Τελευταία Νέα
Διεθνή

Macron: Πρέπει να απορρίψουμε τον εθνικισμό και τον απομονωτισμό - «Όχι» στον εμπορικό πόλεμο

Macron: Πρέπει να απορρίψουμε τον εθνικισμό και τον απομονωτισμό - «Όχι» στον εμπορικό πόλεμο
Να απορρίψουν τον εθνικισμό κάλεσε τις ΗΠΑ ο Emmanuel Macron
(upd) Να απορρίψουν τον εθνικισμό και να παραμείνουν πιστοί στα παγκόσμια ιδεώδη της συνεργασίας, ενάντια στην τρομοκρατία και σε άλλες προκλήσεις, κάλεσε τις ΗΠΑ ο πρόεδρος της Γαλλίας, Emmanuel Macron, τονίζοντας ότι οι χώρες μπορούν ακόμη και έτσι να διατηρήσουν την ταυτότητά τους.
«Δεν γοητεύομαι από τις νέες ισχυρές δυνάμεις, την εγκατάλειψη της ελευθερίας και την ψευδαίσθηση του εθνικισμού», δήλωσε ο Macron, μιλώντας στην Ολομέλεια του Κογκρέσου των ΗΠΑ, όπου συμμετέχουν όλα τα μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων και της Γερουσίας της χώρας, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψής του στην Ουάσινγκτον.
«Μπορούμε να επιλέξουμε τον απομονωτισμό, την απόσυρση και τον εθνικισμό - αυτή είναι μια επιλογή.
Μπορεί να είναι δελεαστικό ως μια προσωρινή θεραπεία για τους φόβους μας.
Αλλά κλείνοντας την πόρτα στον κόσμο, δεν θα σταματήσει η εξέλιξη του κόσμου», πρόσθεσε ο γάλλος πρόεδρος.
Εξάλλου, όπως σημείωσε ο Macron, «η στιγμή είναι κρίσιμη και πρέπει να δράσουμε μαζί για να προστατεύσουμε τους διεθνείς θεσμούς όπως τον ΟΗΕ και το ΝΑΤΟ».
Οι Αμερικανοί γερουσιαστές και βουλευτές του Κογκρέσου επιφύλαξαν θερμή υποδοχή στον πρόεδρο της Γαλλίας, χειροκροτώντας τον και επευφημώντας τον όρθιοι για τουλάχιστον 3 λεπτά μόλις εισήλθε στην αίθουσα, προτού ο επικεφαλής του γαλλικού κράτους ξεκινήσει να εκφωνεί την πολυαναμενόμενη ομιλία του με επίκεντρο την αμερικανο-γαλλική φιλία.
Μεταξύ άλλων, ο Macron επισήμανε ότι η Ευρώπη και οι ΗΠΑ πρέπει να αντιμετωπίσουν μαζί τις διεθνείς προκλήσεις, ενώ υπογράμμισε ότι Ουάσιγκτον και Παρίσι έχουν μια «πολύ ειδική σχέση».
Επιπλέον, ο επικεφαλής του γαλλικού κράτους είπε ότι η Γαλλία και οι ΗΠΑ έχουν έναν άθραυστο δεσμό που βασίζεται στις δημοκρατικές αξίες και μπορούν να εργαστούν από κοινού για να οικοδομήσουν την παγκόσμια τάξη του 21ου αιώνα.
Παράλληλα, ο Macron προειδοποίησε ότι ένας εμπορικός πόλεμος θα μπορούσε να καταστρέψει τις θέσεις εργασίας κι ότι η μεσαία τάξη θα καταβάλει το αντίτιμο για αυτό.

Δεν θα αποχωρήσει η Γαλλία από τη συμφωνία για το Ιράν

Παράλληλα, ο Macron δήλωσε ότι η Γαλλία δεν θα αποχωρήσει από τη διεθνή συμφωνία για τον περιορισμό του πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνης (JCPOA).
«Η Γαλλία δεν θα αποχωρήσει από τη JCPOA, επειδή την υπογράψαμε», δήλωσε ο γάλλος πρόεδρος, τονίζοντας ωστόσο την πρόθεση του Παρισιού να εργαστεί για μια καλύτερη συμφωνία.
«Μπορούμε να εργαστούμε για μια πιο ολοκληρωμένη συμφωνία», δήλωσε, προσθέτοντας ότι «τo Ιράν δεν θα πρέπει ποτέ να αποκτήσει πυρηνικά όπλα».

«Δεν υπάρχει πλανήτης Β»

Αναφερθείς στην κλιματική αλλαγή, ο πρόεδρος της Γαλλίας δήλωσε χαρακτηριστικά «δεν υπάρχει πλανήτης Β», απευθύνοντας έκκληση στη διεθνή κοινότητα να προσφέρουμε στα παιδιά μας «έναν πλανήτη όπου θα μπορούμε να κατοικούμε ακόμη σε 25 χρόνια».
Ο Macron σημείωσε ότι «σκοτώνουμε» τον πλανήτη, μολύνοντας τους ωκεανούς, μην κάνοντας τίποτα για τον περιορισμό των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και καταστρέφοντας τη βιοποικιλότητα.
Επιπλέον, υπογράμμισε ότι οι χώρες πρέπει να βρουν μια ομαλή μετάβαση προς μια οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα, ενώ σημείωσε ότι είναι πεπεισμένος ότι οι ΗΠΑ, κάποια στιγμή, θα ενταχθούν στη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα.

Πρώτη ενημέρωση 18:41:05, Τετάρτη 25 Απριλίου 2018
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης