Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Goldman Sachs: Το πετρέλαιο ο νικητής του εμπορικού πολέμου - Πάνω από τα 80 δολ. το brent το 2018

Goldman Sachs: Το πετρέλαιο ο νικητής του εμπορικού πολέμου - Πάνω από τα 80 δολ. το brent το 2018
Η δυναμική φαίνεται ότι θα διαρκέσει κυρίως χάρη στη ζήτηση από την πλευρά της Κίνας, που τον Μάρτιο κάμφθηκε προσωρινά για εποχικούς λόγους
Bull παραμένει η Goldman για την πορεία του πετρελαίου εκτιμώντας ότι κατά το πρώτο τρίμηνο του 2018 έχει παρουσιάσει την μεγαλύτερη αύξηση ζήτησης από το τέταρτο τρίμηνο του 2010 η οποία έφθασε στα 2,55 εκατ βαρέλια ανά ημέρα (mb/d).
Η δυναμική αυτή φαίνεται ότι θα διαρκέσει κυρίως χάρη στη ζήτηση από την πλευρά της Κίνας, που τον Μάρτιο κάμφθηκε προσωρινά για εποχικούς λόγους.
Οι εμπορικές κυρώσεις θα έχουν μικρή επίπτωση στην παγκόσμια δυναμική της ανάπτυξης.
Η ζήτηση στις ανεπτυγμένες αγορές  θα υπερκεράσει τις υψηλότερες τιμές πετρελαίου, ενώ παράλληλα ανοδικα κινούνται και οι αναδυόμενες αγορές.
Ο συνδυασμός αυτός θα διατηρήσει υψηλά τις προσδοκίες με πρόβλεψη για το 2018 τα 1,85 εκατ βαρέλια ανά ημέρα.
Mε τέτοια ζήτηση ο ρυθμός της παγκόσμιας ανάπτυξης  θα κινηθεί ανοδικά 4,1% και οι τιμές στο brent θα πιάσουν τα 80 δολάρια /βαρέλι από το δεύτερο τρίμηνο του 2018 μέχρι το τέταρτο.

Οι διορθώσεις από τα υψηλά επίπεδα του Μαρτίου 2018 και οι διαφοροποιήσεις καιρικών συνθηκών μεταξύ ΗΠΑ και Ευρώπης με την Ασία που εξισορρόπησε τη ζήτηση



Οι καιρικές συνθήκες που μείωσαν τις μετακινήσεις στις ΗΠΑ τον Μάρτιο του 2018 αντισταθμίστηκαν εν μέρει από την Ευρώπη κυρίως από την Ασία με αποτέλεσμα οι οικονομολόγοι του οίκου να εκτιμούν ότι ο Δείκτης Οικονομικής Δραστηριότητας μειώθηκε μόλις στο 4,9% από 5% στο τέλος του 2017, που σημαίνει ότι παραμένει υψηλότερα από το 4,1%.
Ο Απρίλιος δείχνει ισχυρός και τα περιθώρια κέρδους των διυλιστηρίων ανακάμπτουν παρά την άνοδο της τιμής του πετρελαίου λόγω ζήτησης.
Τα μέτρα εμπορικών κυρώσεων δεν θα μειώσουν την ζήτηση, καθώς η μέση επίπτωση των δασμών για τις ΗΠΑ θα είναι μόλις 1,6%, ενώ οι νέες και μακρύτερες εμπορικές διαδρομές, όπως αυτή του πετρελαίου από το Ιράν και την Βενεζουέλα στην Κίνα και στην Ινδία, αντί για ΗΠΑ ή Ευρώπη αντίστοιχα, θα λειτουργούν ανοδικά για τις τιμές.
Τα στοιχεία του δεύτερου τριμήνου αναμένεται να επιβεβαιώσουν μια μέση αύξηση για το 2018 της τάξης των 248 χιλάδων βαρελιών ανά ημέρα σε ετήσια βάση.

Η πτώση της ζήτησης λόγω καιρικών συνθηκών τον Μάρτιο





Κατά το καλοκαίρι του 2018 η τιμή του brent αναμένεται να φθάσει στα 82,5 δολάρια/βαρέλι ενώ η ζήτηση της βενζίνης θα αυξηθεί κατά 140 χιλάδες βαρέλια/ημέρα το 2018.
Η δυναμική φαίνεται ήδη στις ΗΠΑ και ενώ στην Ευρώπη η άνοδος είναι 11,8% σε επίπεδο τιμών, η ισοτιμία του ευρώ μειώνει την τελική αύξηση στο 8,9% και μόλις στο 4,2% για το γιεν.
'Αρα η αύξηση της ζήτησης των ανεπτυγμένων αγορών δεν θα "ηρεμήσει" αν δεν περάσει τα 80 δολάρια το brent.

Η ανάκαμψη των περιθωρίων στα διυλιστήρια




H επιτάχυνση της ζήτησης των αναδυομένων αγορών θα είναι και ο τελικός καταλύτης για την άνοδο της τιμής αφού θα συμβάλλει κατά 83% στην άνοδο της ζήτησης.
Η  ισχυρή ζήτηση θα προέλθει από την Ινδία με άνοδο κατά 338 χιλιάδες βαρέλια /ημέρα, την Κίνα με 498 χιλιάδες βαρέια /ημέρα, ενώ για τις ΗΠΑ εκτιμάται στα 248 χιλιάδες βαρέλια ανά ημέρα.
Από την άλλη πλευρά οι χώρες της Μέσης Ανατολής μετά την στροφή τους στο φυσικό άεριο έμειναν πίσω στην ζήτηση.

Κίνα και Ινδία οι καταλύτες της ανόδου των τιμών


 Τι δείχνουν τα στοιχεία για την αρχή του 2018 για την ενδυνάμωση της ζήτησης σε παγκόσμιο επίπεδο




www.woldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης