Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τουρκία: Στο 13,5% αύξησε το επιτόκιο διευκόλυνσης χρηματοδότησης η κεντρική τράπεζα

Τουρκία: Στο 13,5% αύξησε το επιτόκιο διευκόλυνσης χρηματοδότησης η κεντρική τράπεζα
Στόχος να ανακοπεί η πτώση στην τουρκική λίρα και η άνοδος του πληθωρισμού
Στην αύξηση του επιτοκίου διευκόλυνσης χρηματοδότησης κατά 75 μονάδες βάσης προχώρησε η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας, σε μια προσπάθεια να ανακόψει την πτώση της τουρκικής λίρας και να μειώσει τον πληθωρισμό. 
Ειδικότερα, η κεντρική τράπεζα αύξησε ένα από τα βασικά της επιτόκια, το επιτόκιο διευκόλυνσης χρηματοδότησης, στο 13,5% από 12,75% προηγουμένως.
Τα υπόλοιπα επιτόκια διατηρήθηκαν αμετάβλητα, με το επιτόκιο επαναγοράς μιας εβδομάδας στο 8%, το επιτόκιο χορήγησης μιας ημέρας στο 9,25% και το επιτόκιο δανεισμού μιας ημέρας στο 7,25%.
Η κίνηση της κεντρικής τράπεζας προσέφερε πρόσκαιρη ανακούφιση στην τουρκική λίρα, καθώς αρχικά το νόμισμα αντέδρασε με άνοδο 0,5% έναντι του δολαρίου, ωστόσο στη συνέχεια επέστρεψε στην πτώση.
Σύμφωνα με την Capital Economics, η διακύμανση καταδεικνύει ότι οι αγορές δεν πείστηκαν από την απόφαση της κεντρικής τράπεζας.
Μολονότι ο πληθωρισμός υποχώρησε τον Μάρτιο στο 10,2%, παραμένει υπερδιπλάσιος του στόχου 5% που έχει θέσει η κεντρική τράπεζα.
Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας Receop Tayip Erdogan, ασκεί πιέσεις στην κεντρική τράπεζα για χαμηλότερα επιτόκια, προκειμένου να τονωθεί η οικονομία, όπως υποστηρίζει.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης