαθέτουν αξιολόγηση «junk» και ως εκ τούτου δεν πληρούν τα κριτήρια που έχει θέσει η κεντρική τράπεζα.
Σύμφωνα με το Reuters την προηγούμενη εβδομάδα ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), Γιάννης Στουρνάρας έκανε έκκληση στην ΕΚΤ να υπάρξει διατήρηση του waiver, αλλά η «καθαρή έξοδος» αποκλείει ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Μία εκ των δύο πηγών τονίζει ότι η ΕΚΤ δεν προτίθεται να παραβιάσει τους κανόνες της για χάρη της Ελλάδας και θα καταργήσει το waiver, όπως έκανε και στην περίπτωση της Κύπρου το 2016, όταν και εκείνη βγήκε από το πρόγραμμα.
Σημειώνεται ότι εκπρόσωπος Τύπου της ΕΚΤ δεν θέλησε να σχολιάσει.
Υπενθυμίζεται ότι η ελληνικές τράπεζες δανείζονται μεταξύ 4,5 και πέντε δισ. ευρώ στις τακτικές πράξεις φθηνής χρηματοδότησης της ΕΚΤ.
Εάν χαθεί αυτή η πηγή χρηματοδότησης τότε οι ελληνικές τράπεζες θα πρέπει να στραφούν εκ νέου στον Έκτακτο Μηχανισμό ELA, από τον οποίο, όμως, δανείζονται με επιτόκιο 1,25%, ενώ από την ΕΚΤ δανείζονται με επιτόκιο 0% ή 0,25%.
«Υπάρχει κόστος, αλλά μία «καθαρή έξοδος» θα ενίσχυε την εμπιστοσύνη στην οικονομία και θα μπορούσε να οδηγήσει σε καλύτερη και πιο φθηνή πρόσβαση στις αγορές», εκτίμησε μία από τις δύο πηγές που μίλησε στο πρακτορείο.
Βάσει των στοιχείων που υπάρχουν οι ελληνικές τράπεζες είχαν δανειστεί 13,55 δισ. ευρώ έως τα τέλη Μαρτίου 2018 από την ΕΚΤ, ενώ η ΕΚΤ δεν έχει αγοράσει ελληνικά ομόλογα μέσω του QE.
Η Αθήνα μπορεί να ευελπιστεί ότι θα ενταχθεί στο QE αλλά κάτι τέτοιο κρίνεται εξαιρετικά δύσκολο με δεδομένο ότι και οι τρεις οίκοι αξιολόγησης έχουν βαθμολογήσει την ελληνική οικονομία πολύ χαμηλότερα σε σύγκριση με τα επίπεδα που επιθυμεί η ΕΚΤ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης