Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Οι διαφωνίες για αυτόματο μηχανισμό στο χρέος και «σκόπιμα ασαφές» stress test κρύβουν το σχέδιο ομηρίας της Ελλάδος

Οι διαφωνίες για αυτόματο μηχανισμό στο χρέος και «σκόπιμα ασαφές» stress test κρύβουν το σχέδιο ομηρίας της Ελλάδος
Ο καλύτερος τρόπος για να κρατηθεί σε ομηρία η Ελλάδα είναι χρέος και τράπεζες αλλά αυτό είναι λάθος για όλους και ειδικά την Ελλάδα που έχει προσπαθήσει πολύ για να επανέλθει στην ομαλότητα
Ο Γερμανός υπουργός οικονομικών Scholz ρέπει στις θέσεις του προκατόχου του W. Schaeuble ως προς το κεφαλαιώδες ζήτημα του ελληνικού χρέους.
Όχι σε αυτόματους μηχανισμούς που προτείνει το ΔΝΤ γιατί η Γερμανία θέλει να έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων πάντοτε στο χρέος.
Όμως και στο επίσης κεφαλαιώδες ζήτημα του stress tests ενώ οι ελληνικές τράπεζες θεωρητικά το περνάνε με core tier 1 δηλαδή δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας στο δυσμενές σενάριο (Πειραιώς 5,9%, Eurobank 6,8%, Εθνική 6,9% και Alpha bank 9,1%) ο SSM δεν θα ανακοινώσει ότι οι τράπεζες πέρασαν.
Μάλιστα εν συνεχεία με επίκεντρο το SREP δηλαδή την αξιολόγηση της κεφαλαιακής επάρκειας ο Μόνιμος Εποπτικός Μηχανισμός των Τραπεζών θα ξεκινήσει ειδικές διαπραγματεύσεις με κάθε τράπεζα ώστε να καθοριστούν οι παράμετροι των κεφαλαίων ή των δυνητικών κεφαλαιακών αναγκών.
Πίσω από τις διαφωνίες για τον αυτόματο μηχανισμό στο χρέος και το «σκόπιμα ασαφές» stress test κρύβεται το σχέδιο ομηρίας της Ελλάδος.
Τόσο το χρέος όσο και οι τράπεζες θα συνεχίσουν να αποτελούν πηγή αβεβαιότητας και ανησυχίας.
Όπως αναφέρει καλά ενημερωμένη πηγή προσκείμενη στο ΔΝΤ «η Ελλάδα χρειάζεται καθαρή λύση στο χρέος και καθαρά stress tests.
Η σκόπιμη ασάφεια σε αυτά τα δύο καίρια ζητήματα θα κρατήσουν σε ομηρία την Ελλάδα.
Η αγορά για να εμπιστευτεί την Ελλάδα χρειάζεται καθαρή λύση στο χρέος τέτοιας μορφής ώστε να καταστεί βιώσιμο και με όρους έκθεσης βιωσιμότητας του ΔΝΤ.
Το ίδιο και με τις τράπεζες, οι τράπεζες ενώ έχουν περάσει τον σκόπελο των stress tests στην Ελλάδα δεν έχουν καθαρίσει με τις μελλοντικές κεφαλαιακές ανάγκες.
Υπάρχει μεγάλος κίνδυνος η Ελλάδα τον Αύγουστο του 2018 να βγαίνει από τα μνημόνια και να μην έχει ξεκαθαρίσει κατά τρόπο πειστικό ούτε το χρέος ούτε οι τράπεζες.
Ο καλύτερος τρόπος για να κρατηθεί σε ομηρία η Ελλάδα είναι χρέος και τράπεζες αλλά αυτό είναι λάθος για όλους και ειδικά την Ελλάδα που έχει προσπαθήσει πολύ για να επανέλθει στην ομαλότητα»

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης