Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Ποια είναι η πραγματική απειλή για τον Erdogan

Ποια είναι η πραγματική απειλή για τον Erdogan
Goldman Sachs: «Έρχεται κατάρρευση της τουρκικής λίρας και σοβαρά προβλήματα»
Μεσούσης της προεκλογικής περιόδου στην Τουρκία, οι περισσότερες αναλύσεις -από ελληνικής πλευράς τουλάχιστον- περιορίζονται κυρίως στα γεωστρατηγικά διλήμματα του Erdogan. Άλλη είναι, όμως, η σημαντικότερη απειλή για την Τουρκία και το καθεστώς του Τούρκου Προέδρου.
Οι Τούρκοι δεν έχουν δει τίποτα ακόμη όσον αφορά στην κατάρρευση της λίρας και των προβλημάτων της οικονομίας τους προειδοποιεί η Goldman Sachs. Σε νέο έγγραφο-ενημέρωση προς τις αγορές συναλλάγματος προειδοποιεί πώς η περαιτέρω υποτίμηση της τουρκικής λίρας είναι «εγγυημένη» και είναι πολύ πιθανό το νόμισμα να επιστρέψει στην πτώση μετά τις εκλογές του Ιουνίου, αν δεν υπάρξει αποφασιστική νομισματική πολιτική συγκράτησης.
Από τις χώρες υψηλού ρίσκου, η Τουρκία είναι ίσως η μόνη στην οποία η κατάσταση παραμένει αμετάβλητη σε σχέση με την περίοδο 2013-2015, με ένα έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών το οποίο συνεχώς διευρύνεται και τον πληθωρισμό να μην μπορεί να χαλιναγωγηθεί.Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Goldman Sachs εκτιμά ότι η τουρκική λίρα θα υποτιμηθεί περαιτέρω φέτος και θα υποαποδόσει σημαντικά έναντι των υπόλοιπων νομισμάτων των αναδυόμενων αγορών υψηλής απόδοσης.
Ακόμα και με την ανάκαμψη που ακολούθησε αμέσως μετά την ανακοίνωση των πρόωρων εκλογών από τον Ερντογάν, οι πρόσφατες κινήσεις έχουν οδηγήσει το νόμισμα πολύ πάνω από την πρόβλεψη 12μήνου της Goldman Sachs που διαμορφώνεται στο 3,90 (δολάριο/λίρα).
Η αύξηση των επιτοκίων στη συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας αυτή την εβδομάδα μπορεί να «αγοράσει» μια περίοδο σταθερότητας για την τουρκική λίρα, ειδικά εάν επεκταθεί η επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης, περιορίζοντας τις πιέσεις εξωτερικής χρηματοδότησης.

Σχετική εικόνα
Ωστόσο, στο μεσοπρόθεσμα διάστημα, η αμερικάνικη τράπεζα παραμένει επιφυλακτική σχετικά με το εάν η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας θα ξεκινήσει την απαιτούμενη πορεία για τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής, που θα δημιουργήσει καλύτερες συνθήκες για την οικονομία, περιορίζοντας το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών και φέρνοντας τον πληθωρισμό προς τον στόχο.
Για αυτό το λόγο, η Goldman Sachs αλλάζει τις προβλέψεις της για να προσαρμόσει σε αυτές την εκτίμησή της για κάποια σταθερότητα βραχυπρόθεσμα, αλλά και περαιτέρω υποτίμηση μεσοπρόθεσμα. Συγκεκριμένα, εκτιμά ότι η ισοτιμία δολαρίου/λίρας θα φθάσει το 3,90, το 4,15 και το 4,40 σε ορίζοντα 3, 6 και 12 μηνών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης